Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Aga, albo tekst: "Masz raka? Nie badałaś się?" Tak jakby badanie zapobiegało rakowi!

Moja mama jak miała pierwszego raka 37 lat temu, to nikomu nie mówiła o tym. Bała się, że będą na nią patrzeć jak na trupa - jej słowa.
    Jak niektórym koleżankom powiedziałam, że mam raka, więcej się nie odezwały. Bały się zarazić??
  • 11 lat temu
    uroki mieszkania na wsi każdego interesuję co się dzieje w domu obok a nie u siebie
    Nieraz mnie to śmieszy jakie ludzie mają podejście do nowotworów. Traktują go jak wyrok, a my staramy się żyć normalnie każdego dnia od nowa
  • 11 lat temu
    nie przejmuj się ja dziś piorę i wietrzę a wg ludzi to dziw że jeszcze chodzę i w pracy jestem
  • 11 lat temu
    Witam poświątecznie:))
    Czy dobrze widzę, że Gusia zlikwidowała konto?

jasia, piękne kotki :)

U nas piękna pogoda, może umyję jakieś okno? Dopiero ludzie będą się stukać w głowę:))

• 11 lat temu
       ʌ„„„ʌ
      =( " " )=
       ˏ/´ `\ˎ ʌ„„„ʌ”˜˜‟ ╮
       ( ˏ ˌˎ ) ≽ˉ•ˉ≼¸_„(”))
     /‾‾ ))´‾‾/‾‾‾/‾‾/‾‾‾/‾‾/‾‾/\
        ((
        \)     ---DZIEŃ DOBRY!!!

Niech szczescie i radosc
    w Waszych sercach ,
    zagosci,a kazdy poranek
    niesie przyjemnosci
    Miłego dnia ;-)
  • 11 lat temu
    Witajcie dyngusowo!!! Miałyście porządną polewkę??? :-)))

lola18 - dzwońcie do lekarza, lub na oddział tam gdzie mama się leczy, na pewno masz podane nr w razie komplikacji, ja tak mam na karcie gdzie jest chemia. Nie możecie się tak denerwować a przede wszystkim mama! Przyczyn może być wiele, dlatego nie zwlekajcie! Jeżeli mama miała wcześniej problemy z sercem i ciśnieniem to tym bardziej...ściskam serdecznie i trzymam kciuki!

Buziaki dziewczyny i świętujmy jeszcze troszku! :-)
  • 11 lat temu
    Gusia dzięki za odpowiedź. Tylko, że mi chodziło o puls powyżej 100, a nie markery :)
    Marker był w normie już po operacji. Spadł 3 razy i przed chemią wynosił 34. Ale mnie strasznie ten puls martwi. Czasem dochodzi nawet do 130 :(
  • Aga D677 ja też chciałam być silna nie tylko dla męża ale dla całej rodziny, nie mówiliśmy o tym co mi dokucza jakby choroby nie było ale z tego powodu mi było coraz ciężej. Dlatego zaczęłam o tym mówić. To co piszesz to jakbym pisała o sobie biore teraz chemie. I próbuje się jakoś trzymać. Bądź dzielna dla siebie i wszystko inne nabierze barw. Całuje i gorąco pozdrawiam.
    Jola18 po pierwszej chemii mi markery w gole nie spadły a mam w tysiącach ale lekarz kazał się nie marwić tak może być. ta kurcja dopiero raczkuje wiec nie martw się słoneczko. Będzie dobrze.
  • 11 lat temu
    Czy miała może któraś z Was puls powyżej 100 po chemii? Boże, to już tydzień od pierwszego wlewu, a on nie chce spaść. Zaczynam się mocno martwić o mamę.
    Bóle odeszły i ona chciałaby wstać z łóżka, a serducho uniemożliwia :(
  • 11 lat temu
    Dobra jeszcze juto przerwa na święta a później znowu walka którą mamy zamiar wygrać. Wszystkim życzę samych dobrych wyników i niskich markerów. PA

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat