Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Ankaraz, oby mial racje. Nie wiem co Ci doradzic jeszcze. Nie jestem ginem i nie mam podstaw by negowac to co gin Ci powiedzial. Pilnuj tematu, porob badania jakie mozesz i mysle ze mimo wszystko skonsultuj jeszcze z kims, nie zaszkodzi.
-
Spróbuje jutro cos z usg działać.
-
Spróbuje jutro cos z usg działać.
-
W październiku ca 36 styczeń 40 czerwiec 91,1
Nie powiedział za wiele w tym problem strasznie małomówny :( on raczej myśli ze to moze byc endomrtrioza bo 2 cesarki miałam...
Mam zrobic markery crp i morfologie, usg 22 w onkologii. Termin wizyty 2 wrzesień. Pewnie po usg bedzie wiadomo cos więcej.
-
Nutka, mi niczym rąk nie obkladali. Dostalam chemie i do domu.
Lilith, a gdzie kupowalyscie BioBran? Zalezy mi na pewnym i sprawdzonym zrodle a nie przypadkowej stronie internetowej
-
Usg gdziekolwiek. Np. w Intercorze lub przez rodzinnego. Byle szybko.
-
Niewielkie ilości płynu w zatoce douglasa to nic niepokojącego...wszystko zależy ile go było.Z tym markerem to różnie bywa.Ja startowałam z markerem 54 ,Św.p Ewa miała 80 jak cały brzuch był zajęty... znam osoby z 11000, w normie i przerzutami w kilka miejsc..Tu nie ma reguł oprócz takich,że marker powinien być rozpatrywany indywidualnie i obserwowany przez lekarzy jak się zachowuje u danej osoby.Tak myślę.
-
Nie rozumiem nic. Odrzuc na chwile wszystkie stare wyniki i skup sie tylko na historii markerow i wczorajszej wizycie w CO. Napisz nam dokladnie co gin powiedzial i z kiedy jest marker 40 i 90.
Mysle ze jesli mialabys podejrzane objawy raka jajnika to nie kazalby czekac do wrzesnia, ale badz czujna, bo wyglada to dziwnie.
-
Gdzie usg u gina czy gdzie indziej ?
-
Jak mi robili usg to marker był 40:( plyn mialam w zatoce daglasa. Juz nie wiem co myślec :(