Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Sylvana, w żadnym wypadku nie poczułam się dotknięta, bo niby - dlaczego? Raczej trochę rozśmieszył mnie Twój wpis, a nie dotknął. Choruję już dość długo, a wcześniej chorowała na to samo moja mama. W ciągu tego czasu nasłuchałam się i naczytałam różnych mądrości, jak można wyleczyć się z raka metodami naturalnymi, ziółkami, grzybkami, medytacją, wizualizacją i innymi pierdołami. Wygłaszają je osoby, które albo nie mają zielonego pojęcia o raku, albo naciągacze, którzy żerują na ciężko chorych ludziach. Ci pierwsi, może naiwnie, ale życzą nam dobrze. Ci drudzy wkurzają i to bardzo.
  • Witam cie nana. Mialam na mysli wlasnie ta postac lagodna,czyli nie dajaca przerzutow.Poczulas sie dotknieta?Przepraszam.Na mojego"Baltazara"czyli twora skory,to o czym pisalam nie znalazlo zastosowania.Warto jednak posluchac innych ludzi zmagajacych sie wlasnie z nowotworami zlosliwymi i zmianami jakie wprowadzili do swojego zycia. :)
  • 9 lat temu
    Sylvana, nie ma czegoś takiego, jak rak niezłośliwy. Nowotwory mogą być złośliwe lub łagodne. Te złośliwe właśnie raki. A terapia, do której nas odsyłasz, to może i leczy takie "raki" jak Twój. Naszych nie wyleczy z pewnością.
  • 9 lat temu
    Witam wieczorkiem. Dziewczyny czy któraś z Was moze podzielić sie ze mna opinia o dr Barbarze Rossochackiej Rostalskiej z DCo we Wrocławiu? Musimy szukać leczenia bliżej naszego miejsca zamieszkania. Byliśmy 2 lata temu u doktora W.w Bydgoszczy ale to kawał drogi od nas i teściowa przeraża ta odległość .musimu uciekać z polnej. Przy badaniu nic teściowej żaden lekarz nie mówił a w wypisie guz za szczytem pochwy 6,3cm. I szok. Juz raz tak było ze niby był guz a okazało sie pozniej ze to pętla jelit. Człowiek kociokwiku moze dostać. Ostatnia chemia poleciała za 6 tyg do kontroli ale jak mamy czekać skoro jest guz? TK nie chcą robić by nie przybić psychicznie pacjentki ale przecież musimy cos robić? Moze znowu okaże sie ze to nie guz tylko jelito. Jednak ca 125 spada a he4 rośnie i jest na poziomie 212 przy normie 160. Poradzicie kochane co robić ? Czy o Wrocławiu i we doktorze któraś z Was cos wie i moze polecić lub nie? Ściskam Was ogromnie <3 <3 <3
  • Wellbeing"Nieuleczalni".Wlasnie sie zaczelo.
  • Jestem tutaj zupelnie nowa.Tez chora ale na zupelnie cos innego.Raka,na szczescie nie zlosliwego usunelam w tamtym roku.Z innymi problemami walcze.Przypadek sprawil,ze zobaczylam Kore w dzisiejszych faktach i postanowilam napisac,bo to o was chodzi.Tak na marginesie jestescie wspaniale,ze tak sie nawzajem wspieracie.Wiem,ze rak to powazna sprawa.Jak znajdziecie chwile zajrzyjcie na strone:bladymamut.wordpress.com.Temat"Prawda o raku-Truth about cancer".Trzeba czytac,ale warto.Aha,w telewizji jest tez kanal"Wellbeing.Mieszkam w Niemczech 14 lat a Polsat Cyfrowy mam od dwoch miesiecy i bardzo sie ciesze.Trzymam za was kciuki :)
  • O Kora nagle przemówiła ludzkim głosem...Powiedziała że osób z uszkodzonym genem jest 200.Że nie odpuści dopóki lek nie będzie refundowany.Poczekamy zobaczymy :)
  • Asiaa79, moja Mama miała marker na poziomie 7000...
  • Dziewczyny w faktach na tvn dzisiaj chyba o 19 będzie Kora i jej prośby o pomoc.
  • Niektóre kobiety mają inaczej dobieraną chemię,żeby organizm nie padł a skutki żeby były jak najbardziej dla tej osoby pozytywne.Czasem rozpisują słabsze dawki ale trwające dłużej.Wydaje mi się,że często brane są pod uwagę wyniki z wypisu ze szpitala.Generalnie standardowo jest 6 cykli co 21 dni carboplatyna i taxol.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat