Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Przepraszam dziewczyny,ze wejdę w słowo,ale przeciwskazaniem do wykonania testu Roma są:kobiety będące w trakcie chemioterapii oraz kobiety uprzednio leczone z powodu nowotworu zatem jest niewiarygodny.Co do samego HE4 zapytam moja ginekolog-onkolog szefuje na oddziale chemii,ale z tego co wiem bazują na CA125. Dziękuje za odpowiedzi dotyczące antykoncepcji❤️.Statystycznie to moja babcia rownież nie powinna zachorować urodziła 4 synów i wykarmiła piersią!Ach wszystko w rękach Boga co ma być to będzie. Ściskam ❤️❤️❤️
  • 9 lat temu
    Lilith.p na Ciebie mogę zawsze liczyć.Dziękuje Ci .Zaraz wejdę na ten kalkulator.Poczekam jeszcze może inne kobitki cos mi podpowiedzą.Narazie ostatni wlew mamy za sobą.Uffff.Neulaste jutro zaaplikuję;) jestem domowa pielegniarką;) hihih i jakby nie ten HE4 mielibysmy spokojniejszą głowę..
  • Kasiar, HE4 jest podobno bardziej czułym markerem przy wznowie. Weszlam na stronę, gdzie mozna obliczyć algorytm ROMA (http://romatools.he4test.com/calculator_row_en.html) i wskazal faktycznie wysokie ryzyko nawrotu. Jednakże to tylko gdybania. Może dziewczyny mają większe doświadczenie w HE4 i pomogą. Powtórzyłabym badania za 2-3 tygodnie.
  • 9 lat temu
    Lilith.p dzięki ze się odezwałaś.Tak jest czuła i tu jest właśnie problem.Bo CA125 spada-no wiadomo z każdą chemią co raz mniej ale z 500 po 5 chemiach do 28 dziś otrzymała 6 ostatni wlew.Ale za to HE4 podskoczył a tez sukcesywnie spadał.i mam zagwózdkę.Teraz bedziemy jeźsdzic na kontrolę bo zakończonym leczeniu ale skoro marker he4 rośnie to znaczy ,że może coś się tak kotłuje?już sama nie wiem..
  • Kasiar, widziałam. Niestety jeśli chodzi o he4 nie mam żadnego doświadczenia poza tym, co można znaleźć w internecie. Pytanie, czy Twoja Teściowa jest też czula na marker CA125?
  • 9 lat temu
    Witam Was.Witam Nowe kobietki dzielnie walczące.Nie wiem czy czytałeyscie mój pościk z poprzedniej strony ale chciałabym zapytać Was o cos dla mnie waznego. Chodzi o markery. Teściowa przy wznowie jest po 5 wlewie cistplatyny i taxolu . Markery CA125 spadły do 28 ale niestety he4 podniosły sie o 20 oczek do 180. Co to moze znaczyć? Ca spada a nagle he4 rośnie? Proszę Was o informacje .pozdrawiam Was kochane <3 <3
  • Witajcie . Mia u Hesi , już wiadomo , bo to wynik z histopatologii , że to przerzut z jajnika , taki sam . , więc nie ma innego paskudztwa . . Tylko pewnie dzięki chemii został odizolowany, pominięty. Czekamy za świeżym tomografem , Hesia jest nadal w programie i to jest fajne . Będzie miała PET a w połowie marca . Czuje się dobrze . stara się o tym nie myśleć i wierzy ,że jest ok i to jest jej siłą . Dziewczyny walczcie i bądźcie pełne wiary w zwycięstwo ! A co do Pani K . to tylko pozostaje w jej sumieniu takie postępowanie. Szkoda , że nie włączyła się, by walczyć o wszystkie Panie , bo mogłaby wiele zdziałać . Trudno .
  • 9 lat temu
    Antykoncepcja nowej generacji jest bezpieczna i nie powoduje zastoju jajników. Po jej odstawieniu wszystko wraca do normy. Czytałam że antykoncepcja może jedynie przyśpieszać rozwój już istniejącego nowotworu ale nie powoduje go. Według statystyk trochę częściej wykrywa się nowotwory u kobiet stosujących antykoncepcję ale być może dlatego że takie kobiety częściej się badają dlatego częściej wykrywany jest u nich nowotwór. Zresztą podają że sprzyja jednemu nowotworowi a chroni przed innym, np że chroni przed rakiem jajnika. Ale oczywiście najlepiej nie brać jak nie ma podstaw zdrowotnych. Ta choroba jest dla każdego tak samo ciężka i każdy ma dostęp do takiego samego leczenia. Na całym świecie leczą tak samo. Nawet jakby chorowała Madonna to miałaby identyczne leczenie.
  • 9 lat temu
    w aptece w DE można kupić na recepte https://www.medizinfuchs.de/preisvergleich/lynparza-50-mg-hartkapseln-4x112-st-astrazeneca-pzn-10941666.html jest to cena za 4 pudełka po 112 sztuk
  • Wiadomo, nie musimy wpłacać. Nie zagląda się do cudzego portfela. Ale tacy ludzie mają większą siłę przebicia... I szkoda, że nie pomyślą o innych, szarych zjadaczach chleba. Dobrej nocy!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat