Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    magg trzymam kciuki za wynik tk ;) cieszę się że impreza się udała i choć trochę się "rozerwałaś" dziewczyny ja składam odwołanie od orzeczenia Powiatowego Zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności nie do Zusu ;) kurcze dziewczyny ale mnie rzuca na "kluchy na pyrach" i kapuste ale sie boję zjeść bo to takie trochę ciężkostrawne :(
  • 9 lat temu
    No wlasnie, co z plucami. Mialam tk pluc ok. polowy maja ale wtedy byl problem z lewa strona a teraz wylazla prawa wiec sytuacja sie zmienila. Kiedy dawali skierowanie na tk to pluca byly ok. Jak sie zaczelo z prawym to mowilam lekarzowi od pluc ze 25 mam tk, moze daloby sie podlaczyc pluca. Odpowiedz wiadomo jaka - nie da sie, musi byc nowe skierowanie. W sumie moze tych technikow tam dzisiaj podpytam czy nie daloby sie maszynki puscic kawalek dalej na pluca. Pytanie glupie, odpowiedz przewidywalna, ale w twarz chyba nie dostane wiec co mi szkodzi;) Tak, bede prosic o pet 1.07. Koniecznie.
  • 9 lat temu
    Magg :) Trzymam kciuki :) Pozdrawiam Wszystkie Babeczki chorujące i wspierające. Miłka :) ZUS za nogi i o mur!!! Nutka :) Nie daj się i walcz o zdrowie :)
  • No i co to za sens.Miednica ,brzuch a z Twoimi płucami to co????No wierzyć się nie chce... Pierwszego na wizycie naciskaj na PET.
  • 9 lat temu
    Nic sie niestety nie zmienilo. Nfz to chyba najglupsza instytucja jaka jest... z reszta cale nasze panstwo tak glupio dziala. Ostatnio czytalam jak to sie nasz rzad szczyci ze zaoszczedzil na emeryturach. Wielki ich sukces. No i fajnie tylko emeryci po calym zyciu ciezkiej pracy nie maja za co zyc. No ale kogo to obchodzi. Kto ma miec to ma i to sie liczy. Inne zasilki tez sa smieszne, chociazby to 150zl z niepelnosprawnosci. Ahh, szkoda slow. Mam dzisiaj tk miednicy i jamy brzusznej. Kontrolne po calym cyklu chemii. Trzymajcie kciuki!!!
  • No ja żadnego. Magg extra że impreza się udała:)Powodzenia na Tk.To nfz tak miesza z tymi odcinkami do badania.Refundują tylko jedną część dziennie.Głupota.Jak robili mi jamę brz i miednicę to już płuca osobno innym razem. Nie można było jednego dnia.Może teraz coś się zmieniło ale wątpię.A Ty co masz dzisiaj?
  • 9 lat temu
    Miłka, walcz o swoje z Zusem. Ja na razie sobie odpuscilam z ta niepelnosprawnoscia. Jakos nie mam glowy do tego. Korzysci z tego plynace ani mnie nie podniosa ani nie powala a innemu bardziej sie przydadza. Dziewczyny, czy ktoras ma zalozone konto w fundacji? Okazuje sie ze gdybym chciala kupic leki niefinansowane przez nfz to nie moge rozliczyc sie osobiscie tylko moge wplacic na moje konto w fundacji i fundacja do szpitala. Nie wiadomo co zaproponuja z Belgii wiec chce byc gotowa na te ewentualne akcje. Macie jakies doswiadczenia w tym?
  • 9 lat temu
    Zaraz wstaje i na tk... tak sobie mysle ze w sumie bez sensu jest ze tk dziela na czesci, osobno miednica, jama brzuszna, glowa itd. Wydaje mi sie ze jak juz sie idzie to powinni robic wszystko. Wszystkie kontrasty i tak sa podane, maszyna pojezdzilaby 5min dluzej i tyle. A ludzie mieliby kompletne badanie. A tak to skad wiedziec czy np. w glowie na pewno jest pusto? Trzeba dodatkowe skierowanie, dodatkowa kolejka, dodatkowy kontrast itd...
  • 9 lat temu
    Miłka, impreza wyszla super. Towarzystwo wesole wiec i ja sie posmialam. Oczywiscie nie tak jak zawsze ale bylo niezle. Probowano mnie wypytywac o te sprawy, cos tam krotko powiedzialam i delikatnie powiedzialam ze nie chce o tym rozmawiac. I bylo ok. W tym towarzystwie jest jedna babka kilka lat po raku piersi. Zjadlam troche karkowki, ogorki, truskawki. Ogolnie niezle. Klimat byl grillowy. Smakowalo mi nawet.
  • 9 lat temu
    mąż śpi córcia też a ja dostałam wenę twórczą i napisałam odwołanie od wydanego orzeczenia o niepełnosprawności jutro złożę zobaczymy co to da. Coś mi tu nie pasuje w tym moim orzeczeniu najpierw było że nie dostanę żadnego stopnia a jak dostałam orzeczenie jest st. umiarkowany z symbolem schorzenia endokrynologicznego . Cos tu lekarz zamieszał niech teraz to prostuja od 18 lat miałam niepełnosp. na kregosłup a tu ni z gruszki ni z pietruszki schorzenie endykronologiczne gdzie jak żyję 43 lata nie byłam u edokrynologa. Ale nic składam odwołanie i czekam na rozwój sprawy . Zycze spokojnej nocki magg jak samopoczucie po imprezie, przełknęłaś co nieco???

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat