Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witaj Nana Ja też już po porządkach ale mam jeszcze papierkową robótkę. Mój maż w trasie ze wszystkim jestem sama. Oprócz tego jeszcze dzieciaczki muszę ogarnąć. mam jeszcze na głowie dziadka 86 lat ale potrzebuje tylko żeby go wysłuchać i dac dobrze jeść.
    Piszesz że po drugiej chemii gorzej wszystko boli. Jeju ja mam 2 chemie po swietach a w maju komunię. Już się boje. pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    "Słońce wychodzi energia przychodzi." U mnie z tą energią jest do bani. Wprawdzie mieszkanie z grubsza ogarnęłam, firanki poprałam, w dwóch pokojach i w kuchni umyłam okna, ale z kondycją jest kiepsko. Dzisiaj do ostatniego okna zagnałam męża, bo sama już nie mam siły.
    Po I rzucie chemioterapii zaczęły mi boleć nogi, szczególnie w kolanach. Po II rzucie ból się jeszcze nasilił, do tego zaczęły mi brzęknąć ręce. Prawa jakby mniej, ale lewa to dosyć mocno. Czyżby to było związane z neuropatią? Nigdzie tego nie wyczytałam.

• Słońce wychodzi energia przychodzi.
  • Witaj Elbe
    Tak przypuszczałam że to dopiero początek przygody z tą chemią , szpilki też już schowałam do pudełka. Szukam wygodnych stabilnych butów. Irytuje mnie że wszystko wymyka się z pod kontroli.
  • 11 lat temu
    Cześć gusia,
    ja jestem 1,5 roku po chemii. Nadal mam problemy z chodzeniem, zwłaszcza po schodach a głównie ze schodzeniem. Nie mogę kucnąć itd. Męczę się i pocę przy minimalnym wysiłku. Każdy dzień zaczynałam od mopowania mieszkania, a dziś patrzę tylko kogo tym obarczyć. Dziś nie było kogo, to jest brudno. Nie mam siły nawet prasować, co kiedyś nie było żadnym problemem.
    Z wyglądu może nie widać tak bardzo, że przeszłam tak ciężką chorobę, ale po ruchach to widać. W kościele mąż mnie podnosi z klęczek.
    Każdej z nas na co innego chemia się rzuciła. Mnie na nogi. Muszę rozejrzeć się za płaskimi butami, szpilki sprawiają mi kłopot, zwłaszcza jak noszę dłuższy czas.
  • Witam ja bym chciała wszystko zrobić w domu ale mięśnia mi się buntują. Przy zmywaniu naczyń się zmęczyłam, dzisiaj zimna noc więc poszłam przynieść drzewa i napalić w piecu-mega wysiłek. Chciałam pościelić łóżka ale omdlałam dobrze że jakoś doszłam do siebie. Zawsze wszystkim pomagałam a teraz mnie wkurza że sama nie daje rady. Jeździłam do miasta na rowerze, rąbałam sama drzewo, a teraz jestem wrakiem.
    Padam ale jestem uparta nie skorupiakowi satysfakcji.Haha. Całuje WAS Mocno kochane.
  • 11 lat temu
    Gusia mozna brać Apap, Ibupron lub podobne.Pomagają.Ja w dzień radziłam sobie bez srodków p/bólowych, ale na noc brałam 2 tabl.Apapu.Na inne środki jestem uczulona, więc musiałam być ostrożna.Pomaga też Ketonal,ale niszczy żołądek.
    A z kawą to nie przesadzaj.Pij harbatki ziołowe i wodę niegazowaną.Kawa odwadnia i drażni wątrobę.Jedna dziennie powinna Ci wystarczyć.
    Gusia jak pojedziesz na następną chemię,to o swoim samopoczuciu i bólach powiedz lekarzowi.Dostaniesz zalecenia na pismie.Mnie lekarz bardzo szczegółowo wpisywał w karcie informacyjnej co mam brać.Dodatkowo jeszcze recepty na leki p/grzybicze i inne.
    Pamiętaj,aby upomnieć się o zlecenie na peruczkę, bo niestety włoski polecą.
    Zlecenie jest ważne miesiąc.Musi być podbite w oddziale NFZ i dostaniesz dofinansowanie na zakup nowej fryzurki w kwocie 250zł.
    Możesz wybrać droższą i resztę dopłacić z własnej kieszeni.
    Walcz bo masz dla kogo żyć.Całuję.

Jasia ja mam mozliwosci zakupu AHCC z upustem.Mam kontakty z przedstawicielem firmy i już dawno mogłam zamówić ten suplement.Ale ciągle się zastanawiam.Czytałam publikacje japońskich specjalistów,bo testowali ten specyfik na chorych onkologicznie.
    Wyniki dość ciekawe, ale nie dające wyzdrowienia

Mam totalnego lenia.Święta tuż,tuż! Wy robicie porządki a ja w obłokach.
    Miałam umyć okna ale leje i wieje.Odkładam tę robotę na póżniej.
    A na dodatek drapie mnie w gardle i mam kaszel.Chyba złapałam jakiegoś wirusa w Instytucie Onkologii.Tyle ludzi tam się przewija, więc zarazić się mozna szybko. Oby nie przerzuty.
    Idę do mojej lekarki niech coś zaradzi.Ale to dopiero w piątek,bo już nie było wolnego terminu na rejestrację

Pozdrawiam :)
  • Witaj Lilcia to by tłumaczyło też kolke pod żebrem. Nie mam siły pije dzisiaj już 3 kawe i nic. Muszę jeszcze lekcje odrobić ze starszą córeczką i ugotować na jutro obiadek. Ale jutro będzie lepiej. Buziaczki
    A czy tabletki przeciwbólowe można brać?
  • 11 lat temu
    Witaj gusia - mnie też bolą stawy, głównie kolana, ten ból to bardziej nerwobóle w różnych częściach ciała, atakują znienacka takie kłucia przeszywające, że aż podskakuję.... też mam ten typ gada, jestem w trakcie leczenia po drugim wlewie..Gusia nie trzymaj wszystkiego dla siebie, musisz teraz wiecej mysleć o sobie i dać rodzinie szansę otoczenia ciebie oparciem!

lola18 witaj, zawsze tu możesz pytać o wszystko jak tylko poczujesz potrzebę, jesteśmy tu po to by się wspierać, trzymaj się dziewczyno kochana, mam córeczki 22 i 16 lat.
    Pozdrowienia syrenki :)

• Witajcie kochani
    Bardzo dziękuję za rady. Dla mnie jest to bezcenne!!! Cieszę się że się tutaj zalogowałam, że mogę trochę pomarudzić.
    Wczoraj dostałam miesiączkę jest bardzo obfita. Dzisiaj ledwo chodzę. Moje Dziewczynki są w wieku 8lat i 6latek. Młodsza mi się pochorowała z tym, że nareszcie nie gorączkuje. Mąż jest kierowcą tira. Więc siedzę w domu i staram się nad wszystkim zapanować włącznie z firmą. Mam kochanych teściów zawsze mogę na nich liczyć. Ale nie chce ich za bardzo obciążać. Pozdrawiam WAS gorąco, i będę walczyć z wami!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat