Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Nie dziewczyny nie martwię się. Jestem po prostu skolowana i zaczynam się zastanawiać czy to do czegoś prowadzi... już dwukrotnie z cyto wynik bardzo nieciekawy a kolposkopia i wycinki czyste. Pół roku temu mały fragment w wycinki lsil teraz nic. Czy co pół roku robić kolposkopie czy co. czy to do czehos prowadzi? Rzadko pisze ale czytam codziennie. Trzymam za Was kciuki dzielne kobietki
  • Kaa <3 Karolaols witaj. Czasem bywa tak że zmiany są tak małe że podczas pobierania cytologii zostały "zdrapane" ale wątpię czy przy cin2-3-cis tak mogłoby się stać bo są to zmiany głębokie w porównaniu do lsil. Ja raczej zdecydowałam się na cytologie i kolposkopia za 3 miesiące. Później w razie podejrzanych wyników konizacja która jest zabiegiem leczniczym jak i diagnostyka w sumie najdokladniejsza. <3pozdrawiam wszystkie dzielne Panie. Ja zaczynam stresuje się cały czas. Kontrola za jakis tydzień. Miesiaczki mam dziwne od 4 miesięcy o troszkę się boję. No ale cóż. Trzeba się badac <3 <3
  • No ale właśnie miałam wycinki pobrane. Szczerze mówiąc jestem w szoku bo już nasyawilam się na zabieg a wyszła i kolposkopia i wycinki dobrze więc teoretycznie nie ma w ogóle wskazania do konizacji...
  • Karolaols my Ci nie powiemy czy robić :) jedyne co Ci powiem to to ze lekarz po kolpo też mi mówił że nie wydaje mu sie żeby było coś nie tak przyszły wyniki wycinkow i CIN III i konizacja w styczniu, Ale tak jak dziś dziewczyny nawet pisały każdy przypadek inny, więc może skonsultuj z innym lekarzem i będziesz spokojniejsza :)
  • Wycinki miałam pobrane podczas kolposkopii (jeśli o tych samych mowimy) i czyste w poprzednich ppl roku temu był jedem fragment z lsil
  • Ilka to czemu podjelas się konizacji? Skoro kolposkopia była czysta?
  • Hej dziewczyny nie odzywalam się tydzień bo żyć już nie mogłam czekając na wyniki kolpo. Dziś dostałam telefon po pracy pojechałam i co? Czysto. Zupełnie nic nie wyszło w kolposkopii!!! Doktor mówił że pobrał dokładnie 4 różne wycinki i wyskrobiny z całej szyjki. Przomne tylko że z cytologii wskazanie Cin 2 cin3/cis a pół roku temu lsil w kolposkopii. Jestem skolowana robić konizacje czy nie?
  • Kaa no widzisz, zachciało nam się tak szybko chorować... wystarczyło zaczekać parę lat ;) <3
  • Aniu na pewno usłyszysz dobre wieści. Nic się nie bój. Nie ma nic o raku w Twoich wynikach i to najważniejsze <3 <3 <3 Leona odezwij się <3
  • Dorotka, trzymam mocno kciuki. Ja 15 grudnia ide...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat