Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Część u mnie 35 stopni!! w cieniu masakra a jak u was??

Magdalenka32- a ty ten cin1 i cin2 masz na szyjce i w kanale też??
    bo ja kanał miałam czysty, z szyjki pobrali dwa wycinki z miejsc które się zmieniły pod jakimiś płynami i z nich własnie wyszło cinIII
    ja już coraz bliżej wyniku, tak się boje czy ta linia cięcia będzie czysta...

Magdalenka masz być po okresie na tą konizacje??

w poniedziałek mam wizyte u mojej ginekolog, sama kazała przyjsc aby zobaczyc jak ta szyjka sie goi
    Pozdrawiam z nad morza....
  • 11 lat temu
    Witam!
    asia28 kto by pomyślał,niedawno tęskniłyśmy za latem,a teraz zaczynamy na nie narzekać;-)!
    U mnie dziś skromne 28 stopni. Wczoraj za to pierdyknęło 33,duchota jak cholera,a moja córka miała bal gimnazjalny. Gorsza pogoda dzieciakom nie mogła się trafić. Dobrze,że przyplątała się burza i sporo się ochłodziło.
    Cieszmy się latem,ba całkiem niedługo będzie tylko miłym wspomnieniem!
    Życzę letniej niedzieli,pozdrawiam!!!
  • 11 lat temu
    O Witaj Doris...coś ostatnio mało zaglądasz:-))
    Faktycznie nie dawno nie mogłam się doczekać kiedy będzie ciepło a teraz narzekam, ale kurcze nie 35 w cieniu, a duchota taka że masakra ja jeszcze mieszkam wysoko więc u mnie w domu to jest masakra w południe...,
    to nieźle dzieciaki się napociły na tym balu...córka miała chociaż cieniutką
    krótką sukienkę:-)))??
    u mnie przedwczoraj taka burza była w nocy, powiem szczerze że jak się nie boje nigdy to tym razem miałam stracha...

• Cześć dziewczyny. Na wyniku jest napisane że: kanał szyjki-fragmenty pokryte częściowo nabłonkiem gruczołowym, częściowo nabłonkiem płaskim z cechami dysplazji średniego stopnia cin 1 -cin 2,
    z tarczy części pochwowej szyjki macicy-fragmenty pokryte nabłonkiem płaskim z cechami dysplazji średniego stopnia cin-cin2.
    Operację będę miała w środku cyklu. Asia 28 o co chodzi w tych moich wynikach? Lekarz powiedział że wytną mi kawałek szyjki, ale jeśli cin jest też w kanale to trzeba wyciąć całą szyjkę?
  • 11 lat temu
    Magdalenka mi moja ginekolog tłumaczyła że dobrze że niema nic w kanale, ale czemu to nie wiem... ale ja miałam komórki gruczołowe nieprawidłowe ( w cytologi) i one niby są z kanału i ona mówiła że po prostu jak będzie wycinać kawałek szyjki to postara się wyciągnąć jak najwięcej kanału mimo iż tam żadnego cina nic nie było, na wyniku mam z wycinków że mam tam :spokojnie zachowujący się nabłonek

Ja już nie wiem czemu ja musiałam dopiero po okresie....kazali odrazu po okresie bo niby w środku się nie robi...każdy lekarz ma inną politykę...
    konizację bedziesz miała w szpitalu normalnym czy prywatnie??
  • TAK ja juz miałam nowotwór ktory zajmował cała szyjke podczas badania lekarz pobrał wycinki i wysłał do badania na wyniki czekałam krótko
  • 11 lat temu
    Witam!
    asia28 zaglądam codziennie,tylko nie zawsze mam co napisać. Piszą dziewczyny z problemami o których nie mam zielonego pojęcia,więc nie będę się mądrzyć:-). Mogę jedynie trzymać kciuki,żeby ich choroby skończyły się zanim naprawdę się zaczną,żeby nie musiały przechodzić tego co ja. I naprawdę gorąco kibicuję!
    Jeśli chodzi o bal,mała czarna grzała jak futro sobolowe! Bal,również z powodu pogody na zawsze chyba dzieciakom zostanie w pamięci:-D!
    A teraz czekamy w napięciu do 4-go lipca,bo wtedy będzie wiadomo czy moje dziecię dostało się do wymarzonego liceum. W stosownym czasie poproszę Was o trzymanie "cudadziałających" kciuków:-)!
    Życzę jak najlepszych wyników,cudownego tygodnia! :-*
  • Będę miała skrócenie szyjki w państwowym szpitalu. Mam być na czczo. Zabieg będzie na drugi dzień, więc jestem ciekawa co będą mi robić w pierwszy dzień, może jakieś badanie pod narkozą, lekarz niewiele mi mówi bo ciągle nie ma czasu i tylko go łapię w przelocie. Jak długo dochodzi się do siebie po tym zabiegu? Czy po wyjściu ze szpitala potrzebne będzie zwolnienie lekarskie? Zależy mi żeby tydzień po zabiegu wrócić do pracy, ale nie wiem czy to w ogóle możliwe. Czy ta szyjka po zabiegu boli? Czy Wy przy pobraniu wycinków miałyście łyżeczkowaną macicę? Ja miałam i czasem ciągnie mnie w dole brzucha, szczególnie jak długo stoję lub np wczoraj podczas odkurzania mnie rozbolało. Też tak miałyście po łyżeczkowaniu? Łyżeczkowanie miałam 2 tygodnie temu.
  • asia a ty miałas zmiany nowotworowe? czy tylko cyologia kiepska była ja niedługo na badania mam nadzieje ze beda w porzadku mysle nawet o powrocie do pracy ale czy ja dam rade
  • 11 lat temu
    Martast79 - nie ja nie miałam żadnych komórek nowotworowych, cytologia była " nieprawidłowe komórki gruczołowe" a wycinki cinII/III na tarczy szyjki, kanał i macica ze spokojnie zachowujacym się nabłonkiem,mam usunięty kawałek szyjki i czekam na wynik histopatologiczny tego co wycieli...
    boje się strasznie co to będzie...
    POwiedż mi bo ty tak nie piszesz w prost dużo trzeba się domyślać, czy ty w wycinkach miałaś już zmiany nowotworowe IIb? czy dopiero dowiedziałaś się o tym jak to wycieli??

Magdalenka, masz być na czczo dlatego że pobiorą ci krew, na grupe, ob, krzepnięcie itp, potem mi pozwolili zjeść kanapke po pobraniu ale max do godziny 12, a potem dostałam jakiś czopek i latanie do toalety:-)) no i rano zabieg, ja ogólnie leżałam dłużej przez krwotok ale niby muszą być 3 dni aby im zapłacili...
    ja dostałam zwolnienie na 21 dni, przez 2 tygodnie maksymalnie się oszczędzać nosić do 2kg!! ogólnie u mnie tydzień był kiepski bolało mnie ale tragedii nie było 2 razy tak że brałam ketanol, i miałam antybiotyk, ale teraz już jest oki, bardziej chyba mnie kręgosłup bolał po tym znieczuleniu regionalnym co 2 razy się wkłuwał chociaż jak wczoraj pierwszy raz wsiadłam do auta jako kierowca to mnie bolało później.... wiec nie wiem od czego to zalezy...ale upławy mam do tej pory a to 11 dzień od zabiegu

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat