Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Olga,jak już pisałam,mi lekarz powiedział,że tylko nie ciąża przy cin3. Jak tylko się dowiedzieliśmy,że taki jest wynik to kazał mi bardzo uważać. Nigdy nie wiadomo co siedzi dalej i jak szybko zmiany się mogą pogłębić. Ciąża to minimum rok albo i dłużej czekania. Załóżmy,że w pierwszym-drugim cyklu byś zaszła plus 9 miesięcy,potem pewnie trzeba odczekać to już masz ponad rok. A co jeśli,któraś z ciążowych cytologi pokaże,że jest już gorzej? Będziesz kobieto umierać ze strach. A jeśli starania będą trwać dłużej? dasz sobie więcej czasu na starania,ciąze? Podejrzewam,że po takim czasie proces jest ten sam tzn.kolposkopia,wycinki itd. Nie na moje nerwy,ja bym w tym czasie umarła ze strachu.
-
To nie jest wniosek, tylko formularz. Info o Tobie. Zrob tak jak Nika radzi, umow sie na cytologie. A potem bedziesz ewentualnie myslec o zachodzeniu w ciaze ;-)
-
Aaa,czyli madi nie masz jeszcze w ogole swojego gp. Rozumiem :) ja w Pl pierwsza ciaze podtrzymywalam od samego poczatku, a druga w uk przenosilam bez zadnych problemow. Jednakze wymuszalam za kazdym razem specjalne traktowanie ze wzgledu na te poprzednia zagrozona. Tutaj bardzo niechetnie traktuja ciaze jakos nadzwyczajnie,chyba ze jest mnoga. Bardzo niechetnie badaja recznie ginekologicznie,przewaznie tylko macaja brzuch..usg dopochwowe to ostatecznosc i masa pytan czy aby na pewno sie zgadzam...Duzo Polek decyduje sie kontrolowac ciaze u polskich specjalistow.Z drugiej strony nie wiem jak potraktuja taki przypadek jak Twoj...
-
Dziewczyny ja sie nie decyduje absolutnie...tylko chciałam wiedziec....wiadomo ze przez głowe przeszła taka myśl ale nie. Dziś bede dzwonić o konsultacje jak Ajisza mi radziła..
-
Olga dzwon i daj znac co i jak!
-
Na 9 stycznia mam umowiona konsultacje...
Pojade dzis jeszcze do rodzinnego po recepte na szczepionki na wzwB
W Szpitalu tym moim wymagaja zeby sie zaszczepic, wiec tak tez zrobie w razie czego...Zaszczepić sie nie zaszkodzi
-
pewnie, ze nie zaszkodzi! trzymam kciuki i nie martw sie na zapas
-
witam dziewczyny
i ja znalazłam się w grupie osób ze złą cytologią
dwa dni temu wynik jak w opisie :( przepłakana noc, wczoraj wizyta u onkologa-ginekologa, w czwartek za tydzień badania niezbędne do zabiegu i po okresie czyli w pierwszym tyg. stycznia zabieg na onkologii, dziewczyny przejrzałam to forum, myślałam kiedyś o dziecku, nigdy nie rodziłam, myślę dalej, ale wiem, że życie moje póki co ważniejsze, na tym etapie trzeba myśleć o swoim zdrowiu.Widzę jak się wspieracie i to piękne :) Boję się, ale póki co wierzę, że będzie dobrze
pozdrawiam i trzymam kciuki za każda z osobna
-
Ajisza a jakieś badania Ci zalecał do zrobienia, krew, mocz, czy np rtg??
-
grupa krwi i morfologia ...szczepienia nie musiałam miec ..ale teraz mi sie przydaje wiec warto zrobić ...grupe krwi juz sobie zrób ...nic wiecej ....:) na miejscy był tylko jeden wywiad i na blok ....