Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    dziewczyny a powiedzcie mi dokladnie jak to tu w UK jest z tymi lekarzami. najpierw trzeba wziac wniosek z przychodni, wypelnic i przyjsc na wizyte. wtedy badaja i zapisuja. i ginekolog tez tam?
  • 10 lat temu
    No ja sie jeszcze bije z myślami o drugiej ciaży, mamy zielone swiatło. W najgorszym przypadku z tego co dzis ordynator mowil bedzie macica do usuniecia ale to najczarniejszy scenariusz...A teraz jak sie nie zdecydujemy to juz nie bedziemy pewnie mogli bo wiekszosc szyjki jest do usuniecia...i ciaza napewno nie donoszona w tym przypadku. Nie wiem sama, porozmawiam dzis z mężęm i zdecydujemy...ale zanim zdecydujemy skonsultuje to jeszcze z kims bo jeden lekarz powiedzial ze ciąża przy takich zmianach jest ryzykowna, ze zmiany podczas ciazy sie zaostrzają a dziś ordynator ze mamy zielone swiatło i czas do kwietnia żeby zajść w ciąże...Nie wiem co robić. Tak czy inaczej Dziekuje za informacje.
  • 10 lat temu
    Olga niestety w PL najlepiej wszystko zalatwiac prywatnie.. ja pamietam, ze panstwowo tez mialam odlegle terminy, poszlam prywatnie i w ciagu 8 dni juz bylam po zabiegu (tutaj jest wazna kwestia, zeby bylo zaraz po okresie). co do tej ciazy to tez moim zdaniem nie do konca prawda. mi cieli szyjke 2 razy i nie ma przeciwskazan do ciazy. a mam 35 lat! dlatego nie martw sie na zapas, bo niektorzy lekarze lubia straszyc. znam tez takiego jednego:(
  • 10 lat temu
    Widzisz co lekarz to opinia... Nie wiem sama.Jeden lekarz mowi tak, drugi mowi zupełnie coś innego...
  • 10 lat temu
    Olga,ja mam ucięty kawał szyjki i mogę starać się o dziecko. Jak byłam przed konizacją to lekarz mi powiedział,że tylko nie ciąża teraz bo będą mieć ręce powiązane i będzie pozamiatane. Przed operacją musiałam podjąć decyzję czy zgadzam się na duże cięcie i wtedy wytną świństwo w 99,99 procent czy mniej ale wtedy jest ryzyko,że będzie jedzcze jakiś syf i wtedy macica do usunięcia. Zdecydowałam się na wariant pierwszy i ciachnęli mi 4,5 cm. Ciąża,jeśli będzie, to od samego początku traktowana jest jako zagrożona. Jaki będzie przebieg niewiadomo ale jest kilka opcji. Może być wszystko ok ale przy porodzie szyjka nie będzie się rozwierać i wtedy cesarka.Może sie rozwierać za wcześnie i wtedy zakłada się szwy. Nie zawsze jest na czym przez pochwę więc czasami trzeba ciąć brzuch i zakładać na dole macicy i to chyba najgorsza sytuacja. Jest też obcja,że częśc ciąży trzeba przeleżeć. Lekarze nie dawają gwarancj na donoszenie takiej ciąży ale ,,normalne" też nie zawsze kończą się sukcesem więc nie masz co się zastanawiać. Najpierw Ty potem dziecko.
  • 10 lat temu
    a ciąża przy cin III?
  • 10 lat temu
    ja tak gdybym tylko ale chciałabym mieć obcykane oba warianty w razie czego...
  • 10 lat temu
    Madi,zagmatwalas :) jaki wniosek,nie zrozumialam. W UK jest inaczej ze sprawami ginekologicznymi. Prostsze rzeczy zalatwia sam GP- pobieranie wymazow,kontrola po porodzie,zapisywanie antykoncepcji,szczepienia na hpv...zglaszasz sie ze wszystkim do rodzinnego,najczesciej robi cos przy Tobie kobieta,pielegniarka przy rodzinnym,lub jesli Twoj rodzinny to kobieta. Jesli masz jakies powazniejsze objawy,kieruje Cie dopiero Twoj GP do ginekologa,najczesciej gdzies w przychodni przyszpitalnej. Dla mnie masakrą bylo,ze kontrole po porodzie przeprowadza zwykly rodzinny lekarz... co kraj to obyczaj. Na cytologie zapisujesz sie po prostu w recepcji rodzinnego,prosisz o wizyte ( cervical screening test appointment) testy nazywane tez sa smear tests,to to samo.Alternatywnie,jesli nie chcesz u rodzinnego, poszukaj w okolicy Women's Health Clinic, i tam równiez zalatwisz te sprawy w ramach NHS. Jesli masz juz rodzinnego od jakiegos czasu,powinien sam wyslac Ci list z zaproszeniem na to badanie. Jesli tego nir zrobil,sama pytaj. Sluze pomoca,gdybys miala dodatkowe pytania.
  • 10 lat temu
    Olga ja tez uwazam, ze najpierw Ty, a potem dziecko. Tym bardziej, ze jedno juz masz, a to oznacza, ze masz dla kogo zyc:) ja mialam troszke gorzej, bo moja corka jest z mojego poprzedniego zwiazku, a obecny maz tez chcialby miec swoje krew z krwi. jednakze jak sie dowiedzial, ze mam problemy zdrowotne to bez wahania zdecydowal, ze najpierw ja, a potem jego biologiczne dziecko. w ogole byl taki kochany:) powiedzial, ze po 1 to juz mamy corke, a po 2 zawsze mozna adoptowac kolejne. wsparcie partnera jest bardzo wazne.. 5 lat temu tego wsparcia nie mialam..
  • 10 lat temu
    Nika no mnie troche ten kraj przeraza. Nie wiem jak sie odniosa na przyklad do mnie jak uda mi sie zajsc w ciaze, bo ta ciaza powinna byc traktowana od poczatku jako zagrozona. Czy zajmie sie mna lekarz czy tradycyjnie pielegniarka? No i u mnie wchodzi w gre tylko i wylacznie cesarka i mam nadzieje, ze oni to zrozumieja:) A wniosek kaza wypelniac przy zapisie do rodzinnego:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat