Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Magnez biorę praktycznie cały czas. Mrowienie w nogach trochę się zmniejszyło (miałam wrażenie, że w butach mam żwir, a teraz tylko piasek). Wydaje mi się, że czucie w palcach rąk jest gorsze, niż było bezpośrednio po chemii. Piszę jak kura pazurem, źle radzę z przyszyciem czegoś, ale najgorzej, że mam już trudności z odkręceniem butelki z mlekiem. Dobrze, że męża mam pod ręką. Do odkręcania butelek, oczywiście!
    A co do tego cytatu, Elbe, moim zdaniem to raczej sprawa psychiki, a to z nawiasu bardziej chemii. Oczywiście amputacja też niewątpliwie ma w tym swój udział.
  • 11 lat temu
    nana, moja mama ma też takie, tylko o wieeeele gorsze dolegliwości, więc wiem, że to skutki uboczne chemii. Trzeba brać min. magnez

Ale teraz czytam o usunięciu macicy, bo moja siostra już za 2 tygodnie ma tę operację usunięcia profilaktycznego jajników i lekarz namawia ją też na macicę. No pewnie, najlepiej wszystko wyciąć...
    No i sobie czytam o skutkach ubocznych i zainteresowało mnie to:

"Jako że macica odpowiada za splot licznych sieci nerwowych, zmniejszyć się może odczuwalność bodźców seksualnych także w łechtaczce, wargach sromowych, pochwie (w rzadkich przypadkach uszkodzenia nerwów dotyczyć mogą drętwienia w nogach, nerwobóli czy mrowienia). Wiele kobiet uskarża się również na to, że usunięcie macicy zmieniło sylwetkę ich ciała".
    Przytoczyłam całe zdanie, ale chodzi mi głównie o to, co w nawiasie. To pozostałe, to chyba wszystkie wiemy....z autopsji:)
  • 11 lat temu
    zanik siostra robila usg i wlasnie wyszlo ze ma polipa...wyniki cytologii ok, lekarz kazal brac leki i tyle, będzie usuwany ten polip,ale na razie leki. no ale taki strach jest i taka tez niewiara w tych lekarzy trochę ;/;/;/
  • 11 lat temu
    dzięki za odp. zobaczymy co będzie po lekach...pozdrawiam i trzymajcie się tu mocno !!!
  • 11 lat temu
    Metforminę polecano mi na zbicie cukru, jako forma profilaktyki w nawrocie raka. Jest wyłącznie na receptę. Ponoć może to przepisać lekarz rodzinny, jeśli uda się go przekonać, do czego ma służyć.W Biedronce bywają tabletki Stevi o podobnym działaniu.
    Nie stosowałam żadnego z nich, więc nie wiem, czy są skuteczne.
  • 11 lat temu
    O, Matko!, Elbe, ja mam z nogami dokładnie to, co ty! Tylko, że ja nie łączyłam tego z neuropatią, a raczej ze starością. Przed operacją zresztą wszelkie dolegliwości składałam na PESEL.
  • 11 lat temu
    Dzięki AgaAga :) poczytam jak tylko przeglądnę Allegro ;)
  • 11 lat temu
    Anna,
    podaję Ci link do diagnostyki zakrzepicy.

http://diagnostyka.wieszjak.pl/biochemia/261174,Jaka-jest-rola-Ddimerow-w-diagnostyce.html
  • 11 lat temu
    Przepraszam, ale dalej nie rozumiem czy robiły usg, MR i TK tylko miednicy (czyli narządów rodnych) czy jamy brzusznej też i czy wykonywały jakieś jnne badania płuc jak rtg czy TK. Jak się ma sprawa z tą zakrzepicą?
  • 11 lat temu
    annamaria wszystkie badania o których piszesz miały robione, dodatkowo jeszcze badania genetyczne i jeszcze ten marker typowy na raka jajnika.
    podaje Ci linka do grupy Syrenek na FB, są tam dziewczyny w większości z tego forum.
    https://www.facebook.com/groups/szymczakanna/?fref=ts
    jeśli nie dasz rady tego otworzyć to wpisz w wyszukiwarkę SYRENKI - jest to grupa zamknieta tylko dla chorych lub wspierajacych osoby chore na nowotwory ginekologiczne.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat