Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
hej dziewczyny dzis bylam w klinice genetycznej i pani doktor powiedziala mi ze nie wie skad u mne wogule sie wziol ten rak skoro nie mam obciazen genetycznych.Pobrali mi krew i beda robic badania pod wzgledem 5 genów .Czyli 5 najczestrzych zachorowan raka ,jesli którys bedzie zmutowany to beda mnie leczyc jak zakoncze chemie.I powiedziała ze jesli zachorowalam na raka jajnika to jest duze prawdopodobienstwo ze moge zachorowac na raka piersi. :( wiec jesli ten jeden gen bedzie zmutowany to co pól roku beda robic mi badania i bede pod stała kontrola no i zleca mi jeszcze inne.Kolejny stres bo na wynik czeka sie kolo miesiaca.
Hebelek ja chcemie bede miala na ul.Polnej w Poznaniu
-
W tym tygodniu mam mieć wyniki histo i jade do Krakowa. Myślę, że przyszły tydzień.....
-
Masz to u mnie hihi.Matki są nie do zdarcia ,no ale dzieci też ,a teraz równowaga zostanie zachwiana więc babcia i ciocia będą na wagę złota <3Wiesz kiedy masz operację?Im szybciej tym lepiej...
-
Zobaczymy po badaniach co zadecyduje doktor... Na bacie i ciocie mogę liczyć <3 Ktoś będzie się musiał do mnie wprowadzić bo sama nie ogarnę. Jak cos to mi pożyczysz jedną śledzionę bo mogę mieć tam trochę pustawo :D. Nie poddam się tak łatwo w końcu jestem MATKĄ a one podobno są nie do zdarcia hihihi
-
Jednak matka przetrwa wszystko. <3 <3 <3
-
Dość dziwne z tą śledzioną... może ma jakiś powód bo zawsze leci wyrostek .Śledzionę zostawiają.Ja ,to mam nawet dwie.Jedną dodatkową ;)Edso1 nie będzie Ci łatwo,tym bardziej że masz małe dzieci.Różnie reagujemy na chemię a i po całym protokole operacyjnym nie będzie na początku lekko.Mam nadzieję ,że będziesz mogła liczyć np na babcię.Nie będziesz mogła przed długi czas nic podnosić,zwłaszcza młodszego synka...
-
Hej tak całą resztę narządów rodnych ale nad śledziona też się zastanawia. Macie doświadczenie dużo przeżyłyście jak to u mnie wygląda. Mam dwóch synów 3 i 7 lat i martwię się bo jestem sama z nimi......
-
Kiedy zoperują i wytną resztę,wtedy dopiero będziesz miała pewność po badaniu histpat co do stopnia zaawansowania.Miejmy nadzieję że się nie zmieni a jest duże prawdopodobieństwo <3
-
Hej.Raczej sieć a nie śledzionę;)no i oprócz przydatkow prawych to i resztę narządów rodnych... <3
-
Witam Was serdecznie Jesteście dzielne i tak trzymajcie.
Mam 42 lata w połowie grudnia usunięto mi torbiel z lewymi przydatkami 18x10cm. Markery nowotworowe w normie, mało unaczyniowiony, o gładkim obrysie, pękł przy próbie wydostania.
13.01.2017r dostałam magiczny telefon, że wyniki histo są złe. Wynik Rozpoznanie rak śluzowy jajnika lewego, torbiel nacięta, nie stwierdza się naciekania surowcówki i naczyń. Klasyfikacja TNM 7 pT1c. Wyladowałam w Krakowie na Kopernika u doc PIt..... zlecił dodatkowe badania jestem po kolanoskopii, gastroskopii wstępnie ok. Czekam teraz na wycinki histo z tych badań i z powrotem do doktora. Wstępnie mam mieć wycięte całą prawą stronę przydatków, więzły chłonne, wyrostek i chyba sledzione, A potem chemia.... Pan doktor powiedział mi, ze jest żle ale są gorsze co o tym sądzicie??? Proszę o kontakt dziewczyny , które się leczą tez w Krakowie na Kopernika.