Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Nana, jak samopoczucie???
Margareta - rak jajnika to choroba przewlekła. W bydgoskiej onkologii nie ma zwyczaju miziania pacjenta po główce i mówienia, będzie dobrze, będzie Pani zdrowa, itp. Nikt gruszek na wierzbie nie będzie obiecywał. Bardziej podchodzą do leczenia racjonalnie, stonowanie... Lepsze to, niż...skrajny pesymizm. Jak sama widzisz po dziewczynach na forum, walczą.
Aniu, moja Mama nie pali. Teściowa brata za to z diagnozą rak pęcherza moczowego - palenie dłuuugoletnie, nie rzuciła. Moja ma za to inną manię - słodycze, słodycze i jeszcze raz słodycze. Żelki, wafelki, czekoladki. Wróciła do wagi sprzed choroby, rozmiar 50 ;) a podczas leczenia 40
-
ania_walczę_o_mamę wstydziłam się o tym napisać... też mam ten problem. Mama obiecała mi, że jak zacznie brać chemię przestanie palić. Fakt, pali mniej, właściwie zaciągnie się dwa razy i zgasi, ale... bardzo mnie to martwi. Kupiłam jej nawet takie coś co reklamują do psikania w buzię... nie używa...Z jednej strony... sama palę i się nie dziwię, że przy takim stresie, diagnozie-wyroku jaki usłyszała od lekarza nie może się powstrzymać... z drugiej wiem jakie to złe, ale jest dorosłą osobą, nie wiem czy mogę coś więcej zrobić.
-
Margareta, skąd to załamanie? Chirurg nie powiedział niczego odkrywczego, to prawda znana od lat. Ale zawsze można liczyć na cud...
-
Witajcie: wczoraj robiłam peta w centrum onkologii Bydgoszcz ;wynik za 5 dni; 3 miesiąc po zakończeniu leczenia; ciekawym co będzie. Załamał mnie tylko chirurg onkolog mówiąc ze rak jajnika jest praktycznie niewyleczalny bo będzie sie ciagle rozsiewał .. wróciłam przygnębiona. ;(
-
Kochane, zadam pytanie nieco prywatne-palicie? Moja Mama mimo choroby nie umie/nie chce?przestać palić.Dobija mnie to.... :(
-
nana, dziękuję za dokładne wyjasnienie <3
-
-
Les, znalazlam takie coś: http://pgog.pl/projekty/trwajace/ może Wam się przyda <3
-
-
Turczynka, :) super wieści. Oby tak dalej. <3