Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Hej dziewczyny. Dostałam odpowiedź z BIO, że ten powiększony rysunek żył niekoniecznie oznacza inwazję, bo może to być również stan zapalny.
Ani cytologia ani histopat z biopsji nic o stanie zapalnym nie mówiły, a tym bardziej moja ginekolog. Teraz już jestem mega niecierpliwa jeśli chodzi o wyniki.
Miłego dnia dziewczyny <3
-
Dorotakoz.5 przepraszam ale coś mi ostatnio umknęło, jaką będziesz miała operację?
Dla wszystkich przeziębionych Kobietek przesyłam życzenia zdrówka <3 B)
Agnieszka76 jak się czuje Twoja mama? Mam nadzieję, że wszystko się unormuje szybciej niż myślicie, Ty jesteś taka dzielna i pięknie wspierasz innych dlatego musi być dobrze <3 <3
Fjorka80 napisać do tutejszego BIO zawsze polecam, ja już skorzystałam nieraz i nie żałuję a zawsze polecam innym, profesjonalna interpretacja wyników zawsze w cenie.
Pozdrawiam bardzo wszystkie dzielne i wszystkie walczące piękne kobietki :)
-
Hej dziewczynki Joasia81 ja też miałam in situ i miałam tylko konizacje i lekarz zakończyl leczenie i zalecił cytologię co trzy miesiące a u ciebie przy tej samej diagnozie było zastosowane inne leczenie w sumie to myślałam że będę miała coś więcej niż konizacje możesz napisać jak wyglądało to u ciebie chciała bym porównać ;) Dorotka kochana trzymam kciuki za jutro <3 <3 <3
-
Hehe tak to jest jak się.jednym okiem czyta a drugim patrzy na dziecko :D
-
Cześć dziweczyny :DZapisałam się jutro na wizytę zobaczę co mi powie czy zalecil kolposkopi czy dalej obserwacja jeżeli obserwacja to umowie się na wizytę z ginekolokiem onkologii prywatnie w sprawie porady a potem ewentualnie zmienię lekarza.Staram się pozytywnie myśleć ale najgorsze typy wirusa 16 i 18 t i świadomość tego ze mogą nieźle namieszać w moim życiu :/
-
Zania , ale Wikola napisała w poście, że chce zaszczepić córki a nie siebie.
-
Wikola ja też jestem szczepiona Silgardem. Ale mnie test HPV wyszedł negatywny na najbardziej onkogenne i typ 6 i 11. Nie wiem czy jest sens w Twoim przypadku. Szczepionka jest skierowana przeciwko hpv 16,18 a Ty już je masz. Gdybyś miała tylko jeden z nich to jeszcze jakiś sens by był
No nie wiem ja jeszcze proponowalabym wizytę u innego lekarza. Bo skoro już drugi raz w cyto masz cin1 i teraz wyszed dodatni hpv to chyba Trzeba by zrobić kolposkopie. Wiem,że przy ostatnim teście na hpv (onkogenne typy) lekarze zalecają częste cytologie z kolposkopia.
-
Dorotka trzymaj się, zaraz będzie po krzyku. Nie wiem co będą tobie usuwać. Ja we wrześniu z powodu raka in situ miałam usuwaną macicę z jajowodami i mankietem pochwy przeez laparotomię brzuszną czyli nacięcie podobne do cesarki. Operację miałam w piątek a w poniedziałek wróciłam do domu. Zależy od szpitala.
Wikola różnie to bywa z cytologią, ja przed brzydką diagnozą przez 3 lata miałam dwójkę i nagle rak wylazł. Zależy czy dokładnie pobiorą materiał. Cin 1 może się cofnąć przy hpv. Będzie dobrze. A co do szczepienia również mam córkę 11 lat i chcę ją zaszczepić , ale nasi pediatrzy nie mają pojęcia na ten temat.
-
2 lata temu robilam cytologie i była gr. II plus jakieś zapalenie a w tym roku już cin1 :(
-
Bo tylko na typy wysokiego ryzyka robilam test czyli hpv 12.Lekarz widział tylko cytologie na której było napisane powtórzyć cyt.za pół roku i takie zalecenie od lekarza tez padło. O wyniku powiedziałam mu ze zrobiłam prywatnie a on ze jak będę go miała to chciałby go zobaczyć czy w tym momencie coś to zmieni???wątpię. ..mam dwie córki wiec zasugerował mi ,żebym zaczęła myśleć o szczepionkę bo juz z góry założył po 2 cyt.ze hpv mam i miał rację. ..dzisiaj odebrałam ten wynik musze się zapisać na wizytę ale jakoś mi się jie spieszy bo wiem ze i tak nic nowego mi nie powie .