Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Jutro mąż ma dyżur to pójdzie na ginekologie i się dowie o ten mój wynik.Po prostu mam kosmis w mysleniu B).Patka poczekaj.....Poza tym pielegniarka nie może przekazywać wyników....Masz przykład -powiedziała trójka i nie wiadomo o co chodzi....Poczekaj na rozmowe z dr.
  • Udało mi się odnaleźć https://patolodzynaklatce.wordpress.com/2016/02/29/co-z-ta-szyjka-czyli-od-wirusa-do-raka/ Dobra strona na fb polecam patolodzy na klatce Patka poczytaj.
  • Cin to nie rak. Cis i ais to już nowotwór ale w miejscu. U mnie był ais. Jestem po operacji bez chemii i radio i żyje :) patka kochana nie denerwuj się bez powodu ;) kilka stron temu wkleiłam fajny link do art. o hpv i rsm. Joanna machalska lasowice wielkie do grupy.
  • Mam już lekturę na ten tydzień przejrzeć dokładnie to forum :)
  • Patka, każda z nas tutaj to rozumie :) każdym targaja emocje. No to widzisz :) grzecznie czekaj na wizytę i się nie zamartwiaj :) tak jak wszystkim radzę i radzą mnie trzeba się czymś zajmować i za dużo o tym nie myśleć. Ja tydzień po wynikach wertowalam milion stron i nie wiem czy to w czymkolwiek mi pomogło. Cały ten wątek to kopalnia wiedzy więc fajnie czasem poczytać i poszukać co nas interesuje :)
  • Witam. emilyemily:) Chyba siłę perswazji mam w głosie;) Masz racje ciężko mi to wszystko ogarnąć... Za dużo czytam zbyt mało na obecną chwilę wiem. Pan ordynator chce mi wynik przekazać i go omówić. Więc muszę uzbroić się w cierpliwość i wytrzymać tydzień.
  • Patka, cześć :) dobrze ze tu trafiłaś, bez dziewczyn tutaj trudno to wszystko ogarnąć :) jeśli chodzi o wynik biopsji to dopóki nie odbierzesz nie będzie wiadomo co to :) z tego co się orientuję pielęgniarki nie mogą udzielać żadnych informacji więc trochę się zdziwiłam ale najwidoczniej różnie bywa. A co do samego "3" to raczej żadna z nas ci nie powie bo czy chodzi o cin3 czy 3 gr cytologi? Nie denerwuj się odbierz wynik umów się do lekarza i on wszystko wytłumaczy a wtedy dziewczyny na pewno pomogą jak już będzie wiadomo o co chodzi. Ja nadal się nie spakowalam. Płakać mi się chce na samą myśl.. Ech szkoda gadać.. Coś czuję że czeka mnie nie przespana noc.
  • Przepraszam laptop mi ześwirował. Czyli 3 z wycinka to jest cin 3?
  • Dziękuję za linki na pewno je przejrzę :) Co do lekarza mam umówioną wizytę do innego lekarza na 10 kwietnia. Z chęcią też dołączyłabym do grupy na fb. A jakie badania trzeba wykonać przed konizacją? wyczytałam z wikipedii, że III to (wklejone z wikipedii):III Rak dochodzi do ściany miednicy małej, nacieka 1/3 dolną część pochwy, występuje wodonercze i (lub) niewydolność nerek IIIA Rak nie dochodzi do ścian miednicy małej, nacieka 1/3 dolną pochwy IIIB Rak nacieka ściany miednicy i jest przyczyną wodonercza i (lub) niewydolności nerek. Czy III napewno ma naciek? I czy tylko konizacja wystarczy i po kłopocie?
  • Dziękuję za linki na pewno je przejrzę :) Co do lekarza mam umówioną wizytę do innego lekarza na 10 kwietnia. Z chęcią też dołączyłabym do grupy na fb. A jakie badania trzeba wykonać przed konizacją? wyczytałam z wikipedii, że III to (wklejone z wikipedii):III Rak dochodzi do ściany miednicy małej, nacieka 1/3 dolną część pochwy, występuje wodonercze i (lub) niewydolność nerek IIIA Rak nie dochodzi do ścian miednicy małej, nacieka 1/3 dolną pochwy IIIB Rak nacieka ściany miednicy i jest przyczyną wodonercza i (lub) niewydolności nerek. Czy III napewno ma naciek? I czy tylko konizacja wystarczy i po kłopocie?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat