Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Moze to byc cos podobnego do Avastinu, ale moze jak cos nowszego to cos jeszcze lepszego? No i w tabletkach wiec latwiejsze do przyjmowania. Jak sie czegos wiecej dowiem to dam znac. Ja niestety Avastinu nie dostalam nie wiem dlaczego, moze noe lapie sie do programu i nawet nie wspomnieli ze takie cos jest. Niestety forum zaczelam czytac zbyt pozno. Wielokrotnie mowilismy ze jesli sa metody niefinansowane przez NFZ to chcemy o nich wiedziec... Odnosnie Berlina wiem tylko ze jest to osrodek z ktorym wspolpracuje CO Bydgoszcz i ze przygotowuja chemie celowana. Poza tym slyszalam ze w Niemczech maja troche inne metody leczenia niz w Polsce. Nie wiem czy przy jajniku ale ogolnie cos tam maja wiecej. Dlatego mysle ze warto. Jak bede znac nazwe osrodka to napisze.
  • 10 lat temu
    magg, napisz cos wiecej o osrodku w Berlinie.
  • Być może działa podobnie jak Avastin,ten ma odcinać naczynia krwionośne przez które dopływa krew do komórek nowotworowych i tym samym mają ona obumierać.
  • 10 lat temu
    Dziewczyny, szczegolnie te przed chemia! Jak mowilam chcialam skonsultowac sie z jeszcze jednym profesorem. Zostalo to juz zalatwione na podstawie mojej dokumentacji. Od pol roku na rynku jest NOWY LEK wspomagajacy chemie. Sa to jakies tabletki i dzialaja w jakis sposob na naczynia krwionosne, a to z kolei wzmacnia dzialanie chemii. Nie wiem jeszcze jak sie nazywaja ale moj tata wie. Jak sie tylko dowiem to napisze nazwe. Mamy sie starac o to. Wiecej szczegolow nie znam. Wiem, ze to chaotyczna informacja ale lepsza taka niz zadna! A moze ktoras z Was juz o tym slyszala? Co do mojego przypadku to mam sie nastawiac na dalsze leczenie chemia. Operacja tu juz nic nie da. No i ze to tylko zaleczanie. Niby to wszystko wiem ale jak to slysze od kolejnych lekarzy to sie doluje. Z drugiej strony, ten prof nie jest specjalista w zakresie chemii wiec nie wypowiedzial sie na temat hipeca i Berlina. Ale Berlin na 90% bedziemy atakowac.
  • 10 lat temu
    Witajcie:) dziękuje że sie odezwałyście. Moja Mama lezy w Knurowie tam dr Ch ja operowal. Bardzo źle się czuje poniewaz podczas pierwszej operacji pomimo cięcia onkologicznego prof W z Ligoty nie przeprowadzil radykalnej operacji i nie usunął sieci, węzłów oraz wyrostka. Teraz własnie po 1,5 mies od I operacji dr Ch poprawil to co musiał. Mama lezy z dziewczyna 38- letnia która ma przerzuty na jelito grube i nie podpisała zgody na stomie. Strasznie to mało optymistyczne ale dzielne te Kobietki na sali chociaz kazda cierpi jak diabli. Mamy nadzieje ze szybko Mama dojdzie do siebie bo okropnie cierpi a jeszcze przed nia wyniszczająca chemia. Czy macie jakies rady jak moze sie wzmocnić i czy cos mozecie polecic sprawdzonego? Pozdrawiam Was serdecznie.
  • ;)
  • 10 lat temu
    Milcze bo gadam na zywo:)
  • Nie ma tego złego Magg ;)W kupie raźniej i mniej czasu na głupie myślenie :P A właśnie miałam pisać co tak milczysz ;)
  • 10 lat temu
    No i skonczyl sie luksus. Przeniesli mnie do sali 3os bo moj apartament byl potrzebny komus innemu. Za to mam 2 sympatyczne sasiadki i czas szybciej mija:)
  • <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat