Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Madzia,co do chemii to nie doradzę, ale moze warto z dietetykiem sie skonsultowac i sworzyc diete wzmacniającą, moze ma ulubiona potrawe, moja mama je lekkostrawnie ale na podbicie wagi zjadlq omlet na smietanie oczywoscie zawsze ladnie podany, albo zupy moze nutidrinki. Trzymam kciuki zeby objawy sie uspokoily.
  • Witam dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc,po 4 chemii Taxol Karboplatyna ,z Avastinu mama wypadła ,tylko dwa przyjeła z powodu owrzodzenia rany okołostomijnej,ma straszne nudności ,brała 5 dni atose,torecam,spadły jej białe dostała 5 zastrzyków Tevagrastim i chyba po nich jeszcze gorzej nic nie może jeść ,chudnie strasznie Ważyła w pazdzierniku 66kg 2016 ,obecnie 48kg ,już nie wiem co robić,ani imbir nie pomaga,ile ten lek na białe siedzi w organizmie?martwie się,gdyż teraz podobno po 5 chemii ma dostawać zapobiegawczo ,pewnie zmienia i pytalam o drugi lek cene w aptece neulasty 2tys masakra nie ma juz znizek na niego,moze znacie inny jakis refundowany i cos na apetyt przyrost wagi ,mama ma stomie wyloniona i przy niej ponoc tez nie wszystko mozesz ,kurcze moze cos pomozecie,pozdrawiam serdecznie
  • Pozdrawiam Mam lito-torbielową zmianę 50mm na lewym jajniku, bogato unaczynnioną wykrytą podczas USG brzucha, Zrobiłam marker, mam idealny 4,9. Na środę zapisałam się do lekarza z CZMP (miałam tam usuwany trzon macicy z powodu mięśniaków), dr Bogumiła Włodarczyka. Czy któraś z was wie nim cokolwiek (w sieci są tylko stare opinie). :(
  • 8 lat temu
    Ten mój hipec to drugi właściwie na pierwszy przyjechałam 1,5 roku temu i otworzyli brzuch i praktycznie zamknęli. Ten chirurg powiedział ze musiałby zrobić mi wielką krzywdę żeby ją przeprowadzic.zmiany które zobaczył w moim przypadku miały się nijak do tomografu. PodAli mi jeszcze przed wyjazdem celyx który bardzo dobrze zniosłam za co jestem wdzięczna bo czytając wasze wpisy to wiem że bywa z nim ciężko. I miałam ponad rok przerwy teraz hipec się udał bo zmiany były możliwe do wycięcia powiedział mi po operacji ze jak skończyli wszystko brzuch wyglądał jak u zdrowej osoby. I pielęgniarki mi opowiadały ze z bloku wrócił szczęśliwy ze wszystko się udało i tym się chwalil☺to miła i ludzka strona chirurga się odezwała. Chyba trzeba też trafić i na fachowca i zdroworozsadkowo myślącego lekarza ,mam nadzieje ze ja trafiłam właśnie teraz bo w tym chorowaniu miałam dużo pecha w kontaktach z lekarzami i operatorami za mną juz cztery jajnikowa Pozdrawiam
  • Niestety ginekolodzy raczej "nie wchodzą w otrzewną" i w tym cały problem.To fakt trzeba szukać za wszelką cenę dobrego ośrodka wtedy jest szansa na dobrze wykonaną operację.
  • Niestety ginekolodzy raczej "nie wchodzą w otrzewną" i w tym cały problem.To fakt trzeba szukać za wszelką cenę dobrego ośrodka wtedy jest szansa na dobrze wykonaną operację.
  • 8 lat temu
    Coś ucielo miało być 450zl :D
  • 8 lat temu
    A i nie warto dawać się nabrać (co ja zrobilam)na wizytę w prywatnym gabinecie prof Bidzinskiego koszt 40zl mozna te pieniądze lepiej wydać a dokładnie tego samego dowiedzieć się na oddziale od lekarzy tylko dobrze streścić czego szukamy a oni nas dalej pokieruja
  • Moja Mama miała sporo zmian, ale nie przekraczały one 1 cm.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat