Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
nutka pytałam o Inowrocław bo tam w przychodni onkologicznej przyjmuje lekarz z CO w Bydgoszczy może tam bys się dostala.
Magg ile dzisiaj było długosci korytarza?? jak z Twoimi płucami???
Czarownica wytrwałości w stosowaniu jadłospisu ;)
Ja znowu po wizycie u fryzjera dzisiaj zaszalałam kolor ciemny brąz i zupełnie inna fryzura srednia długość, nad uszami króciutenko a tył delikatnie maszynką a co tam rosną jak szalone więc za 2 tygodnie odrosna. Fryzjerka pytała czy ogladam film ( zapomniałam tytuł) i czy widziałam fryzurę Zielinskiej , mówię ze nie ale niech tnie żeby było modnie, fajnie , wygodnie i mało roboty przy fryzurce. Muszę przyznac że fajnie wyszło :D
Później był wyjazd do Decathlona po buciory w góry bo poprzednie już się sfatygowały no i córci girka też urosła więc trzeba bylo kupić nowe, a po przyjeździe chwycił mnie ból w lewym boku że leżałam jak betka wzięłam espumisan i herbate i o dziwo przeszło niewiem czy to jakieś gazowe problemy czy co innego??? :(
-
W takim razie nas sierot jest wiecej. Z drugiej strony jest moj tata. Ostatnio podobno powiedzial ordynatorowi ze jego zdaniem ja nie mam raka jajnika, ze to pomylka i maja sprawdzic czy to nie jest inny rak, najprawdopodobniej watroby. To jest tupet dopiero:) lekarz grzecznie odpowiedzial ze oni to juz badali i niestety jest to jajnik:)
-
nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale ja też wobec lekarzy zachowuje się jak ostatnia sierota, piastowałam nawet ważne stanowiska i nigdy nie zabrakło mi pewności siebie, byłam grzeczna ale nie uległa a teraz na lekarzy patrzę błagalnym wzrokiem, wkurza mnie to a nie potrafię nic z tym zrobić, przecież my nie wymagamy cudów tylko tego, żeby jasno było określone do kogo mamy iść jak coś się dzieje a do terminu wizyty daleko, żeby nas nie odsyłano jak natrętów, czasami może starczyłoby wyjaśnienie albo jakaś porada a tak to dobrze, że chociaż istnieje to forum bo często jest jedynym źródłem informacji,
pozdrawiam,
Magg jak dobrze cię słyszeć w dobrej formie, trzymaj tak dalej :D
-
Nutka, dokladnie. Wiedzialam jaki mam cel min, standard i max i w to brnelam. Zawsze grzecznie i po partnersku ale stanowczo. Pewnie ze trafialam na silniejszych, wazniejszych, ktorzy tez wbijaja w ziemie i nie zawsze sie udawalo ale generalnie byl jakis plan dzialania. Klient ma zawsze przewage bo to on decyduje. Handlowiec musi madrze przekonac go do swoich racji. A to jest trudne ale mozliwe.
-
nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale ja też wobec lekarzy zachowuje się jak ostatnia sierota, piastowałam nawet ważne stanowiska i nigdy nie zabrakło mi pewności siebie, byłam grzeczna ale nie uległa a teraz na lekarzy patrzę błagalnym wzrokiem, wkurza mnie to a nie potrafię nic z tym zrobić, przecież my nie wymagamy cudów tylko tego, żeby jasno było określone do kogo mamy iść jak coś się dzieje a do terminu wizyty daleko, żeby nas nie odsyłano jak natrętów, czasami może starczyłoby wyjaśnienie albo jakaś porada a tak to dobrze, że chociaż istnieje to forum bo często jest jedynym źródłem informacji,
pozdrawiam,
Magg jak dobrze cię słyszeć w dobrej formie, trzymaj tak dalej :D
-
Magg ale jak pracowałaś to nie wchodziła w grę walka o zdrowie i życie tylko o kontrakt. Nie byłaś się. To normalne. Tak mi się wydaje. Tetaz to zupełnie co innego. Właśnie rozmawiałam z koleżanką pielęgniarką i ona mi powiedziała że jak pacjent jest uległy i spokojny to większość lekarzy go olewa a jak jest pewny siebie to inavzej wokół niego chodzą. Jaka tu logika
-
Wiecie ja nigdy nie byłam prwna siebie. Pracyję no pracowałam jako inspektor terenowy. Jezdziłam na kontrole do rrolników do przetwórni i innych takich ale nigdy nie czułam się jak ktoś ważniejszy . Zawsze starałam się być grzeczna . Wykonywałam swoją pracę najlepiej jak potrafiłam. Chyba że ktoś od wejścia tłumaczył mnie i mojemu partnerowi z pracy że zna prezesa albo dyrektora to przechodziliśmy w tryb służbisty bo nie lubiłam jak mnie ktoś straszył. Dlatego nie rozumiem takiego zachowania wśród lekarzy i niektórych urzędników na zasadzie pana i władcy. Kiedyś mi taki starszy pan którego kontrolowałam powiedział że ja się nie nadaję do kontroli bo jestem za grzeczna. Potraktowałam to jako komplement ale czy ja wiem. Starałam się traktować ludzi tak jak sama bym chciała być traktowana ale niestety tak to nie działa.
-
Czarownica, co to jest hashimoto? Brzmi dosc egzotycznie, a konkretniej jak japonskie sztuki walki:)
-
Nutka ja tez nie potrafie z lekarzami rozmawiac. Brakuje mi pewnosci siebie, boje sie odpowiedzi, ciagle jestem na pozycji uleglej. To strach. I pomyslec ze w czasach swietnosci potrafilam zagonic jakiegos szanowanego wysokiego przedstawiciela jakiejs firmy w kozi rog i przepchnac wlasne warunki bez zajakniecia... ciekawe czy dzisiaj po tych wszystkich przejsciach tez bym potrafila. Chyba za bardzo juz spadla mi pewnosc siebie i poczucie wlasnej wartosci.
-
Ja już po dietetyku.Będę miała zrobiony jadłospis ogólny pod osobę ze stwierdzonym hashimoto i niedoczynnością tarczycyi generalnie bardzo pozytywnie .Półtoragodzinny wywiad o nawykach żywieniowycho stanie zdrowia itd ... No to zaczynam działać od jutra ogólnie a potem za tydzień z jadłospisem.Nutka ja już raz zostałam potraktowa jak śmieć w zwykłym szp.Żałuję że tego nie nagrałam bo powinnam.