Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Dzięki Carmen. Masz chyba rację bo ja stosowałam kilka dni maść i było lepiej a le się skończyła i myślałam że mi przejdzie .Tak było przed chorobą szybko dochodziłam do siebie. Teraz to trwa dłużej a ja panikuję. Kupię maść i idę zapisać się do dermatologa. Jeszcze raz dzięki . Panikara ze mnie. <3
  • 9 lat temu
    Tosia66, pewnie robi Ci sie jakiś stan zapalny w stawie, ale nie z powodu choroby nowotworowej. Tak że nie popadaj w panikę. Wiele osób to przechodzi. Ja w ubiegłym roku meczyłam sie kilka miesięcy z bólem lewego barku, az w końcu poszłam do ortopedy. Skierował mnie na usg i następnie kinezyterapię bo my onkologiczne nie mozemy miec stosowanej fizykoterapii (żadnych laserów, bioprądów itp.) Wzięłam 10 zabiegów i było duzo lepiej ale dalej nie mogłam kontynuować ćwiczeń bo miałam operację. Ręka jeszcze mnie troche boli ale da sie wytrzymać. Juz nawet o tym nie myślę. Kup sobie jakąś maść na bóle mięśni i stawów np. dicloziaje, traumon, voltaren i spróbuj smarowac przez jakis czas. Ale żebys była całkiem spokojna to idź do ortopedy. Pozdrawiam
  • 9 lat temu
    witam dziewczyny. Od jakiegoś czasu boli mnie lewa ręka(około 3 tygodni). Czuję ból jak podnoszę coś cięższego do góry ale jak biorę palcami tzn. jak słoik za zakrętkę przy podnoszeniu kubka za uszko nie odczuwam tak silnego ból oraz gdy leżę na boku a ręka leży w z dłuż ciał i gdy ją po jakiejś dłuższej chwili podnoszę to czuję duży ból po rozruszaniu przechodzi . 27 stycznia robiłam marker i stał w tym samym miejscu .Co to może być. Może powinnam zrobić jakieś badanie tylko jakie możecie mi poradzić. Może to tylko naciągnięte mięśnie. Co o tym sądzicie?
  • 9 lat temu
    . :)
  • 9 lat temu
    Czarownico i wszystkie dziewczyny, które świętują kolejne dobre wyniki i rocznice, cieszę się Waszą radością i życzę oby tak dalej :) <3 Ja, po trzeciej chemii dopiero dzisiaj czuje sie lepiej. Pierwszą linię znosiłam dużo lepiej. Teraz bardziej wyjaławia mi sie organizm i najgorsze jest drętwienie języka, brak smaku i ogromny wstręt do jedzenia i picia. Po kazdym posiłku myje zęby i płuczę septosanem, żeby nie dopuścic do jakiejś grzybicy, ale samopoczucie i tak mam pod psem. No i jeszcze ta wstrętna zgaga. Myślę, że kolejną chemię będę miała przesuniętą bo teraz miałam na granicy wyniki krwi. Może i stąd wzięło sie to moje gorsze samopoczucie. Ale nie dam się. Zostały mi jeszcze trzy chemie więc juz z górki. Pozdrawiam serdecznie :)
  • 9 lat temu
    Bocha,Maria dzięki :D
  • 9 lat temu
    Czarownica, super wiadomość :-) pozdrawiam kobitki <3
  • 9 lat temu
    Teraz mogę ciąć tarczycę;)
  • 9 lat temu
    Czarownico, a nie mówiłam :D
  • 9 lat temu
    Kobietki przerywam ciszę.W rezonansie ok:)Ufffff...,

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat