Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    MAKROO cieszę się ze jesteś :D trzymałam mocno kciuki!!! i sie udało super tak trzymaj:) mamy wynik peta i to są najgorsze wieści od bardzo dawna, wszystko jest zajete zaczynajac od kosci kręgosłup c5, th12, L2 biodro prawe, węzły-szyja,przepona, duze zmiany na watrobie, obmurowal duze naczynia, a koncząc na nacieku na trzustke, woda w płucach i w brzuchu nie dużo ale już sie zbiera. jeszcze jest tego sporo ale szkoda wymieniac wiecie o co chodzi. W poniedziałek mają ja sciagac potem chemia. dziewczyny proszę was o dobre mysli dla mojej kochanej mamy by starczylo jej sil na ta runde. Czarownico dziekuje za tekst ks. bardzo mi się przyda choc licze ze jeszcze nie teraz bo juz jestem na dobrym torze do walki wraz z mama i koniec zalamywania rąk jak to było tydzien temu. nie damy sie jeszcze tak łatwo, jest nowa chemia i poki mozna bedziemy probowac Pozdrawiam was wszystkie
  • Beaza ja znam tylko profesora z Warszawy. Operował mnie i teraz Macroo. Więcej nikogo nie znam.
  • Kochana Macroo cieszę się, że wszystko się udało. Profesor Bidziński jest naprawdę dobry i jak powiedział, że wszystko wyciął, to na pewno tak jest. Nie martw się, że schudłaś. Ja po pierwszej też ciężkiej operacji wyglądałam jak cień, a potem powoli do siebie doszłam. U ciebie też tak będzie. Jedz to co możesz, pij soki i głowa do góry.
  • Witaj Beaza, bliska Ci osoba jest pod dobrą opieką. Prof. Richter, jeśli się nie mylę, pracuje w szpitalu Rydygiera
  • 9 lat temu
    Witam Was serdecznie, Bliska mi osoba jest chora na raka jajnika, leży w Szpitalu Rydygiera w Krakowie. Bardzo Was proszę o polecenie dobrego onkologa, szpitala, gdziekolwiek.
  • 9 lat temu
    czarownica-uciekinierka :) super że juz jesteś na rozruchu to znaczy ze już coraz bliżej domek :) Makro- wojowniczko jestes dzielna ale oszczędzaj się jeszcze troszkę, pozwól sie porozpieszczać:) Carmen trzymam kciuki za dobre jutrzejsze wyniki i abys jak najszybciej skończyła leczenie :) ja ostatnio bardzo zabiegana więc w ciągu dnia nie myślę ale jak nadchodzi wieczór to zaczynam trochę się stresować bo 3 marca kontrola w poradni chorób piersi w CO a poźniej 25 gin onko :/ pozdrawiam serdecznie <3
  • 9 lat temu
    ...dziewczyny,wszystkie tu obecnie się udzielające jestem pełna podziwu dla siły Waszych charakterów! Ja nie mam aż tak traumatycznych doświadczeń w walce z chorobą,bo póki co obyło się bez chemii, choć nie mam jeszcze kompletnych wyników badań.Jestem jakiś mięczak chyba,nie umiem tak jak Wy dzielić się tym,co mnie trapi albo cieszy ale wszystkim Wam mocno kibicuję i całym serduchem jestem z Wami@):- <3 <3 Jesteście wielkie<3
  • 9 lat temu
    Makro000 jestem przekonana, że i tym razem dasz radę. Tylko oszczędzaj sie trochę. Pranie i prasowanie nie zając nie ucieknie, a będzie Cie bardziej bolało. Trzymam kciuki za Twoja dalsza terapię :) Ja jutro na badania, a w poniedziałek 4 chemia i mam nadzieję, że juz później poleci bez niespodzianek i od połowy kwietnia będe już sie regenerować :) Pozdrowienia dla wszystkich dzielnych babeczek, a dzisiaj zwłaszcza dla Makro000 :)
  • Makro000 chylę czoła aż do ziemi.Powinnaś być tu jako Makro -wojownicza <3 <3 <3 :)Mimo wszystko oszczędzaj się jeszcze trochę <3
  • Makro podziwiam ciebie i gratuluję sprawności, ale nie przesadzaj z wysiłkiem, możesz przecież pobyć trochę "słabą kobietką", pozdrawiam :D :D <3 <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat