Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Mona12 Powiem Ci że ja kiedyś byłam mega ogarnięta, zdecydowana, a teraz każda decyzja dot. mojego zdrowia przychodzi mi z wielką trudnością. Chcialabym to przespać i obudzić się jak będzie po.
  • 8 lat temu
    Nie miałam żadnego skierowania i nikt o to nie pytal:) tez przed wizytą dzwoniłam i powiedzieli, ze nie trzeba:)
  • 8 lat temu
    Earlgrey. Ja tez nie wiem co lepsze. Najpierw ucieszyłam się, że może uda mi się uniknąć jodu, ale teraz tez zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dostać go od razu i mieć pewność że wybije wszystko co ewentualnie niedobrego jeszcze zostało. Przecież z tego co piszą osoby po jodzie, to nie jest on taki straszny. Relacja Messie jest tego najlepszym przykladem:)
  • Mona12 ale żadnego skierowania nie brałaś od rodzinnego? Jak dzwoniłam do Gliwic to Pani w rejestracji powiedziała że nie trzeba a moja endo twierdzi że tak?
  • 8 lat temu
    Earlgrey. Usg robił endokrynolog i później po badaniach krwi tez była rozmowa w gabinecie z endokrynologiem - onkologiem.
  • 8 lat temu
    Messie. Super ze jesteś już po:) Mam kilka pytań: ile jest sal w tej izolatce? czy jest w pokoju okno lub balkon i czy ewentualnie okno jest za kratami? czy drzwi do izolatki są zamknięte na klucz? Moje pytania może są dziwne i dla większości śmieszne, ale przy klaustrofobie jest to bardzo ważne :)
  • Ewela tak, kwarantannę mam 7 dni od dzieci i kobiet w ciąży. Niby mówili, że na dorosłych nie działamy negatywnie. Ale mężowi powiedziałam, że na ten tydzień jest dla mnie kobietą w ciąży :P
  • Mona12 Dzięki, już sama nie wiem czy decydować się na leczenie w wawie i pobrać jod od razu czy odwlekać to i przenieść się do Gliwic. Trudne decyzje. Nurtuje mnie tylko to czy ten jod diagnostyczny (mały) jest zawsze czy tylko w wątpliwych sytuacjach? :/ czyli z endorynologiem nie widziałaś się podczas swojej wizyty?
  • Patrzę jeszcze teraz na mój wypis i moje TG wynosi 0,04 a ATG 13. TSH tymi zastrzykami podnieśli mi do 183. Na szczęście tego nie czuć :P
  • 8 lat temu
    earlgrey. Na pierwszej wizycie w Gliwicach robią badania krwi, usg i analizują wyniki preparatów. Ja miałam dobre wyniki i nie ustalili mi terminu jodu. Mam jechać na kolejną wizytę 14.06.2017r. i mam zostać na kilka dni w szpitalu, gdzie będą robili mi dokładniejsze badania i w zależności od wyników albo ustala mi termin jodu albo i nie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat