Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Ewka, trzymaj sie. Dwa nieszczescia w jednym domu to za duzo wiec musi byc dobrze! Maria jest przykladem. Niedawno pisala tu roztrzesiona Ankaraz. Po szczegolowych badaniach okazuje sie ze to nie to takze czekaj cierpliwie.
  • 9 lat temu
    Shushu, trzymajcie sie, nie poddawajcie! Bedzie nowa chemia i bedzie lepiej!!!:)
  • 9 lat temu
    Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie slowa. Kolejny dowod na to jak dobrzy ludzie sa wokol. Nie bylam dobra dla ludzi w zyciu, taka prawda ze bylam zimna i pewna siebie i myslalam ze moge wszystko i zazwyczaj stawialam na swoim. A ludzie ktorzy mnie otaczaja sa prawdziwymi aniolami. Ja nie wiem jak to sie wszystko pouklada to jak ja sie wszystkim odwdziecze. Chyba nadszedl ten moment przewartosciowania zycia i priorytetow, ktorego jeszcze niedawno nie rozumialam. Tata mowi ze to trzeba przekuc w pomoc innym. Nie wiem jeszcze jak ale jakis potencjal mam. Moze niewielki ale by sie cos wymyslilo. Nie chce skladac deklaracji ale takie mysli chodza mi po glowie. Nie mysle o podrozach, kolejnych kontraktach, inwestycjach i innych takich rzeczach. Zostalam wychowana w duchu biznesu i po 15 latach obserwacji a pozniej pracy, ktora zawsze byla na pierwszym miejscu pierwszy raz widze ze to szczescia nie daje. Choc szczesciu pomaga. Zylam dla siebie a widze ze czas zaczac zyc dla ludzi bo ludzie zyja dla mnie. Ulozylam sprawy duchowe. Oby na zawsze a nie na chwile. Nie sadzilam jak duza ulge to daje. I nie jest to tylko przygotowywanie sie na koniec. To chyba wlasnie przewartosciowanie i inne spojrzenie i chec zmian. A co z tego bedzie to juz zycie pokaze. Lawendowa, mam tak samo z Lilka. Nie znalam jej a bardzo we mnie uderzylo to co sie stalo. Musiala byc cudowna osoba. Niekomfortowo mi o Niej pisac bo Jej nie znalam i nie czuje sie uprawniona do pisania czegokolwiek poza tym tylko ze musiala byc cudowna. Niech odpoczywa w pokoju i wspiera nas tam na gorze.
  • Bez przesady z tym anielstwem hihi.No nie było mi wesoło jak mnie krwią zalało między oczy;)Ja tu gadu gadu a dziecko mi na kolanach zasnęło ;)Magg zbieraj się do kupy.Ja tam lubię Amsterdam w wykonie Kaśki Groniec.Mało szantowa ale dobrze zinterpretowana :)
  • 9 lat temu
    Czarownica, co Ty za numery wywijasz. Kamienice na glowe sciagasz, na czolowki wyskakujesz. Ten rak to sie okaze najdrobniejszym wybrykiem:) Prawdziwa Czarownica wychodzi. Teraz juz jasne skad ta nazwa. A taki forumowy Aniol:)
  • 9 lat temu
    Miłka, Ty tez sporzadzilas kawal instrukcji dla rodziny. Mysle ze Twoje instrukcje sa bardziej przerazajace bo dotyczace sfery niematerialnej, najwidoczniej bardzo dla Ciebie waznej. Tu raczej daje pelna swobode rodzinie. Zrobia tak zeby bylo dobrze. Choc slyszalam o wesolych pogrzebach lub pogrzebach z akcentem. Np. przyjaciele mogliby odspiewac jakas szante. Nie wiem jaka, moze Port Amsterdam (znajdzcie sobie w wersji Romana Roczenia). Kilku bydgoskich zeglarzy odchodzilo juz w rytmie morskiej muzyki. Nie mozna jednak przegiac zeby nie dobijac rodziny. Ale to dygresja. O tym nie mysle. Koniec tego:)
  • 9 lat temu
    Magg nie z takich rzeczy wychodzili ludzie!!!! I to nie gadanie bo jestem fizjoterap. I sporo widziałam. Choc wiem ze rak to nie rowny przeciwnik to i tsk Wracaj na ring!!!! regulacje sa bardzo ważne ale 99% myśli skup na walce! Ja w Ciebie ( was wszystkie) mocno wierze! ! U nas przyszedl wynik tk i napisane jest progresja o 100% wiec zmiana chemii ale nie wiem na co w pon będziemy wiedzieć mama bedzie brac 3 dni co 4 tyg. Ale nazwy nie pamiętam. :) my sie nie poddajemy!
  • Magg Ty tu jesteś jak nasza siostra,córka albo wnuczka <3 <3 <3Stałaś się tu osobą bliską sercu każdej z nas. <3 <3 <3
  • 9 lat temu
    "W momencie śmierci posiadacza rachunku środki pieniężne zgromadzone na nim przez osobę fizyczną wchodzą w skład masy spadkowej i podlegają dziedziczeniu zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego. W przypadku sporządzenia przez posiadacza rachunku testamentu środki z rachunku dziedziczy wskazana w nim osoba. W przypadku braku testamentu następuje dziedziczenie ustawowe. Przykładowo – jeśli umiera jeden z małżonków, do spadku powołani są małżonek oraz dzieci zmarłego. "
  • Magg masz rację.Powiem Ci ,że ja raz miałam wypadek bo spadł mi kawał starej kamienicy na łeb.Oderwał się ,zranił w głowę tak,że zatoczyłam się na ulicę i niemalże z pod jadącego auta wyszarpało mnie 2 facetów jak się potem okazało strażaków w cywilu .Teraz się śmieję że jak komuś ma spaść cegła na głowę to spadnie ;)Nikt nie zna dnia ani godziny a w naszym przypadku warto mieć wszystko czarne na białym.Cieszę się że czujesz się lepiej i mam nadzieję że lada moment staniesz na nogi <3Napiszę jeszcze że w niedzielę poszliśmy podczas wyprzedzania na czołówkę z drugim autem podczas wyprzedzania.Mój mąż odbił prawie do rowu a drugi samochód zatrzymał się 5m naprzeciwko nas.Reszta to szok i dalej to wrzaski i obelgi...Uniknęliśmy śmierci ... .Mogłam umrzeć i to nie na raka...Jednak Bóg nas oszczędził.Czasem myślę że chyba jestem mu tu potrzebna na ziemi...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat