Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • PYTAJ O CO CHCESZ TO ODPOWIEM JA POSZŁAM DO LEKARZA BO POJAWIŁO MI SIE KRWAWIENIE MIEDZY MIESIACZKĄ LEKARZ PO ZBADANIU STWERDZIŁ ZE MAM MIĘSNIAK KTÓRY WŁASNIE URODZIŁAM NA FOTELU POWIEDZIAŁ ZE SZYJKA WYGLADA BRZYDKO KAZAŁ MI PRZYJSC ZA PARE DNI POSZŁAM POBRAŁ WYCINEK Z SZYJKI I WYSŁAŁ DO HISTOPATU.WYNIKI BYLY PO 3 DNIACH WIADOMO JAKI RAK.ALE POWIEDZIAŁ ZE JESTEM MŁODA ZE TERAZ MEDYCYNA INNA .DAŁ MI SKIEROWANIE DO SZPITALA PRZYJELI MNIE OD RAZU POROBILI KOMPLEKSOWE BADANIA I NA STÓL POWIEDZIELI ZE JAK MNIE OTWORZA TO BEDZIE WIADOMO CO USUNA PO WYBUDZIENIU POWIEDZIEI ZE MUSIELI WSZYSTKO USUNAC SZYJKA BYLA ZAJETA ALE MACICA CZYSTA JAJNKIKI TEZ PRZY WYJSCIU ZE SZPITALA ODEBRAŁAM WYNIKI TA BYŁO NAPISANA STOPIEN 2B I POEM ZGŁOSIŁAM SIE DO KOPERNIKA NA DALSZE LECZENIE
  • 11 lat temu
    Asiu, ja przy stopniu 2B nie mialam nic wycinane,poniewaz lekarze twierdzili, ze 2B jest nieoperacyjne, wystarczy leczenie. Stopien okreslono nie po wycinku, ale po obrazie rezonansu i tomografii.
    Pozdrawiam :)
  • 11 lat temu
    Przepraszam że się tak dopytuje...nie chciałam nikogo zranić ani nic...poprostu jak to kobieta lubie wszysto wiedzieć...doszukuje się u siebie tego czego nie powinnam....ja cię tak pytałam bo nie mogłam zrozumieć jak przy CIN2 miałaś usunięte wszystko...ale tak jak napisałaś miałaś komórki nowotworowe potem IIb i już rozumiem...chciałam poprostu wiedzieć czy te komórki nowotworowe wychodzą w wycinkach i cytologiach.....Jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłam.....

POwiedzcie jak byście podeszły do sprawy; dzisiaj byłam na kontroli u mojej gin, i no i zbadała pogadała o tym zabiegu jeszcze powiedziała co i jak a jak spytałam jak myśli jak będzie ze mną że chce aby powiedziała szczeże to odp " myśle że na 100% bedzie dobrze" wyciełam wiecej widziałam wyglądało dobrze jestem "100%" pewna że linia będzie czysta...Jak ona może być pewna?? przecież w oczach niema histopatologa??
    oczywiście ja jako nie dowiarek nawet jej nie uwierzyłam....
  • 11 lat temu
    Daj spokoj, wiekszosc z nas,forumowiczek,chcialoby wiedziec jak najwiecej ;) po to wlasnie wymiana wrazen i opinii odnosnie wlasnych przypadkow...
    A wedlug mnie 100% to 100%, raczej nikt nie obiecuje gruszek na wierzbie,zeby potem pacjentka przezyla szok...(?)
  • 11 lat temu

Użytkownik @nika36 napisał:
    Daj spokoj, wiekszosc z nas,forumowiczek,chcialoby wiedziec jak najwiecej ;) po to wlasnie wymiana wrazen i opinii odnosnie wlasnych przypadkow...A wedlug mnie 100% to 100%, raczej nikt nie obiecuje gruszek na wierzbie,zeby potem pacjentka przezyla szok...(?)

no właśnie się boje aby to nie były gruszki na wierzbie...ahhh/
    ona ma doświadczenie tyle lat w szpitalach tyle przypadków
    ale jakoś nie mogę uwierzyć w jej słowa....
    w sumie "chyba " nie porywała by się na takie słowa gdyby nie była pewna...
    powiedziała że widziała co wycieła i jak wyglądało)
    ale jakoś wole widzieć to na papierze....

zadręczę się przez ten czas...powiem wam że ja od 11-tego czerwca schudłam prawie 8kg z nerwów..
  • ja sie nie obrazam pytajcie na kazde pytanie odpowiem widzicie kazda z nas inna każdą inaczej leczą mi bylo bardzo ciezko jak sie dowiedziałam ze mam cały narząd usuniety niby tylko szyjka brzydka a tu masz ale cóz powoli ucze sie zyc od nowa coprawda leko nie jest lekarze wiedzą co robią
  • Ja poszłam do lekarza ponieważ upławy zrobiły mi się jakieś brązowe lub z takimi niteczkami krwi. Też tak miałyście? Czytałam że od nadżerki tak się czasem dzieje. Dlaczego poszłyście do lekarza? Może to była rutynowa cytologia? Asia28, ja też ciągle myślę że lekarz pobrał ten lepszy wycinek, a pominął ... no wiesz. Dobijają mnie te brązowe upławy, bo czytałam jak objawia się rak. Czasem pobolewa mnie brzuch i wtedy myślę że już zaatakowało żołądek, a jak zaboli mnie gdzieś w plecach to sobie myślę że może przeżuty mam na kości :( Człowiek sobie tak beztrosko żył, a teraz to już chyba spokoju nie zaznamy :(
  • 11 lat temu
    Magdalenka32 - ja osobiście nie miałam żadnych dolegliwości po prostu poszłam na kontrolną wizytę aby zrobić cytologie i tak się zaczeło...
    teraz już sama zaczynam wpadać w panikę bo do wyniku coraz bliżej, i coraz bardziej się boje..jutro po 15 mam dzwonić do mojej gin czy może już jest chociaż wątpię bo to dopiero 2 tygodnie...
    Sama już głupieje...co to będzie...
  • dziewczyny nie nakrecajcie sie niepotrzebnie napewno wszystko bedie dobrze wyzej opisałam swoje objawy jakby były wyniki nedobre to by dzwonili do was szybko
  • 11 lat temu
    u mnie leje i leje pogoda do du...., a moje samopoczucie też nic mi się nie chce, wszystko mnie wkurza ahhh, cały czas mam w głowie słowa lekarki, czy mówiła to szczerze czy aby mnie uspokoić...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat