Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Cześć wszystkim, jakiś czas sie nie odzywałam ale czytałam co się dzieje Moja mama juz po pierwszej chemii (taxol+karboplatyna). Nastepna 26/04. Mialam nadzieje ze jakos orzejdzie bez skutków ubocznych, ale najbardziej dokucza jej zapalenia jamy ustnej. Macie moze jakies szybkie sposoby na pozbycie sie aft? słyszałam o płukaniu wodą z wodą utleniona lub smarowaniu gotowana cebula
  • Bocha już masz na priv
  • 9 lat temu
    Czarownica dzięki wielkie <3 <3
  • Bocha jutro Ci podam na priv namiary do Bielska gdzie mój mąż miał kolonoskopię może akurat...
  • Bocha jutro Ci podam na priv namiary do Bielska gdzie mój mąż miał kolonoskopię może akurat...
  • 9 lat temu
    Najbliżej mi do Cieszyna, a tam o ile wiem tylko na żywca :-( podzwonię, popytam może gdzieś w okolicy się uda,choć wątpię.Nie słyszałam o czymś takim,jak dopłata do narkozy,więc dzięki za cenną sugestię<3 Też może zrobię oba badania za jednym zamachem, bo gastro też miałam już na "żywca"dwa razy i nie polecam ;-) swoją drogą to nienormalne,żeby w 21 wieku takie badania bez znieczulenia robić...Spokojnej nocy kochane<3
  • Bocha a nie ma u was szpitala gdzie robią w narkozie?Jak nie,to chyba warto zapłacić niż zmagać się z bólem.U nas czasem początkiem roku mają pryw. podpisane umowy z nfz i tylko mąż dopłacił do narkozy.Zrobił gastro i kolono za jednym zamachem ;)
  • 9 lat temu
    Czarownica od dłuższego czasu zmagam się z szczeliną ale chirurg stwierdził tą przypadłość tylko na podstawie badania per rectum.W opisie badania na uszkodzony gen(nie stwierdzono takowego)też zalecają kolonoskopię.Chyba zdecyduję się zapłacić,choć koszt nie mały ale cóż, taką mamy rzeczywistość... Pozdrówki dla Was dzielne kobietki<3
  • Bocha no ja bym się zastanowiła nad narkozą.Mój mąż miał teściowa i bardzo byli zadowoleni.A mają jakiś powód że proponują kolonoskopię czy tak profilaktycznie?
  • 9 lat temu
    Dziewczyny mam pytanie -robiłyście kolonoskopię? Mi zalecają.Miałam już kiedyś, no i teraz mam stracha. Ponoć po operacji jest bardziej bolesne,z powodu zrostów,usuniętego wyrostka i sieci.Ze znieczuleniami w szpitalu różnie bywa,może narkoza?co myślicie??

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat