Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
-
jestem w szoku ze hipertermie robia w poznaniu!
-
Avastin nie jest powszechnie podawany, trzeba się zakwalifikować do programu. Mnie się wydaje, że Makro dostawała na początku leczenia, ale potem miała chemię przesuwaną i odeszli od programu z avastinem.
izka, witaj, myślałam czasem o Tobie/Twojej mamie:))
ewelina, myślałam,że hipertermia to pojedynczy zabieg. A ile ich jest? To, rozumiem, jest odpłatne? Dużo się tu o tym pisało z rok temu:)) I jakie są warunki otrzymania tego dobra?
-
znalazlam przed chwila ze jest skuteczny w raku jajnika dodatkowo do chemioterapii, stosowany razem z nia lub jako monoterapia dlaczego lekarze o tym nie mowia?nie daja tego leku??ja pierwsze slysze ze jest takie cos wydluzajace znacznie okres czasu do progresji choroby..
-
Witajcie, dawno nie pisalam, W skrocie mama jest w trakcie leczenia topotekanem II rzutu, po pierwszej chemii miala 8 m-cy pauzy od chemioterapii, narazie c=topotekan dziala i nie ma az takich zialan niepozadanych w porownaniu do pierwszej chemii czyli taxolu i cisplatyny. Mam pytanie o avastin, bo nigdzie nie wyczytalam ze jest on tez stosowany w raku jajnika, co to za lek??
-
Elbe,hipertermia to godzinne nagrzewanie otrzewnej.Jest to bezbolesne.Nie wykonują tego w Poznaniu.A zaraz po tym mam godzinną dożylną dawkę caelyxu.
-
Witaj ewelina, czyli hipertermia jest w kilku dawkach?
Cześć Jasia, jakbyś się odzywała częściej byłoby jeszcze gwarniej:)) Piszesz do skrzyneczki? Ja piszę :)
A avastin to jest wlew? Jakoś myślałam, że tabletki. Słabo się w tym temacie orientuję. Wiem, że podawali to eksperymentalnie.
-
cześć dziewczyny, jestem tu nowa. Leczę się na raka jajnika z przerzutami do otrzewnej od roku. Przez ten czas byłam leczona taxolem i cysplatyną czy jakoś tam :) w Poznaniu ale po 6 miesiącach po tomografie i pecie okazało się że leczenie nic nie dało. Wzięłam sprawy w swoje ręce i od lipca co jakiś czas jeżdżę do Warszawy na chemię i hipertermię . To tak w skrócie dziewczyny :) WITAM WAS gorąco.
-
Witam wszystkich :-) Fajnie ,ze znowu tu gwarno jak za dobrych starych czasow
kakobza metformina jest na recepte nie bedziesz miala problemu z wypisaniem ?????Trzeba jakies dobre argumenty podac lekarzowi zeby wypisal . Czytalam ciekawy artykul o tym i o tym ,ze jeden lekarz to stosowal .Gratuluje super wynikow..Pozdrawiam
nana trzymam kciukasy za ciebie :-)
Elbe :-)
-
Witam,
przepraszam za przerwę ,ale już odpisuję
mój przebieg leczenia to najpierw operacja radykalna potem osiem chemii taxol i carbo przy trzeciej chemii włączony avastin, teraz już sam avastin, pozstało mi już sześć podań w sumie 18 avastinów). Stopień III C ,były przerzuty na otrzewną. Był bardzo duży 8cm jajnik i 8cm otrzewna.Operacja podobno udana)
Metformina myślałam jako uzupełnienie leczenia w raku jajnika nie mam cukrzycy.
Jeśli chodzi o nocne bóle nóg to mam dokładnie to samo wolę nie wstawać.
Avastin podnosi mi ciśnienie więc biorę leki na obniżenie. Po avastinie czuję się w miarę ok, tylko słaba jestem ,ale myślę że to też po chemii jeszcze.
Teraz wyniki mam ok po TK klatki , jamy brzusznej i miednicy ,po MR głowy i gastroskopii nic nigdzie nie ma !!
Dobry Pan Bóg, oby tak dalej!
Pozdrawiam K2