Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Córcia też pływa:)
  • Może sie uda zamieścić fotkę
  • Oj było pięknie.Pogoda też dopisała choć był moment że ostro dolało.Płynęliśmy od 9 rano do 18.30 :)Znajomi byli pierwszy raz i na drugi dzień podobno ledwo się ruszali.Ja pływam od dzieciaka więc się nie męczę ;)
  • 8 lat temu
    Avastin zaczęłam brac w kwietniu 2014 r. Udało mi sie zrobić pooperacyjnąTK przed pierwszą chemią i od poczatku dostałam też avastin ale p. doktór powiedziała, że jak nie zdążę z TK to avastin dołączą przy drugiej. Tak że może to kryterium trochę złagodzili. Co do wielkości zmian to z kolei mogli zaostrzyć bo moja lekarka musiała opisać wielkośc zmian i narzekała, że NFZ każe im sporządzać dodatkowe informacje. Ja miałam dwie zmiany > 2 cm bo chemie zaczęłam brać półtora m-ca po operacji i pozostawione resztki urosły. Terapia avastinem jest dosyć kosztowna więc zmianiają te kryteria chociaż chcę wierzyć, że tylko ze względu na dobro pacjenta :) Czarownico, a jak udał sie spływ ? :)
  • Nie było warunku że powyżej 1 cm,tylko opisowo wysokie zaawansowanie....
  • Ja też przyjmowałam Avastin.Byłam w programie 3 lata temu.Warunki były wtedy bardzo obostrzone.Pierwsze podanie z pierwszym cyklem chemii równocześnie,didimery i paramerty krwi super,zaawansowany rak jajnika,i tam jeszcze sporo tego.Podano mi 18 avastinów....
  • 8 lat temu
    Aniasas dziękuję. Zawsze miałam nadzieję, że nie bedzie tak źle. Teraz nie myślę o chorobie tylko regeneruje siły i relaksuję się bez stresu :) Przesyłam pozdrowienia :)
  • Carmen to rewelacyjna wiadomość :-) z wielką przyjemnością czytam takie posty <3 Buziaczki
  • 8 lat temu
    Zapomniałam dodac, że nie wszystkie szpitale mają podpisaną umowę z NFZ.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat