Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Chyba trzeba brac pod uwage normy testu roma dla laboratorium w ktorym oznaczalo sie ca125 i he4
-
ja też jestem przed menopauzą. Mowię o wartościach Romy przed menopauzą (nie sprecyzowałam wyżej;): zależnie od laboratorium jest to albo 7,4 albo 11,4. ( po menopauzie: 25,3 i 29,9).
-
Coś mi chyba szwankuje, przepraszam.
-
Coś mi chyba szwankuje, przepraszam.
-
Ucięło mi tekst. wartość ROMA <11,4% = niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika; kobiety po menopauzie wartość ROMA >=29,9% = wysokie ryzyko wystąpienia raka jajnika, wartość ROMA <29,9% = niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika.
-
Dla kobiet przed menopauza wynik wyzszy lub rowny 7,4% to wysokie ryzyko raka jajnika, a dla kobiet po menopauzie dopierowynik rowny lub wyzszy 25,3% to wysokie ryzyko raka jajnika. Ja mialam 9.9% markery byly w normie ale ryzyko raka jajnika bylo juz wtedy duze, jestem jeszcze przed menopauza.
-
Na wyniku testu Roma mojej mamy widniał taki zapis: kobiety przed menopauzą wartość ROMA >=11,4%=wysokie ryzyko wystąpienia raka jajnika, wartość ROMA<11,4%=niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika; kobiety po menopauzie wartość ROMA>=29,9%=wysokie ryzyko wystąpienia raka jajnika, wartość ROMA<29,9%=niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika.
-
Na wyniku testu Roma mojej mamy widniał taki zapis: kobiety przed menopauzą wartość ROMA >=11,4%=wysokie ryzyko wystąpienia raka jajnika, wartość ROMA<11,4%=niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika; kobiety po menopauzie wartość ROMA>=29,9%=wysokie ryzyko wystąpienia raka jajnika, wartość ROMA<29,9%=niskie ryzyko wystąpienia raka jajnika.
-
Mam pytanie odnośnie markera he4 i testu Roma. Mój jest na poziomie 51.8, 52,7 w 3 miesięcznym odstępie. Policzyłam sobie sama Romę i wynosi odpowiednio 8,3 i 8,6. (ca125 mam niski). Spotkałam się z dwoma wartościami granicznymi: 7,4 i 11,4. Ktoś wie dlaczego są dwie? Bo wg. jednej mam duże ryzyko a wg. drugiej małe.
-
Mmmagda_lena masz rację :G1 ma komórki rakowe najbardziej zbliżone do prawidłowych stąd chemia często nie działa.Trzeba próbować innych konfiguracji.Mam nadzieję że Cealex zadziała na mamę.Miałam to szczęście,że zwykły schemat podziałał i Avastin zrobił swoje...