Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Aha, i odebralam tk. Wyraznie porozrastalo sie na watrobie i cos jest przy pecherzu co sugeruje meta, ale nie rozumiem co. Na koncu jako podsumowanie napisano progresja. I jak tu miec inne nastawienie?
Mario, ja jestem dosc sentymentalna, choc tez dosc zimna i twarda w obyciu. Jest kilka takich miejsc do ktorych chcialabym wracac i sa tacy ludzie, z ktorymi chce sie spotykac a na codzien nie ma takiej mozliwosci. Moze nie tak bardzo chodzi o pozegnania jak o kolejne spotkania.
-
Bylam dzisiaj u ginekologa, dr M. Powiedzial ze ginekologicznie patologii nie widzi. Brzuch moze mnie bolec od zrostow. Mam jeszcze duzo wody w miednicy, jest to tez opisane na tk. Powiedzial ze w styczniu nie mogli dobrac sie do reszty narzadow rodnych bo "zrobiliby krzywde". Domyslam sie ze chodzilo o stomie. Mowil cos ze jelita moga byc posklejane. Wtedy tez o tym mowili. I powiedzial ze po zakonczonej chemii, jesli bedzie to mozliwe to beda chcieli wycinac reszte.
-
magg, skąd u ciebie ten ton rezygnacji, jeszcze nie czas na wspomnienia i pożegnania z ulubionymi miejscami, mam nadzieję, że źle odczytałam twój nastrój, dziewczyno głowa do góry przed tobą wiele nowych miejsc które jeszcze zdążysz poznać B)
-
Ja tez uwazam ze nie ma co sie katowac tylko korzystac z zycia. Nie zamierzam czekac na wznowy tylko zyc i korzystac na maxa, na ile tylko sil starczy. I cokolwiek wydarzy sie pozniej, nie bede zalowac. Mialam usuwana torbiel graniczna rok temu w kwietniu, pozniej w lipcu jajnik. Wszystko bylo czyste. Na komisji jak odbieralam hispat zapytalam prof. W. czy moge leciec we wrzesniu do Gruzji z plecakiem. Powiedzial ze moge. Bilety mialam juz znacznie wczesniej. Ostatecznie zmienilysmy tylko z kumpela sposob poruszania sie z transportu publicznego na wynajety samochod zeby nie trzeba bylo dzwigac i zeby bylo wygodnie. Chodzilam wszedzie i nie odczuwalam zadnych ograniczen. W pazdzierniku mialam kontrole u dr M. (chyba ten sam co Miłka). Pozwolil mi leciec do Meksyku w grudniu. Po kilku dniach mialam juz bilet. Co prawda z tego Meksyku wrocilam juz z ta zaraza ale nie wierze ze to byl powod. Mysle ze zbieg okolicznosci. Pierwsze objawy byly gdzies na poczatku grudnia tylko ja ich nie potrafilam zinterpretowac.
Po 2 chemii pytalam prowadzacego lekarza czy moge leciec do Wloch na 3 dni. Spojrzala na mnie jak na wariatke o co ja pytam, przeciez to oczywiste ze moge. I swietnie sie bawilam. A pozniej zaczely sie schody... czy sa jakies powiazania nie wiem i nie chce wiedziec. Czuje ze niewiele mi czasu zostalo wiec nie ma na co czekac. Wiem ze jesli do jesieni nie polece tam gdzie chce to juz nigdy nie polece. Teraz mam parcie na miejsca do ktorych mam sentyment i chce tam wrocic kolejny raz niz na nowe miejsca. Bardziej dla wspomnien i ludzi chce w tych miejscach byc.
-
Miłka, nie warto wprowadzać sobie ograniczeń, jedynym wyznacznikiem jest to czy masz siłę na dalekie podróże czy czujesz się słabo, smakują ci jakieś potrawy czy źle się po nich czujesz, wiele czytam na ten temat a i moja lekarka też to potwierdziła, że nie prowadzono żadnych badań dotyczących trybu życia i związanej z tym dłuższej przeżywalności, a tak na babski rozum to relaks, dobry humor i optymistyczne podejście bardzo wzmacniająnaszego ducha i ciało :D
-
Mam znajomą której siostra z mazur z r.piersi tak właśnie siedziała ileś lat nie wyściubiając nosa poza miasto.Po 9 latach ma wznowę.Wznowa przyszła a kobita świata nie widziała.Teraz jeździ do Warszawy na leczenie a to o ile wiem więcej niż 50 km ...
-
Mam znajomą której siostra z mazur z r.piersi tak właśnie siedziała ileś lat nie wyściubiając nosa poza miasto.Po 9 latach ma wznowę.Wznowa przyszła a kobita świata nie widziała.Teraz jeździ do Warszawy na leczenie a to o ile wiem więcej niż 50 km ...
-
A wogóle co ma to 5 lat zmienić.Już od dawna wiadomo że 5 letnie przeżycia nie gwarantują wyleczenia i to 5 lat to mit.
-
Miłka a jaki to klimat zmieni się po 50 ciu kilometrach?Daj spokój ... Ja jeżdżę po całym kraju i europie i byłam dwa razy w egipcie.Kto ma przeżyć to przeżyje a komu pisana śmierć to umrze choćby palca z mieszkania nie wyściubiał.Prowadzi mnie pani dr która leczyła Magdę Prokopowicz .Ufam jej bardzo i ona pozwalała mi jeździć i latać <3
-
dziewczyny co o tym myslicie bo ja to czasami nie wiem czy się śmiać czy płakać ;)
na kontroli w maju pytałam lekarza czy w sierpniu moge jechać w góry powiedział że nie ma przeciwwskazań że jak najbardziej i mam wrócić do normalnego życia pochwaliłam sie tym koleżance która lezała ze mną w szpitalu a ta z kolei rozmawiała o tym ze swoją znajomą która jej powiedziała że ma mi przekazać żebym nie jechała bo jej lekarz powiedział ze przez 5 lat nie moze zmieniac klimatu i moze sie poruszać do 50 km od miejsca zamieszkania :D więc według tego lekarza mi nie wolno nawet jechać do Co w Bydgoszczy na kontrole bo mam 70 km :D no po prostu ręce opadają a jak jeszcze usłyszała że podczas chemii za zgodą lekarza pojechałam na weekend nad morze to już spanikowała na maksa. Kurczę przecież pytałam lekarza a nie jakiegoś czarodzieja czy znachora ;)