Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Podoba mi się ten pomysł Betti. <3 Ja już kupiłam kurtkę na wiosnę, niestety rosnę wszerz ale czerwona jak lubię. I nie przejmuję się mamy gadaniem, że za dużo przytyłam :) <3. Chociaż wszyscy wkoło mówią, że ładnie wyglądam i zdrowie najważniejsze. ;)
  • 8 lat temu
    Pani doktor z Warszawy, która też jest po raku opowiadała mi, że w trakcie leczenia nagradzała się za każdą rzecz, a przede wszystkim za wyniki. Jak lepszy to już pomadka, perfumy. I ja też zaczęłam to praktykować. Na początku były to kolejne chustki, a teraz coś na szyję, coś na rękę, coś do szafy. A morfologia rośnie...
  • 8 lat temu
    <3
  • 8 lat temu
    Macie rację, dziewczyny, z tymi blogami. Ostatnio wszystko mi się kiełbasi. Chyba we łbie klepki mi się już poprzestawiały.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny czytam oba blogi "BUUrak" i "rak to burak" ten drugi pisze Anuk z Wrocławia. Obecnie zbiera na immunoterapie, faktycznie fajnie pisze, ale troszkę za bardzo wulgarnie. :) Czytając wasze odpowiedzi na pytanie Domel1 jak długo bez wznowy, to wg. mnie zależy od psychiki. Jeśli ktoś wierzy, że wygra i jest o tym przekonany to da radę z każdą chorobą. Więc wierzmy i planujmy. :) Betti planuj i buduj dom, to odciągnie Ciebie od myślenia o rakowskim. Moja babcia zawsze mówiła, że pożyje jeszcze do .... i to były kolejne plany. Realizowała je chociaż, jak zachorowała i lekarze nam przekazali, że pożyje do 3 miesięcy- była to choroba wątroby po żółtaczce typu B- a ona pożyła jeszcze kolejne 12 lat. Prawie osiągnęła wiek swojej matki 98 lat. Tak planowała. Była silna psychicznie i nigdy nie mówiła, że nie da rady. :) Ja mimo mojej choroby, po okresie depresyjnym wychodzę z założenia, że złe geny od ojca już się odezwały, a teraz muszą wziąć się do roboty geny mojej mamy - babcia to z tej strony. <3 Jutro jadę na 5 wlew w II rzucie chemii i dowiem się co mówi mój TK. Jak dobrze zrozumiałam, nic nie widać, coś się zmniejszyło z 0,7 do 0,3 i podobne wyniki jak w listopadzie, to skąd urósł marker z 43 do 360. Ostatnio spadł do 116. Niby nic nie ma? Moje plany to powrót do pracy, wyjazd do Łeby w wakacje - zwiedziłam wybrzeże, ale jeszcze tam nie byłam. Kupno mieszkania. I do przodu. Dziewczyny. :) <3
  • 8 lat temu
    Oj sorki Nana :D
  • 8 lat temu
    nie nana, to inny blog niż "rak to burak". Prowadząca go dziewczyna walczy jakieś pół roku.
  • 8 lat temu
    O! Odpowiedziałam na wpis sierotki, a ona zdążyła już przenieść go na priv.
  • 8 lat temu
    "BUUrak" - to jest to, o czym piszemy. Ja za pierwszym i drugim razem odblokowałam konto bez problemów. Za trzecim odzyskałam konto, ale puste, zniknęło wszystko: dane, zdjęcia, posty, znajomi. Kolejne razy to samo. Trzeba było pobrać z archiwum. Robiłam wszystko po kolei, zgodnie z instrukcją, ale dane się nie pojawiły, a potem zażądano skanu dokumentu potwierdzającego tożsamość. Też się bałam, że ktoś się podszywa pod Facebooka i chce wyłudzić dane osobowe, ale poczytałam w regulaminie, że tak może być. No nic, muszę poczekać na tłumacza.
  • 8 lat temu
    Nana masz PW

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat