Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Dziekuje za szybka odpowiedz :) w styczniu ide do lekarza i powtórny wynik Roma musze zrobic zobaczymy co bedzie oby było dobrze :)
  • 9 lat temu
    Nina295, test ROMA wartość graniczną ma na poziomie 7,4 dla kobiet przed menopauzą. W tym przypadku Twoj wynik jest jego wielokrotnością, ale o niczym jeszcze nie przesądza. Trzeba odczekać te dwa miesiące i zobaczyć, jak dalej będzie to wyglądac. Dla kobiet po menopauzie jego graniczna wartość to 25,3. Jeśli jesteś w tym przedziale, to jest to nieduże podwyższenie Pozdrawiam
  • 9 lat temu
    Witam :) kochane mam do was pytanie zrobiłam wyniki roma i wyszło mi 34 procent czy to duzo? Mam dwa torbiele galaretowate,Lekarz kazał mi dwa miesiące czekać przepisał luteine jeżeli sie nie poprawi to zrobimy operacje zobaczymy czy cos tam sie dzieje. Czy mam sie czym martwić czy zdać sie na lekarza? Proszę o podpowiedź pozdrawiam
  • 9 lat temu
    Witam wieczorowo :)pewnie nie pamiętacie kilku moich wpisów ale jakby coś,to spoko,nie gniewam się ;)a tak poważnie, to czekam na badania (TK.,piersi,badania gen.) na razie nie zaproponowano mi chemioterapii. Dziewczyny, mam do Was pytanie -polecicie jakiegoś dobrego ginekologa-onkologa że Śląska???Mój nie ma takowej specjalizacji.W mojej najbiźszej okolicy nikt taki nie działa a w ciemno uderzać się boję,bo zbyt wiele do stracenia. Z góry dziękuję. Zdrówka Wam(nam)wszystkim:)
  • 9 lat temu
    Kochane! Święta tuż tuż... dlatego: Zdrowych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Pełnych Spokoju i Miłości. Lilith.p z Mamą
  • 9 lat temu
    Kochane! Święta tuż tuż... dlatego: Zdrowych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Pełnych Spokoju i Miłości. Lilith.p z Mamą
  • 9 lat temu
    Carmen odpoczywaj i się relaksuj a w święta nadrobisz z jedzonkiem :) trzymam kciuki żeby już Cię nie męczyło Kucja życzę Ci dobrych wyników, żeby podali Ci eliksir który jak najszybciej przegoni gadzinę <3 Czarownico proszę przekaż Bożence życzenia z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia dużo siły i wytrwałości i samych radosnych chwil spędzonych w gronie rodzinki <3
  • 9 lat temu
    Czarownico, Kucja15, dziekuję. Narazie nie jest najgorzej, w żołądku tak trochę drażliwie ale trochę jem i staram sie pić więcej płynów. Jedzenie nadrobię w święta :) Kucja15 życzę Ci, aby wyniki były dobre i żebyś mogła przyjąć drugi wlew. Pozdrawiam <3
  • 9 lat temu
    Carmen wypoczywaj.Na święta będziesz już w formie. Ja jutro mam wizytę w IO. Jeśli wyniki krwi będą dobre to czeka mnie drugi wlew. Miłego dnia <3 <3 <3
  • 9 lat temu
    Carmen.Trzymam kciuki żeby chemia przeszła bezobjawowo.Leżakuj ile wlezie!!! <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat