Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Może nie był widoczny na USG? Mógl też szybko urosnąć. Takie rzeczy się zdarzają. Czyli za jakiś tydzien masz operację. Będę trzymać kciuki!
  • 9 lat temu
    poprostu masakra szkoda ze tak pużno mój lekarz zauważył,bo dopiero 1 grudnia a na wizycie byłam tez we wrześniu
  • 9 lat temu
    guz lewego jajnika 5 na 6 cm
  • 9 lat temu
    Aga1, a co jest przyczyną operacji? Torbiele?
  • 9 lat temu
    ja będe miała w morskim 19 stycznia w sumie czekam 3 tygodnie to chyba nie tak żle,jak dzwoniłam na kliniczną to mówili że jak ca125 mam w normie to na operację się czeka 9 miesięcy
  • 9 lat temu
    Wydaje mi się, że śp. Viola miała tam operację. Długo czekała. Jeśli chodzi o Trójmiasto, zdecydowanie bardziej polecam Gdańsk, Kliniczną, docenta Wydrę, dr Liro.
  • 9 lat temu
    Witam czytam i stwierdzam że dużo wiecie na temat dobrych lekarzy i szpitali co myślicie o szpitalu morskim w Gdyni miał już ktoś z was tam operację :D
  • 9 lat temu
    Kucja odpoczywaj i nabieraj sił <3 mi przed chemią też podawali p/alergiczny po którym spałam jak noworodek po prostu zasypiałam i nie raz potrafiłam przespać całą chemię np siedząc na krześle z głową opartą o segregatory na regale ale co tam najważniejsze że pomogła. I już kolejna za Tobą więc mobilizuj swój organizm żeby za 3 tygodnie mieć kolejną za sobą :) Nutka się dzisiaj do mnie odezwała więc ją poproszę żeby choć na chwilę tu zajrzała :) spokojnej nocy :) <3 <3
  • 9 lat temu
    Kucjo w czasie chemii tez nie byłam mistrzem intelektu, pozdrawiam, trzymaj się cieplutko :D
  • 9 lat temu
    Jestem trochę oszołomiona lekami p/alergicznymi.Podają mi je przed każdym wlewem. Może jutro dojdę do równowagi bo dzisiaj coś marnie i powolnie funkcjonuje moja łepetyna. <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat