Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Midi, to dobrze, że dużo śpi, nabiera sił. Na bóle kostno - mięśniowe można podać DicloDuo, Tramal Retard (oba na receptę), Ibuprom max, niektórym pomaga nawet Apap. Maści nigdy mi onkolog nie polecał więc nie wiem.
  • Midi90.ja także po chemii miałam bóle kostne.Brałam tabletki oo nazwie Doreta .To lek na receptę który moja onkolog mi przypisywała,Przy mniejszym bólu brałam po prostu paracetamol,Pozdrawiam bardzo Ciebie i mamę.
  • 8 lat temu
    Ja też dzisiaj z pytaniem... Mama drugą chemię zniosła dużo gorzej... już trochę dochodzi do siebie, ale w sobotę była masakra, okropny ból kości rąk i nóg, przeleżała prawie cały dzień, mocno osłabiona dużo śpi. Mówi, że czuje się podobnie jakby brała ją grypa, ale do końca nie jest w stanie tego scharakteryzować... Co z tym bólem kości? Miałyście podobnie? Stosowałyście np. jakieś maści? Chciałabym jakoś mamie ulżyć.
  • Dziękuję dziewczyny za wsparcie i informacje. Człowiek niby ma wokół ludzi a nijak się wygadać... Muszę jakoś dotrwać do tej operacji i mieć to z głowy. <3 Pozdrawiam i wracam do czytania wcześniejszych stron <3
  • Co do markerów to oczywiście możesz wykonać.Czasem wyniki się różnią o kilka oczek ale potem możecie sobie monitować też prywatnie.Koszt 30-35zł.Marker robi się zawsze w jednym i tym samym labolatorium.Wtedy nie masz przekłamań.Inaczej można się wystraszyć....
  • Warriady.. u mnie problemy z jajnikami zaczęły sie Ok 30tki po usunięciu spirali antykoncepcyjnej ;wpierw polipy potem niby endometrioza aż w końcu rak.. te wzdęcia to bardzo charaktystyczny objaw ; miałam to samo niestety .. do tego gazy,,niestrawność i czkawka.. a przed operacją niekończące się afty w buzi.. :/ Pozdr

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat