Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Oj Agniesiu przykro mi. Mam nadzieję że wszystko jednak się ułoży. Trzymam kciuki i za mamę i za teścia. Trzymaj się cieplutko. Zania, Monika, cieszę się że wszystko w porządku. Miejmy nadzieję że będzie już tylko lepiej. Pozdrawiam cieplutko. <3
  • 8 lat temu
    Witaj Olenka 88 dawno mnie tu nie było.U mnie wszystko ok .Mamografia i usg nic nie wykazały więc bardzo się cieszę.Czasem tylko ręka puchnie jak długo nią popracyje. ;)Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Ja w niedzielę świętuje roczek mojej Gabrysi☺ a z dobrych wiadomości odnośnie stanu zdrowia: byłam w poniedziałek u ginekolog,z posiewu nic złego nie wyszlo mam przepisany na w razie czego lek gdybym zaczęła odczuwać dolegliwości związane z infekcja. Kolejna cytologiaw styczniu- nie kazała mi robić wcześniej. Co do szczepienia naHPV :zapytałam jej jako specjallistki w tej dziedzinie co sadzi o szczepieniach kobiet ktore rozpoczely juz wspolzycie? Powiedziala ze powinny sie szczepic. ona podaje kobietom które zmagają się z wirusem szczepionke i widzi dużą poprawę. Sama jest zaszczepione,swoją córkę też szczepi. I powiedziała że co najwyżej szczepienie może nie pomoc w 100% ale na pewno nie powoduje raka. Pozdrawiam Was ☺
  • 8 lat temu
    Witam Dziewczynki Jak Wam mija lato? Jak Wasze samopoczucie? <3
  • 8 lat temu
    zielona jestem pewna,że któraś z babek która jest w podobnej sytuacji napisze do Ciebie i wymienicie się obawami, diagnozą. Niezależnie od tego pamiętaj,że każdy przypadek jest inny. Gdybyś czegoś nie była pewna a do wizyty lekarskiej będziesz miała jeszcze jakiś czas to korzystaj bez limitu z tutejszej interwencji onkologicznej/w prawym górnym rogu.To się przydało niejednej z nas, znajdziesz tam fachową pomoc,anonimowo :D
  • 8 lat temu
    Cześć Zielona. Ja jestem świeżo po konizacji - 1,5 tygodnia. Cytologia grupa III/cin1, kolposkopia cin1, lekarz pobrał wyskrobiny z kanału szyjki macicy (strefa transformacji T2) wynik biopsji CIN3, z tarczy szyjki nie pobrał nic. Wynik po konizacji tylko CIN1. Lekarz przy pierwszej biopsji mógł usunąć całą zmianę CIN3. Tak więc nie ma reguły.
  • 8 lat temu
    Martwią mnie te ogniska czy ktoś też tak miał? Jak czytam to wyniki konizacji są gorsze niż po pobraniu wycinków. Nie wiem czy po pobraniu nie okaże się tak jak z grzybem na zewnątrz niby zdrowy jeden ślad po robaku a wewnątrz wszystko zjedzone.....
  • 8 lat temu
    Zielona witaj choć w tak przykrych okolicznościach. Znajdziesz na tym portalu wiele kobiet w podobnych okolicznościach delikatnie mówiąc... Jeśli będziesz miała jakiekolwiek pytania to pytaj śmiało. Najważniejsza jest teraz konizacja, iść na nią musisz a najgorsze to oczekiwanie na jej wyniki ale (jesteśmy w podobnym wieku) dasz radę. Daję słowo !
  • 8 lat temu
    Cześć jestem tu nowa i bardzo zielona. Mam 44 lata zawsze badałam się i regularnie robiłam cytologię. Ostatnio okazało się że cytologia kiepska, pobranie wycinków Cin3 i ogniska mikroinwazji. Za kilka dni idę na konizację. Nie umiem poukładać myśli.
  • 8 lat temu
    Olenka88 Super, że pozbyłaś się tego cholerstwa <3 Wczoraj lekarz powiedział, że cytologię mam zrobić za pół roku ale oczywistym jest, że nie wytrzymam i zrobię wcześniej.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat