Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Asiu! Wykryto w lipcu ubieglego roku,we wrześniu cystoskopia,usunięcie guza 3cm i diagnoza po 2 tyg. A teraz w lutym kontrolaUSG i już 3 guzy,czekamy na wizytę w Bydgoszczy po uzyskaniu pakietu onkologicznego,z którym jest problem,bo rodzinny ma opory by wystawić.W poniedz. ide i się dowiem czy wypisał . Bolku! Od dr onkolog wiem że rak brodawkowaty a brodawczak to dwie różne sprawy. Ten pierwszy jak nazwa wskazuje jest rakiem,a drugi jest nowotworem niezłośliwym ,który z czasem może zrakowieć przy progresji choroby.Często nie powoduje wznów.
  • 9 lat temu
    Tosia42 a ile jest rodzai raka pęcherza ja wiem że są dwa [ to co piszesz jest jedno i to samo brodawkowatego( nie brodawczaka ,
  • 9 lat temu
    Tosia,a kiedy wykryto tego raka?była jakas operacja?:)zdrówka!
  • 9 lat temu
    Tosia,a kiedy wykryto tego raka?była jakas operacja?:)zdrówka!
  • 9 lat temu
    Witaj Asiu! U mojego męża wykryto raka brodawkowatego( nie brodawczaka!), high grade co oznacza wysoką złośliwość i nawet wtedy nie zlecono wlewek. Dziś są już trzy zmiany i dlatego zdecydowalismy że zmieniamy szpital na centrum onkologii .Mam nadzieję,że to słuszna decyzja. Powodzenia w walce z tym paskudztwem.
  • 9 lat temu
    To tylko czekać na wynik
  • 9 lat temu
    jeszcze nie mam:(
  • 9 lat temu
    O wlewkach decyduje urolog lub onkolog czy masz wynik po cystoskopie to podaj opis Najlepiej poczytaj tu posty i będziesz wszystko wiedziała na ten temat
  • 9 lat temu
    myślałam,że każdy otrzymuje wlewki po wycieciu...
  • 9 lat temu
    Do Dona,bądź silna!I dla siebie i dla tych co z Tobą są! Do Tosia42 dziękuję-mam taką nadzieję. Do Asia 98,zapewne każdy ma tu podobne doświadczenia z tymi brodawczakami ale teraz i ja coś już wiem. U mojego taty dwa lata temu to zdiagnozowali,wycieli a potem kontrole i następne wycięcia, bo coś ciągle odrastało.Te brodawczaki okazały się nowotworem najpierw II potem po kolejnym wyniku his.pat I.ALE teraz we wrześniu , po prześwietleniu płuc i his.pat pęcherza III i guzy w płucach tzn.przerzuty - runął nam świat. Chemia , od grudnia TK w lutym - chemia nie zadziałała.Ma mieć inną chemię ... Tata nie miał nigdy wlewek do pęcherza-wiec na ten temat ja nic nie wiem. Oczywiście tak nie musi być u Was i nie chcę Cię straszyć jak może ktoś to zinterpretuje ale ze słowem "brodawczak" takie mam doświadczenia.Mieliśmy najlepszego lekarza (jak widać podobno!!!) a wyszło jak wyszło. TERAZ SZUKAM INFORMACJI O ONKOLOGII W OTWOCKU! CZY KTOŚ Z WAS SIĘ TAM LECZYŁ OSTATNIO?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat