Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Anitag a na ile dni masz przyjęcie? W wawie 3 dni dla tych co odstawiali i 5 dni co nie odstawiali. Lepiej zadzwoń zapytaj po co się męczyć skoro może zapisali Ci zastrzyki :)
Kalmara niezły wynik hihi szok
Fasola ja też do 150/175 a przepraszam ile wazysz? Mi ciągle mówią że to za duza dawka do mojej wagi (teraz trochę przytylam więc 60kg przy 168cm wzrostu)
Co do prysznica to fakt. Z kolei po diagnostycznym karza myć się ile wlezie i najlepiej trzec się gąbka;) i mycie głowy dwa razy dziennie.
-
Massie8989, zastrzyku na pewno nie. Pewnie weteranom tej choroby już nie trzeba pisać na wypisie rzeczy oczywistych i mają sami z siebie wiedzieć co i jak.
Pozdrawiam :D
-
Karolaols w Gliwicach też nie można się kąpać a potem na kąpiel ma się 3 minuty. Tak pisała bodajże Agata która była w GL. Btw CO w Gliwicach to oddział CO w Warszawie, zasady więc pewnie te same. No chyba, że w końcu wywalczyli sobie niezależność, nie wiem, nie śledzę tego :)
Anitag79 a może będziesz mieć zastrzyk? Wtedy nie odstawia się hormonu.
-
Cześć Kochani, może głupie pytanie, ale wolę sie upewnić.
Za 3 miesiące mam drugi jod diagnostyczny. Na ostatnim wypisie ze szpitala nie mam napisane, że miesiąc wcześniej mam odstawić hormon.
Przed pierwszym diagnostycznym odstawiłam go oczywiście - taki zapis był po zakończeniu jodu leczniczego.
Na mój chłopski rozum teraz też 30 dni muszę się obyć bez leku...buuuuu...
-
Kalmara
O matko i córko! 4 miesiące?
Zrobię za miesiąc z ciekawości tsh sobie
Dzięki
-
fasola1983
Spojrzałam w wyniki - w szpitalu na jodzie miałam tsh 103 a spadło dopiero po 4 miesiącach niestety. Lepiej jest po zastrzyku teraz z tsh 193 po 4 tygodniach mam 0,39. U nas chyba po 50mg zwiększali ale nie pamiętam dokładnie.
-
Karolaols
Ja nie wiem w sumie ile miałam, bo mam wpisane ze tsh>100
My bierzemy od 25mg i zwiększamy o 25mg co 3 dni... :) az dojde do dawki 150/175mg
-
Dziś mnie cały dzień męczył ból głowy. Jutro siadam do komputera popracować (nie jestem pracoholiczka tylko w prywatnej firmie pracuje hihi). Od synka kwarantanna do poniedziałku.
Sylwusia co u Ciebie? Tak w ogóle to dziękuję za relację obszerną (nie pamiętam czy odpisałem ns twój post-pewnie nie ) <3
-
Massie ja mówiłam o Warszawie. W Gliwicach mają chyba luzniejsze zasady :) chyba nawet kapac się można ale być może coś pomyliłam ;)
Etui przeźroczyste jakieś, może być zwykły woreczek ale lepsze takie żeby było dobrze użytkować telefon bo jednak dla mnie dostęp do neta przez telefon był zbawieniem;) na szybkę naklejkę na przyklad. Potem zdejmujesz i już.
Fasola ja od dwóch dni wzięłam 50 po tygodniu mogę przeskoczyć na 100 :) przy przyjęciu tsh mialam 75 także i tak całkiem nieźle ;)
-
Dziewczęta ja od jutra już oszałamiająca dawka Euthuroxy 75mg buahaha. Jak to mi się dłuży.
Ciągle zalana wodą i zmęczona ale już przynajmniej nie przybieram na wadze.
Pamięta któraś ile trzeba czasu przy powrotach żeby tsh spadło do naszych norm?
Chodzę na treningi ale nie mam tyle sił co wcześniej.
Denerwuje mnie to ale wiem, że nie przeskoczę.
Z radiologami bywa różnie.
Mi kiedyś na rentgenie zatok wypisał, że mam "kostniaka".
Pani doktor zawołała mnie do szpitala, powtórzyli i konsultowała z 2 innymi lekarzami ale nic nie znaleźli.
Pozdrowienia i dobrej nocy :)