Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Iłka - do badania histopatologicznego miałam wysłane wyskrobiny w kanału - to tak, żebyście mnie dobrze zrozumiały. Wyżej też podałam opis wyniku. Jeśli chodzi o bóle, to jest to w końcowej części kręgosłupa i jakby ciut przechodziło na prawą część miednicy. Nie jest to mocny ból, raczej dyskomfort. Pojawia się okresowo. Pojawia się chyba od siedzenia.
  • 8 lat temu
    ja też miałam bóle pleców ale kiedyś pewien profesor mi powiedział, że to nie ma nic wspólnego z RSM (profesor z górnej półki, znany i ceniony) a raczej może coś nie tak jest z kręgosłupem więc zgłupiałam bo wiele kobiet ma pobolewania pleców przy problemach z ginekologicznymi sprawami . A ja mało siedzę, jestem aktywna więc o co chodzi ??
  • 8 lat temu
    Ilka napisz to pytanie i jestem pewna, że wytłumaczą jak trzeba ale na tych wszystkich moich dokumentach mam jak byk, że makroskopowo ok a mikroskopowo już powyłaziło wszystko czego się bałam. Ale z kolei po operacji makroskopowo ok i potem po 2 tygodniach mikroskopowo również ok. Myślę, że gdyby zmiana była duża to wyjdzie już makroskopowo :/. A u Ciebie Ilka w maju wyszła cytologia 1 ?? WOW to się ciesz babo.
  • 8 lat temu
    Ilka napisz to pytanie i jestem pewna, że wytłumaczą jak trzeba ale na tych wszystkich moich dokumentach mam jak byk, że makroskopowo ok a mikroskopowo już powyłaziło wszystko czego się bałam. Ale z kolei po operacji makroskopowo ok i potem po 2 tygodniach mikroskopowo również ok. Myślę, że gdyby zmiana była duża to wyjdzie już makroskopowo :/. A u Ciebie Ilka w maju wyszła cytologia 1 ?? WOW to się ciesz babo.
  • Ilka ale ja nie miałam wycinków. Wyskrobiny i właściwie już sama nie wiem, jaka jest różnica i, które bardziej wiarygone. Boję się, że skoro teraz wyszło cin 3, to po konizacji wyjdzie inwazja. Tego się boję. Podobnie było i Ciebie, z wycinków cin 2, a po konizacji cin3:( Z tego, co czytałam, to u niektórych z Was zaczęło się cytologia III stopnia, a skończyło po konizacji źle.
  • 8 lat temu
    tak sobie teraz wyobraziłam nas wszystkie gdzieś na wspólnym spotkaniu, wyobraźcie sobie ten gwar, noc byłaby za krótka na te nasze pogaduchy, pozdrawiam wszystkie B) B)
  • 8 lat temu
    Ilka na górze w prawy rogu na niebieskie masz biuro interwencji onkologicznej. Wchodzisz i działasz zgodnie ze wskazówkami. Pamiętaj,żeby potem zapisać sobie gdzieś kod bo wyłącznie znając kod możesz odczytać odpowiedź. A odpowiedź przyjdzie najwcześniej po dobie/czasami trzeba poczekać dłużej jak jest weekend. Ja zadawałam pytania kilka razy, za każdym razem odpowiedź była konkretna i wyczerpująca. Pytania zadajesz anonimowo więc walisz prosto z mostu co u jak. <3
  • Ilka Wlaśnie w kolposkopi lekarz nie widział tego cin3, więc pobrał mi coś. Chyba mało, bo na wyniku mam materiał "wyskrobiny w kanału szyjki macicy" - było to zrobione zwyczajnie na fotelu bez znieczulenia (albo dał, a nic nie powiedział) i nawet nie poczułam nic. Nie miałam wycinków. Nigdy nie miałam żadnych krwawień międzymiesiączkowych, po współżyciu nie wiem, ponieważ jestem sama;) Dziwne objawy?? Jeśli chodzi o upławy, to wszystko jak zwykle. Nie zaobserwowałam nic o nieprzyjemnym zapachu, czy z domieszką krwi. Nic. Może lekkie pobolewania w kręgosłupie ale to być może jest od siedzącego trybu pracy. A Ty ilka nie miałaś przy konizacji pobranych wyskrobin z szyjki oraz jamy macicy??
  • 8 lat temu
    Iłka ma rację ! i daję wykrzyknik. Wiecie co miałam to dodam, że miałam krwawienia międzymiesiączkowe, miałam upławy, miałam też nadżerkę którą jedni chcieli leczyć a inni raczej wcale niekoniecznie. Dlatego nie martwcie się na zapas jeśli nie macie tych paskudnych objawów jakie miałam ja. Najważniejsze, żeby być pod kontrolą. Iłka <3 <3 <3 <3
  • Dziewczyny, a o co chodzi z tym kanałem? Dlaczego to takie ważne, aby tam dalej nie poszło??

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat