Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witajcie kochane.
Załapałam się na 400 stronkę.Będzie cudnie gdy wszystkie spotkamy się na stronie 800.
Dziękuję za porady, będę skladać odwołanie dotyczące grupy niepełnosprawności.
Lena składaj papiery o ustalenie stopnia niepełnosprawności.Posiadasz aktualną dokumentację medyczną z leczenia i wykorzystaj to.Jeśli nie dadzą Ci znacznego stopnia to jest jeszcze umiarkowany i kwota 153 zł na drobne wydatki. Dobre i to.
Tiffany tak mi smutno.Dbaj o dzieciątko, które nosisz pod serduszkiem.
Limarii musisz wierzyć,że będzie dobrze.Znam osoby, które są po 4 rzutach chemii i dobrze funkcjonują.Tobie się uda.Przecież jesteś silną kobietką .Walcz i pokonuj gada.Powodzenia.
Lilcia guzki tarczycy dobrze się leczą.Nie zawsze są to zmiany nowotworowe.Biopsja wykaże co to za dziadostwo.Bądż dobrej myśli.
Zrobiłam dzisij badanie markera Ca125 Wynik będzie jutro,bo krew odesłano do Katowic.Tam mają trochę inne normy niż w Gliwicach ale jakaś skala porównawcza będzie.
Pozdrawiam.
-
witajcie na 400 stronie, życzę miłego dnia
-
Lena nie zastanawiaj się tylko składaj wniosek o ustalenie st. niepełnosprawności. Ja komisje mialam w maju i dostałam znaczny i wszystkie przywileje. Na komisji lekarz tylko zbadał ciśnienie, zapytał kiedy była operacja i jakie zastosowano leczenie po operacji i to był koniec komisji. Gdy otrzymałam orzeczenie to wyczytałam że nawet lek. wpisał że wymagam pomocy drugiej osoby, itp. więc nie rezygnuj tylko składaj wniosek. Zasiłek jest niewielki ale zawsze coś. Dla mnie to było takie trochę upokarzające że po blisko 30 latach pracy idę do Mopsu po 153 zł ale się przełamałam bo stwierdziłam że te pieniądze co miesiąc bedę wydawała na ciuchy żeby ładnie wyglądać ;) pozdrawiam w upalny dzionek :)
-
400 strona a ja niestety musze napisac , ze jest bardzo zle. Powoli zabieraja mi juz kazda.nowo znaleziona.nadzieje. gdy pojawila sie mozliwosc operacji by mama.wreszcie przestala.wymiotowac to.niestety okazalo sie ze naciekow nowotworowych jest tak wiele ze brzucha nawet nie da.sie otworzyc. Mama od miesiaca w szpitalu, moze troszke silniejsza ale z brakiem perspektyw na.lepsze jutro. Ja zaczelam 6 miesiac ciazy i ciagle zle ciagle smutno, nie mam.sily, zeszlo ze.mnie wszystko juz nawet modlic sie nie mam sily bo nawet tam.do gory o nas zappmnieli. Nie chce.mi sie zyc nie chce.mi sie nawet wstac z lozka bo po co bez mamy nic juz nie ma.sensu:-( a co bedzie dalej , jak dlugo bede patrzec jesCze na.cierpienie mojej najwspanialszej mamusi jak dlugo bede patrzec na.jej lzy, strasznie mi zle:-(
-
Hesiu, Ty masz mdłości czy omdlenia? Bo jeśli mdłości, to polecam rano przed wstaniem z łóżka zjeść na leżąco krakersa, suchego biszkopta a nawet kawałek chleba. Naprawdę pomaga! Z leków przeciwwymiotnych najlepszy jest Emend. Nie miałam po nim ani wymiotów, ani mdłości. I co najważniejsze - nie powoduje zaparć.
Życzę wszystkim dużo zdrowia, pogody ducha, ludzkich lekarzy, a przede wszystkim pokonania choroby!
Znikam na kilka dni. Jadę do Szczecina na badania i po nową porcję leku.
Trzymajcie się, dziewczyny!
-
Gratuluję 400strony zycząc wszystkim Syrenkom skutecznego leczenia i Wiary.
Dawno nie pisałam, nie wiem czy ktos mnie pamięta, ale ja Was tak. :-)
Może weteranki odezwą się i dadzą znać co u nich?
Moze mało optymistycznie u mnie...w skrocie.. walka znowu, po nieudanej terapii samym Avastinem, markery poszły na 300... Jestem już po 2gim caelyxie. ( w sumie to 3rzut chemii od 05.2012). Obolała i niewyspana.
Dajecie Nadzieję w tych trudnych chwilach. Dziękuję.
Pozdrawiam
-
Hesiu, mi na mdłości pomagają czopiki Zofran. W opakowaniu są tylko 2 sztuki. Zapisano mi po chemii różne postacie tego leku ale z czopików jestem najbardziej zadowolona. Potem poszłam do rodzinnego i mi dał recepte na te czopiki. Są na ryczałt
-
Cześć dziewczyny:) No to mamy 400 stronę.:)Lilciu może to zwykle guzki na tarczycy nie związane z jajnikiem. Teraz szwagierka była na biopsji i nic groźnego nie było a guzków 9. Kurcze mnie szyja bolała sama z siebie i mam z nia klopoty do tej pory... Będzie dobrze - zobaczysz!!! Przyłanczam się do napojów wyskokowych :)
-
Zmykam się położyć. całuję Was wszystkie:)
-
A tak wyglądam w krótkich włosach- nie lubię tej odsłony ale co tam można się przyzwyczaić. Z gumą nie próbowałam. SPRÓBUJĘ <3