Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Ankaba nie potrzeba swedzenia, pieczenia żeby mieć stan zapalny. Mi też nic nie dolegalo a na pierwszej kolposkopii wyszło zapalenie i wielce zdziwiona bylam... głowa do góry wycinkow nie ma co się bać, kolposkopii tym bardziej.
-
Zoe no też myślę że coś wyszło bo inaczej miałabym przyjść na umowiona wizytę 17 grudnia z wynikiem i tyle... ehh wcześniej mówiono mi na kolposkopii że pewnie tylko skroca szyjke przy tym cin3 a teraz to już mnie mega stresuja ://
-
Ankaba ale masz ewidentnie napisane 3 a wiec to stan zapalny i jak widzisz sama cytologia przeszla po przeleczeniu...Pierwsze co to zaraz po cyto powinno byc zrobiony wymaz na bakterie.
Olga bedzie dobrze-zawsze jak nawet wyjdzie cin 1 to musi wynik przejsc przez rece lekarza.Moze bedzie lepiej niz na cytologii?? Bo cyto to tylko przesiew...:) to nie jest badanie ktore daje 100 % pewnosci co nam jest:) Powodzenia i daj znac.
-
Zoe kiedy to są już drugie wycinki tzn wycinki + lyzeczkowanie...z pierwszych cin3, z cytologii cin2... więc nie ma chyba złudzeń. No nic, wstępnie w piątek ide na ta konsultacje i już będę wiedzieć co i jak. Też jestem zdania że wynik musi przejść przez rece lekarza ale do tej pory wszystko przebiegalo w gabinecie kolposkopii a teraz wyjezdzaja z ta konsultacja u ordynatora...nie wiem, może się nakrecam niepotrzebnie...
-
Olga,ja też panikowałłam jak dowiedziałam się,ze jest wynik i ordynator chce ze mną rozmawiać. Godzine po telefonie byłam już w szpitalu,zaryczana,wystraszona. Myślałam,że dowiem się ile mi życia zostało,w głowie miałm tylko rak i pewnie już mega zaawansowany. Dobrze nie było bo wyszedł cin3. Konsultacja była po to by ustalić termin operacji i z grupsza mi wytłumaczył jak to wygląda. Myśle,że te rozmowy z ordynatorem to dobra sprawa bo tak to co? dostajesz wynik i bądz tu mądra. Widzisz jakieś ciny i panika. zanim dotrzesz do swojego lekarza to zejdziesz na zawał a tak masz wyjaśnione na miejscu.
-
Jutro rano jade na ta konsultacje...zżera mnie ciekawość co będzie na wyniku, no i nerwy mnie już trzymają...
-
Powodzenia Olu, trzymamy kciuki :)
-
Mam wyniki!
""Rozpoznanie: CIN III
Makroskopowo:
a. skapy beżowo-wiśniowy materiał wyskrobinowy 1c
b. beżowo-wiśniowy materiał wyskrobinowy 1c
Mikroskopowo:
Obie porcje wyskrobin zawierają polipowate fragmenty sekrecyjnego endometrium.Materiał nie zawiera wycinków błony śluzowej kanału szyjki macicy ani z tarczy cześći pochwowej...""
czyli że macica czysta...?? z tego co wujek google podpowiada to chyba tak...
Ordynatora nie byłlo wiec dostałam wynik i mam przyjsc w tygodniu na kwalifikacje do zabiegu.
-
czesc dziewczynki! troche mnie nie bylo, bo czasu brakowalo, ale juz wrocilam i czytam, czytam, czytam. NIKA nawet nie wiedzialam, ze tutaj moja corka moze za darmo dostac szczepionke na hpv, dzieki za info, bo planowalam ja zaszczepic odplatnie w PL. w nastepnym tygodniu ide powtorzyc cytologie, tak dla spokoju, bo niby wszystko ok, ale jak czytam co pisze ZOE, ze jej zle pobrali wycinki to sama nie wiem co myslec.. co do hpv to mezczyzni oczywiscie maja lepiej, procent zachorowalnosci na raka penisa wynosi tylko 0,01%. a co do hiv to sie tak nakrecilam przez lekarza, ktory mnie nastraszyl:(
-
Madi a robilas juz cytologie w uk, czy to bedzie pierwsza?