Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Hanka, masz rację. Marker powinien być robiony w tym samym laboratorium. Podobnie, jak ty, też robię w CO (bardzo rzadko) i co miesiąc prywatnie w innym, ale ciągle w tym samym laboratorium. Wartości były zbliżone. Wysokość markera nie jest wartością stałą i może nieznacznie różnić się wykonana nawet w tym samym laboratorium w dwóch kolejnych dniach. Ważne jest monitorowanie, czy ta wartość systematycznie nie rośnie.
  • 11 lat temu
    Iza76, nie chcę krakać, ale zakażenie dróg moczowych może być przeszkodą w terminowym wykonaniu operacji. Po leczeniu antybiotykiem powinien być wykonany posiew i dopiero przy braku bakterii jest przyzwolenie na zabieg. Ja podobny problem miałam z podaniem chemii.
    Torbiel to też guz, tyle że łagodny. Zwykle na wynik histopatologiczny czeka się 10 - 14 dni.
    Iza, czy decyzja o przysposobieniu przez męża twojego syna została przez was dobrze przemyślana? Pamiętaj, że w przypadku adopcji twój syn straci rentę po zmarłym ojcu (chyba, że jej nie posiada).
  • 11 lat temu
    Dzień dobry
    zaglądałam tu ale nie miałam siły pisać. odebrałam test ROMA. cA125-13,1, he4 - 76,6(NORMA DO 70). P 15%. W poniedziałek idę do szpitala, we wtorek operacja. Wiem tylko, że usuną napewno lewy jajnik, nie wiem co zrobią z resztą. A do tego biorę antybiotyk na pęcherz (ostatni tydzień był koszmarny). Boję się, jestem przerażona. I jeszcze miesiąc czekania potem na histopad. To jest dopiero lekcja pokory. Zawsze chcialam wszystko od ręki na wczoraj, a tu nic nie zależy ode mnie. Czy torbiel też określa się mianem guza? Nic się nie dowiedziałam podczas konsultacji, same domysły, i to jest najgorsze. Jutro jadę do Rodzinnego Ośrodka Diagnostyczno Konsultacyjnego. Mój mąż stara się o adopcję mojego syna z pierwszego małżeństwa(biologiczny ojciec nie żyje). Oby ta sprawa szybko sie zakończyła. Pozdrawiam was kobietki i pomodlę się za nas wszystkie.
  • 11 lat temu
    Nana pamietaj ,ze marker w tym samym lab.Ja teraz robilam w CO i prywatnie.Prywatnie robię od poczatku choroby bo wiem ,ze maja dobry sprzet.W CO ca-125 13,1 a prywatnie 8,14.Bo po co sie denerwować jak wyjdzie o iles tam wyższy.W CO muszę robić na wizytę a tak spr. prywatnie.
  • 11 lat temu
    Kucja, gratulacje! Trzymaj się tak dalej!
    Ja bym zrobiła prywatnie badanie markera gdzieś w połowie stycznia.
  • 11 lat temu
    Witam. Jestem po kontroli ginekologicznej - USG - jest ok.Marker CA 125- 6,3 obniżył się i to mnie bardzo ucieszyło.
    Jestem 4 miesiące od zakończenia chemioterapii.
    Pan doktor zalecił mi USG jamy brzusznej i miednicy oraz bad markera na 3 marca 2014r.
    Nie widzi na razie konieczności wykonania TC i badań laboratoryjnych.
    Gdyby coś się działo to lekarz rodzinny może mnie skierować na bad.krwi - tak powiedział.
    W Por Chorób Sutka -skierowanie na mammografię na kwiecień,kontynuacja leczenia egistrozolem.Dokładne badanie piersi - jest dobrze.Zero obrzęków,ręka sprawna,lekarz nie widzi konieczności pobytu w sanatorium - prosiłam o wydanie wniosku.
    Pytałam o leczenie herceptyną bo mam HER +++,powiedział ,że to nie jest do końca sprawdzony specyfik.Czy Pani tak bardzo chce się truć?Odpowiedziałam, że nie.
    To tyle.Teraz muszę odreagować stres.Miałam obawy,że marker poszybował w górę,a tu taka radosna niespodzianka.
    Pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    annamaria, jestes juz po wizycie w poradni
  • 11 lat temu
    bardzo dziękuje za odpowiedz macie racje trzeba cieszyć się życiem które mamy i myślę że nasza psychika również ma wpływ na naszą chorobę więc cieszmy się życiem i nie myśmy o chorobie tylko o tym że pokonamy gada , jeszcze raz dziękuje za odpowiedz
  • 11 lat temu
    Maria811- bez przesady, uważam że wypady wakacyjne czy wekendowe są fajnym sposobem na odpoczynek i odstresowanie. Po zakończeniu 1szej serii chemii i odzyskaniu sił
    też miałom taki dylemat, bo chciałam pojechać do Toskanii, ale bałam się.
    Lekarz mnie uspokoił, że nie ma obaw, no chyba że zechcę wyjechać do Afryki lub na któryś z biegunów. Pojechałam, odpoczełam , nie żałuję, a jak powiedział lekarz nie miało to żadnego wpływu na nawrót choroby. Siedzi to we mnie pomimo,że jestem już po 2giej chemii i nigdzie w tym roku nie byłam.
    Co do sauny to jest niewskazana, ale walcząc z neuropatią mam między innymi (w por. rechab.) robiony hydromasaż na całe ciało - rewelacla , polecam.
  • 11 lat temu
    maria811, no tak niektórzy mówią, tak się kiedyś mawiało....moja pani reumatolog po nowotworze x lat temu też tak mówi. Też się przeraziłam, jak gdzieś wyczytałam. Ale akurat tego nie mam zamiaru przestrzegać. Lubię podróżować, zwiedzać.... może tyle mi już zostało i jeśli tylko będę miała na to, będę podróżować. Rozmawiałam nawet z mamą na ten temat, ona działa w Amazonkach i mówi, że to nie ma nic do rzeczy. Jedne babeczki siedzą w domu i mają wznowy, a inne podróżują i nic się nie dzieje. A jedna to pół roku spędza w Australii u córki i zdrowa jak ryba. Więc ja myślę - co komu pisane.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat