Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Tak wyniki krwi budzily podejrzenia, po operacji usuniecia tarczycy pierwszy jod mialam juz po trzech miesiacach i tam juz na usg byly widoczne dwie zmiany zrobiono mi biopsje ale nic nie wykazaly jedynie podejrzenie ,po jodzie wyszlo ze swiece w miejscu po tarczycy no ale to akurat normalne. Jezdzilam do Gliwic przez pol roku zrobili mi chyba z piec biosji az w koncu ta ostatnia wykazala raka bardzo szybko reoperacja i kolejny duzy jod, ten juz chyba dobil wszystko bo juz nigdzie nie swiecilam.
  • 8 lat temu
    Mam pytanie, długo bolała Was blizna po operacji i "ciągnęła" ? Mnie od operacji w listopadzie nadal boli, szczególnie jak np założę szalik czy cos obciera szyję i czuje takie napięcie przy skręcaniu szyi.
  • Mona22 Super gratulacje :) Ja miałam guz chyba 2,5x3,5 cm i też nie wyszedł poza torebkę tarczycy ani nie dał przerzutów do węzłów. Ja jod otrzymałam raz. Moja przyjaciółka była teraz w Gliwicach miała brodakowaty typ pęcherzykowaty i powiedzieli jej, że nie potrzeba jodu. :)
  • luba Na Przybyszewskiego w szpitalu jest poradnia endokrynologiczna. Nie wiem jakie mają terminy, bo nie korzystałam. Zadzwoń i zapytaj o termin. Powiedz, że masz kartę DILO. Według mnie po PESELU powinno im to wyskoczyć. Po 3-4 tygodniach odbierasz wynik histopatologiczny osobiście tam gdzie Cię operowano. Ja nie miałam żadnej kontroli u chirurga po operacji. Tylko gdy odbierałam w szpitalu wynik histopatologiczny po tych 3 tygodniach spojrzał na bliznę i powiedział, że ok. ;) Nie pamiętam po jakim czasie powinna być pierwsza wizyta u engo ale trzeba czasu, żeby się wszystko wygoiło w środku, bo wcześniej nic nie widać na usg przez opuchliznę itp itd. Leki masz, więc na pewno nie musisz mieć wizyty u endo za tydzień czy dwa. Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Mell 80 ja robiłam tsh jak bylam przeziębiona i nie miało to raczej wpływu na wynik. Nie wiem jak z tyreoglobulina ale raczej tez nie powinno fałszować wyniku. Luba a nie masz możliwości podejścia do poradni endokrynologicznej i tam zapytać sie lekarza czy Cie przyjmie, moze da karteczkę i będziesz mogla sie zarejestrować na ten sam dzień. A wynik bisy-pat juz odebralas? Mi kazali przyjść do poradni chirurgicznej z wynikiem hist pat i w ten sam dzien mnie zarejestrowali.
  • luba Lekarka która zakładała kartę dilo powinna wydać Ci do reki tą kartę. Moja karta zaginęła w szpitalu gdzie miałam operację. Oczywiście nie obyło się bez problemów. Pierwszy jod przeszło bo podałam nr karty ale drugi już niestety nie. Będąc na jodzie musiałam fatygować osobę upoważnianą do odbioru aby podjechała do szpitala i odebrała kartę. (była w archiwum :) ) A przy wypisie ze szpitala nie dostałaś zalecenia kiedy do chirurga?? Pamiętam że coś chyba 2-3 tygodnie po wypisie chirurg kazał sie pojawić na zdjęcie szwów i odbiór hist pat. Na rejestracji przy zapisie chyba tylko powiedziałam że jestem po operacji i dr kazał sie zapisać na zdjęcie szwów. I tak też zapisali.
  • 8 lat temu
    Justin a jakie miałaś wyniki tyrroglobuliny i anty-tg? Byly niskie czy budzily podejrzenia?
  • Justin00! Ile operacji miałaś a ile razy podawany jod? Kiedy były te operacje w jakim przedziale czasowym?
  • ewem2 ja tak miałam, jak w biopsji wyjdzie rak to niestety znowu operacja, też byłam operowana w Gliwicach i mimo wszystko nie wycieli wszystkiego a ten guz to pewnie węzeł u mnie znaleźli jeszcze cztery przy drugiej operacji i wszystkie z rakiem:-(
  • Witajcie dziewczyny! Tak czytam wpisy i mogę powiedzieć że u mnie wykryto niewielką zmianę (8x5 mm) ale jak pisałam to podobno kawałek mięśnia. Nie guz. Nawet mój endo to potwierdził po USG. Trzeba to obserwować. Prawdopodobnie puścił jakiś szew środkowy i kawałek mięśnia wystaje. Ja po operacji za bardzo się nie oszczędzałam, musiałam coś dźwignąć i takie efekty. Nie ma szans żeby coś urosło w tak krótkim czasie lub żeby przegapili guza podczas operacji. To raczej nie jest możliwe.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat