Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Ona,Tasza,Aga, olenka,ka i reszta dziewczyn <3 <3 < Ściskam Was :) Pakuje torbę do szpitala. Nerwy szarpią, ale będzie dobrze ;) do następnego napisania, buziaki <3
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny :) Nie zamartwiajcie się na zapas, póki nie ma wyników starajcie się nie dołować, sama wiem, że to trudne, ale trzeba dawać radę!! Musi być dobrze, pozytywne nastawienie przede wszystkim!! Niektóre z nas tak jak np. Ja mają stwierdzonego raka i to zaawansowanego, ale to nie znaczy, że usiądę i będę czekać na śmierć!! Póki mam siłę będę walczyć o swoje życie! Na pewno się nie poddam, bo mam dla kogo żyć!! Pamiętajcie, trzeba wierzyć!! <3 Pozdrawiam wszystkie panikary i te bardziej spokojne <3
  • 8 lat temu
    Witajcie dziewczynki. Długo mnie tu nie było. Czytałam Was od czasu do czasu. Cieszy mnie Wasza chęć walki. No parę panikarek też się tu znalazło haha jak widać Kaa i Agniesia przeganiaja zle myśli smutnych kobietek. Pozdrawiam serdecznie. Nie pisałam bo sama mam dola, w następny czwartek kontrola cyto i hpv. :(
  • 8 lat temu
    angela5 uwolnienie emocji jest zdrowe i potrzebne zamartwianie się na zapas już nie niemniej to trudna sztuka ,ale trzeba ją za wszelką cenę starac się posiąść .Powodzonka pozdrawiam serdecznie :D
  • 8 lat temu
    Dobra obiecuję poprawę już nie będę wylewać tutaj moich złych mysli poczekam do kolpo
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny, Rzeczywiscie duzo tu sie teraz panikarek narobilo. I choc tez czasami sie boje, to jednak agnieszka kaa i joasia, ktore przez to najgorsze przeszly,potrafia uspokoic. I to swieta prawda,ktora powinnyscie powtarzac do glowek: Jestesmy pod kontrola i nawet gdyby cos nowego niepokojacego pojawilo sie to lekarze Na pewno to zobacza i usuna!!! Mamy szczescie,ze chodzilysmy sie badac i nam to wykryli! Sledze to forum i na poczatku bylam bardzo zalamana bo bylam nowa ale teraz wiem ze kazdy przypadek jest inny i nauczylam sie nie porownywac do innych. Wiem,ze nastawienie odgrywa duza role dlatego staram sie patrzec pozytywnie w przyszlosc. Narzekajmy kiedy tego potrzebujemy, placzmy,krzyczmy,ale nie straszmy sie nawzajem! To forum jest po to,zeby mam ulzylo,zebysmy sie wspieraly:). Jesli nie mamy pewnosci co do lekarza to porownajmy go z innym,ale nie podwazajmy opinie 2 lekarzy. Oni wiedza co robia! Uwierzmy im:). Na poczatku jest nerwowka i ja tez ja przezylam,ale uswiadomilam sobie,ze jestem pod dobra opieka i lepiej mi sie teraz zyje. Wczesniej tak sie nakrecal,ze myslalam ze umre na zawal serca- ze rak nawet nie bedzie mial szans mnie zezrec bo sama siebie zabije zlymi myslami;). Troche sie rozpisalam,ale tak wlasnie czuje! Takze kochane glowki do gory:)! Badzmy dumne ze jestesmy kobietami z 'jajami'! Niech inni nas podziwiaja za wole walki:)! Sciskam wszystkie moje wirtualne psiapsiolki <3 <3 <3
  • 8 lat temu
    Lubiłam to forum, ale osoby, które ostatnio tu bywają coraz bardziej mnie denerwują, ponieważ wypisują bzdury i straszą inne osoby. Jeśli cytologia wychodzi ok i w kolposkopii lekarz pobrał biopsję celowana z której nic nie wyszło, to nie ma szans, żeby lekarz cos pominal i cin był w innym miejscu. On dobrze wie z ktorego miejsca pobrać. Nie mozna wpadać w hipochondrie, ponieważ nie ma to zadnego sensu. HPV ma teraz bardzo dużo kobiet nawet o tym nie wiedząc, ale tylko u małej części z nich rozwinie sie nowotwor i nie sam wirus HPV ma na to wpływ. Wirus to tylko jeden z karcynogenów, ktory razem z innymi czynnikami moze wywolac zmiany. Czy kazdy kto pali papierosy dostanie raka płuc? No nie.... wiec wezcie juz przestancie.
  • 8 lat temu
    Wiecie że ja mam podobnie ciągle się boję że jakieś raczysko we mnie siedzi że nie zdaze wychować dzieci ze corcia nie będzie mnie pamiętała no i to teraz jesli wyjdzie dobrze i tak będę się martwić że cos omineli jeśli źle to dopiero zwariuje -masakra :(
  • 8 lat temu
    Wikola jeśli sledzisz forum to pewnie widziałaś mój wpis z wczoraj np. Też miałam lsil. Ogólnie lekarze zalecają kolposkopie a jeśli będzie ok to obserwacja. Kaa masz rację... :( ja chyba muszę pójść do psychologa. Od niespodziewanej śmierci taty nie radzę sobie. Mam stwierdzoną nerwicę. I wiem że mam hipochondrie... czasem mam się dosyć! :(
  • 8 lat temu
    Witam .Od dłuższego czasu śledzę to forum ponieważ pół roku temu cytologi wykazala u mnie Lsil cin1 mozliwosc hpv przez ten czas przeszukałam wszystkie mozliwe fora i zdążyłam tez się z tym pogodzić. Miałam zlecone powtórzyć cytologie za pol roku wynik ten sam ?byłam u lekarza i dalsza obserwacja zalecana cytologia za pol roku.Obecnie czekam na wynik hpv 12 jeszce około tyg.Chciałam się Was zapytać czy taka obserwacja jest bezpieczna dużo się oczytalam i zdania są podzielone czy zmienić może gin.nic nie zalecil np.kolposkopi tylko obserwacja.Pozdrawiam Was i życzę dużo zdrówka. ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat