Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Merlin trzymam mocno kciuki za wynik i wierze,ze wszystko bedzie dobrze! Pozdrowienia dla wszystkich :)
  • 10 lat temu
    Miłka leżę,chłepcę rosół z ekologicznej kury majerankuję się i leżę brzuchem do góry ;)Dobrze,że pilnujesz piersi stres jest ale jak trzeba to trzeba :P
  • 10 lat temu
    merlin myslę że czas oczekiwania na wyniki nie zależy od tego czy czegoś się dopatrzyli podczas operacji ja po pierwszej operacji czekałam 3 tygodnie a po drugiej 10 dni. Czarownica znowu Cię złapało :( wskakuj do łóżka i powieś kartke na drzwiach że gości nie przyjmujesz :D niedawno pisałam że pobolewają mnie piersi jak na okres nie zawsze ale jednak, już jestem tak wyczulona na takie sygnały od razu zapala mi się lampka że cos moze sie dziać zarejestroawałam się do CO w bydg. do poradni chorób piersi dzisiaj miałam wizytę od ręki zrobili mi mammografie a w poniedziałek popołudniu mam Usg lekarz patrzył na wynik ( z maja 2014) wyszły zmiany mastopatyczne stwierdził że to nas uspokaja ale na skier. na usg wpisał nowa zmiana :( 9 kwietnia mam się do niego zgłosic z wynikami. I znowu stres ;(
  • 10 lat temu
    Wielkie dzieki czarownica11, kucja15 jeszcze raz i udanego popoludnia. Ja zmykam na pogrzeb niestety.
  • 10 lat temu
    No ja też jestem na minusie jeśli chodzi o święta ale z oknami daję spokój.Z tymi wynikami histpatu jest różnie.Raz się czeka 2 tyg raz 3 a czasem jeszcze szybciej.Wszystko zależy ile mają roboty-tak myślę.Merlin nie przyśpiesza się badań jak coś podejrzewają.Wszystko idzie własnym tempem
  • 10 lat temu
    Merlin jeśli jest wszystko ok. to wynik hist-patu jest szybko do 10 dni od zabiegu.Gdyby było coś nie tak to na wynik czekamy do 3 tygodni Czarownica ja piłam 4 szklanki parzonego majeranku w ciągu doby.Bardzo mi smakował i szybko kaszel minął Zabieram się do mycia okien bo święta tuż,tuż ,a ja jeszcze nic nie zrobiłam pod kątem porządków. Pozdrawiam Was kochane. Pa
  • 10 lat temu
    Zastanawiam sie tylko dlaczego tak szybko sa wyniki z histopatu? Na wizycie u ginekologia przed ta cala laparotomia cos wspominal o 2 lub 3 tygodniach. Potem po operacji wazyl slowa i powiedzial ze wynik bedzie juz w srode albo w czwartek a latparotomie mialam w piatek.Czyzby juz podczas laparotomi sie czegos domyslal nie chac mnie za wczasu martwic?Czy w penych sytuacjach przyspiesza sie badania histopatologiczne, jak sa jakies podejrzenia?Dlaczego na ironie losu te wyniki tak szybko zostaly zrobione? Na dodatek musze obowiazkowo dzis wyjsc z domu na pogrzeb, na ktorym musze byc, najchetniej zaszylanym sie do lozka i z niego nie wychodzila przez nastepnych kilka tygodni.
  • 10 lat temu
    Dzięki merlin .Jestem przyklejona do smartfonu i już doczytałam.Działa p.zapalnie i łagodzi kaszel ;)Idealnie dla mnie ;)
  • 10 lat temu
    Merlin, trzymam kciuki za wynik, na panikę w jakiej teraz jesteś nie ma mocnych, jeżeli przyniesie ci to choć trochę spokoju to pisz tu nawet co godzinę, jesteśmy z tobą, pozdrawiam <3
  • 10 lat temu
    Czarownica, dzieki za dobre slowo, zycze Ci zebys szybko sie uporala z tym grypskiem czy jak to nazwalas "zaraza". Co do pytanie o herbatke z majeranku nie mam pojecia. Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat