Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
dziewczyny mam pytanie czy mogę 3 miesiące po operacji intensywnie ćwiczyć? Mam na myśli fitnes.
-
Pewnie, że wytrzymasz! Wszystkie to przechodziłyśmy. A jaka będziesz wydepilowana od stóp do głów, gładziutka jak niemowlę.
Na noc najlepiej zakładać dość ściśle chusteczkę, wtedy przy obracaniu się na drugi bok skóra mniej boli.
-
mała86 mi również zostały 3 chemie... już dwa razy mi przełożono z powodu wyników...
-
oj boli i to bardzo, ale i to przetrzymam :)
-
Mala86, po utracie włosów przez jakiś czas będzie bolała cię skóra głowy i to dość mocno. Nie panikuj zatem, bo to normalny objaw.
Pozdrawiam i trzymaj się!
-
Lena jestem po pierwszej chemii przede mną jeszcze 3, już się pogodziłam z faktem braku włosów, stwierdziłam, że nawet całkiem nieźle wyglądam, więc chyba nawet zrezygnuje z peruki :) Zawsze trzeba patrzeć na dobre strony bo inaczej człowiek zwariuje, prawda? :)
-
mala86 nie martw się włosami mnie tez było ciężko jak wszystkie wypadły...ale mam fajna perukę a poza tym wciąż wierze że odrosną mi bujne, kręcone i to juz niebawem:)
A ty dopiero zaczęłaś chemię? Ile będziesz ich miała?
maria 58 masz rację z tym, że nie można z siebie robić sieroty i się wstydzić. Ja po sobie zauważyłam, że im więcej narzekam jak mam ciężko tym gorzej się czuje... a jak jestem pozytywnie nastawiona wszystko od razu jakoś się układa...Także głowa do góry! Będzie dobrze:) Pozdrawiam Was wszystkie i życzę pięknego dnia!
-
mala 86, dobrze myślisz, łysa głowa do góry, pisałam już o tym, ja wmówiłam sobie, że wyglądam jak gwiazda filmowa i nawet innych do tego przekonałam, najważniejsze to nie wstydzić się tego, nie robić z siebie biednej sieroty a wtedy i inni będą tak ciebie postrzegać i zamiast użalać się, będą podziwiać twoją siłę,
buziaczki
-
Dziękuję wszystkim za informacje na razie czuję się już coraz lepiej wieć do lekarza nie ide, już tylko lekko boli mnie gardlo więc zostane przy lekach bez recepty i miodzie i w tydzień powiinam się wykurować, wiem, że tydzień obsuwy to nic ale wolę mieć to wszystko jak najszybciej za sobą.
A wczoraj chyba najgorszy dzień z wszystkich, przepłakałam cały dzień bo pozbyłam się wszystkich włosów, wiedziałam, że ten dzień nadejdzie i tylko na niego czekałam ale i tak serce mnie ściskało przy goleniu głowy bardzo:( No ale nic łysa głowa do góry i dalej do przodu :)
Miłego dnia wszystkim
-
lilcia miało być napisane Liv52
Pozdrawiam