Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Justystaystrong kochana przepraszam☺ ja przed operacja nie bialam za bardzo boli troche jak duzo sie narobilam ale jako tako nie mialam zadnych objawow. Ja sie o wszystkim dowiedzialam podczas kontrolnej wizyty, jedyne co to okres co tydzien mialam.i slabe bole w podbrzuszu ale myslalam, ze to od okresu. A teraz jest wszystko ok. Czasem jeszcze.mnie gdzies ukluje ale to chyba normalne☺
  • Nini86, dziękuję za odpowiedź, ale chyba mało precyzyjnie się wyraziłam :) Operacje jak już wspomniałam mam już za sobą (miałam operację radykalną 28.02)i generalnie wszystko ok. Pytałam o to, czy pomimo operacji nadal towarzyszą/szyły Wam dolegliwości jak sprzed: typu wzdęcia, zaparcia, bóle podobne do tych sprzed operacji? :/
  • 8 lat temu
    Juststaystrong po operacji wcale nie jest tak zle, wiadomo jestes obolala ale wolasz o leki przeciwbolowe i jest ok, na drugi dzien wstajesz zaczynasz tuptac a na trzeci ja szlam juz do domu a w domu juz zawsze lepiej sie do siebie dochodzi☺ wiadomo przy wstawaniu troche brzuch boli zalezy tez jak jestes cieta ja bylam od pepka w dol, zeby lepiej szlo wyciagnac guza mial 11 cm, po za tym ok, tylko trzymaj diete. Najgorsze u mnie byly bole jelit ktore przyszly ok 1-2 po operacji, mimo ze caly czas trzymalam diete lekko strawna. Ogolnie bardziej boje sie chemi niz operacji....zobaczymy jak to bedzie...trzymaj sie twarde jestesmy i co to na nas☺
  • Madzia38, Dzień dobry :) operacje miałam miesiąc temu.
  • Witam nie trzeba bać się operacji ,moja mama 63 lata ,jak przywieźli z pooperacyjnej na normalna sale wstawala,szybko zaczela chodzic ,dostaniesz przeciwbólowe potem do domu ,ale nie jest zle:)
  • Nini86, dziękuje :) podobno nie ma głupich pytań... czy po operacji miałyscie jakieś dolegliwości (pomijam ranę), wzdęcia, zaparcia, bóle etc? Czy może wszytkie dolegliwości minęły z momentem operacji??
  • 8 lat temu
    Juststaystrong mi prof mowila, ze miesiac od operacji, i tak mialam termin ale.jako ze jestem bylam chora to jutro dzwonie ustalic nowy termin. Za pare dni bede 6tyg od operacji i mysle, ze juz wszystko fajnie gra☺
  • Nini86, jak szybko miałaś wyznaczony termin chemi od operacji?? Jak ja rozmawiałam z lekarzem to on twierdził, że musi minąć odpowiedni czas (6 tygodni) od tak rozległej radykalnej operacji, żeby organizm mógł się zregenerować a ja żebym nabrała sił. Mnie jednak martwi ten odległy termin :/ tatmag, lilith.p - Wasze historie dodają mi otuchy <3 serdecznie pozdrawiam Wszysktie dziewczyny z tego forum i życzę zdrowia!!
  • 8 lat temu
    Doktor Mądry jest ordynatoorem na Szamarzewskiego. Faktycznie mądry facet, tyle, że przyjmuje jeszcze w trzech gabinetach oprócz szpitala i jest zabiegany. Wszyscy lekarze na oddziale wydawali mi się zresztą kompetentni. Mnie prowadziła i dalej do niej chodzę na kontrolę dr. Nowinka. Oboje zresztą przyjmują prywatnie w tym samym gabinecie. Kontakt jest w necie. Nie wiem czy dr Manyś przyjmuje prywatnie. Za dr Markowską nie przepadam i uważam, że jest przereklamowana. Sama prywatnie nigdzie nie chodziłam, tylko na NFZ.
  • 8 lat temu
    Kotka ja bylam operowana w poznaniu miesiac temu i jestem bardzo zadowolona, moj ginekolog polecil mi prof.dr.med.......ewa nowak-markwitz, jest ona ordynatorem oddzialu ginekologiczno_onkologicznego na polnej. Jestem bardzo z niej.zadowolona. o wszystko mozesz wypytac, ja jak do nij szlam z wielka lista pytan to spokojnie wszystko mi tlumaczyla, termin na operacje ustala.bardzo szybko tydzien gora dwa i tak samo jest z chemia. Ona mnie operowala, po operacji juz pp obchodzie przychodzila i tlumaczyla co i jak, wiec moge ja naprawde polecic

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat