Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Czarownica dzieki
  • 9 lat temu
    Zuza narazie wydaje się być wszystko w porządku.Wycięto zmianę określoną jako łagodną i histpat to potwierdził.Ciesz się i tylko dbaj o siebie. <3 Rób sobie od czasu do czasu marker,co pół roku do gina żeby wszystko było jak trzeba <3
  • 9 lat temu
    Katleja.Nie ma narazie powodów do paniki,jednak ten płyn w jamie brzusznej wydaje mi się,że jest do wyjaśnienia.Objawy raka nie są swoiste więc można wiele pod nie podciągnąć więc tu bez paniki...Jak masz wizytę w styczniu ,to zobaczysz co gin Ci powie.Jeśli płynu przybywa,to warto się tym tak czy siak zainteresować bo możesz mieć kłopot np z wątrobą.Jak masz gin -onkol w okolicy to idź choćby prywatnie.Będziesz spokojniejsza...Co do hashimoto też mam,biorę euthyrox 75 i w lutym mam operację wycięcia płata z guzkiem.Ludzie różnie reagują na niedoczynność.Sprawdź sobie tsh po jakimś czasie bo przy hashimoto niestety raczej nie skończysz na 25.Terczyca będzie domagać się dalej...
  • 9 lat temu
    Witajcie Czytam Was od bardzo dawno i podziwiam za siłe i wiarę Jestem po laparoskopowym usunięciu malej torbieli jajnika a właściwie całych lewych przydatków . Torbiel była mała 3 cm ale lita w badaniu srodoperacyjnym wyszło ze zmiana łagodna Mam do Was pytanie ponieważ zrobiono mi markery ale niestety nie napisano norm i tak nie bardzo wiem jak sie do tego wszystkiego odnieść .Niestety lekarze byli bardzo mało rozmowni.Dodam tylko ,żę w styczniu 2015 miałam usunięta część żołądka z powodu rakowiaka oto moje wyniki:Ca125 35,44 ,HE4 39.5 ,preROMA 4,6% post ROMA 16% z góry dziękuje za odpowiedz
  • 9 lat temu
    Kochane dziewczyny spokojnych,pełnych miłości i nadziei Świąt Bożego Narodzenia.
  • 9 lat temu
    Pomódlmy się w Noc Betlejemską, W Noc Szczęśliwego Rozwiązania, By wszystko się nam rozplątało, Węzły, konflikty, powikłania. Oby się wszystkie trudne sprawy Porozkręcały jak supełki, Własne ambicje i urazy Zaczęły śmieszyć jak kukiełki. Oby w nas paskudne jędze Pozamieniały się w owieczki, A w oczach mądre łzy stanęły Jak na choince barwnej świeczki. Niech anioł podrze każdy dramat Aż do rozdziału ostatniego, I niech nastraszy każdy smutek, Tak jak goryla niemądrego. Aby wątpiący się rozpłakał Na cud czekając w swej kolejce, A Matka Boska - cichych, ufnych - Na zawsze wzięła w swoje ręce. Ks. Jan Twardowski Wesołych Świąt Dziewczyny <3
  • 9 lat temu
    Zdrowych ,spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia <3
  • 9 lat temu
    Nutka, co u Ciebie? Dawno się nie odzywałaś.
  • 9 lat temu
    Kaucja, a ja miałam dostać wczoraj i niestety parametry krwi poszły w dół.Tak więc w święta będą w formie. Nie napracuje się przy przygotowaniach bo wcześniej większość potraw pozamawiałam sądząc ,że nie będę w stanie nic zrobić. W poniedziałek kontrolna morfologia i dopiero mnie umówią. Życzę wszystkim zdrowia i spokojnych Świąt
  • 9 lat temu
    Zaliczyłam kolejny kurs.Dzisiaj pracuję na małych obrotach, przygotowania do Świąt. Problemy z doprawianiem jedzonka bo nie wyczuwam smaku soli, wszystko jakoś dziwnie smakuje.Mąż jest degustatorem.Cieszę się, że dwa wlewy już za mną.Lekarka zmieniła cykl podawania na 21 dni.Będę miała więcej czasu na poprawienie parametrów krwi i wątroby. Póki co uczulenia brak.Byłam doskonale zabezpieczona przed podaniem chemii.Cały czas nadzór lekarza.To było miłe że tak się starają. Szacun dla mojej lekarki. Święta spędzam tylko z mężem, syn wyjechał do rodziny żony. Będzie cicho i spokojnie. Pozdrawiam Was kochane <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat