Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witajcie, ale dzisiaj ładna pogoda.. a nastrój u mnie jakiś taki do niczego czarnaq - dzięki za polecenie filmów. Ja na pewno skorzystam tylko się jeszcze upewnie czy to nie jakieś dramaty czasami... bo jakoś nie mam nastroju w tym momencie.. Ja dzisiaj wybieram sie na konsultacje do prof Michalskiego, natomiast mama umówiła mnie do lekarza z Bytomia. Głupio się czuję konsultując to co nieuniknione z tyloma lekarzami... nie jest tak że lepiej trzymać się jednego... ( w ciągu dwóch tygodni to już piąty lekarz... boję się żeby nie przekombinować - choć ten pierwszzy to kazał mi przyjść na kolejną wizyte dopiero po świętach a ja nie wiem po co kazał czekac tak długo) Dzisiaj na poprawienie samopoczucia idę kupić nowy telewizor do sypialni. Udanego dnia wszystkim życzę i wracam do pracy..
  • Kobietki prosze o podpowiedz. Kieruje sie głównie do tych które przyjmują lub przyjmowały Avastin. Podczas badania na mocz proteiny białko w moczu sie pojawiły najpierw było 100 teraz poszybowały do 300 bardzo sie martwię bo z tego co przeczytałam nie powinno go być wcale. Dlaczego on tak rośnie ze względu na Avastin czy już nerki przestają funkcjonować?
  • 8 lat temu
    Może z doświadczenia powiecie mi czy też jesteście bardzo słabe? Co zrobić aby przybyło trochę siły. Na ostatnim TK wyszło, że mam liczne złamania kręgosłupa. Moja lekarka mówi, że to skutek uboczny chemii. Sama nie wiem co o tym myśleć. Fakt jest taki, że kręgosłup mocno boli. Miałyście coś takiego?
  • 8 lat temu
    Tatmag, nie było tak źle. Przed operacją miałam 6 chemii i po operacji też 6 chemii karboplatyna, Taxol i Avastin. Tego ostatniego zostało mi jeszcze 11 wlewów i właśnie dzisiaj bedzie 8 dawka. Miłego dnia dla wszystkich.
  • 8 lat temu
    Co do chemii to chyba różnie bywa. Ja akurat miałam 3 chemie przed operacją, po trzech tygodniach operacja i po następnych trzech tygodniach kolejna chemia. U mnie zdecydowano tak z powodu dużego zaawansowania choroby. Tak czy owak chemia po operacji nie była dla mnie jakaś trudniejsza do zniesienia niż przed. Nie ma się czego bać. Dacie radę :-) Trzymam kciuki <3
  • hej kobietki, Margaretko- super wieści !! :), Rukola- witamy na forum :). Ja tak dzisiaj z innej beczki, dla rozluźnienia, tez pomyślenia, uśmiechnięcia się i oderwania chwilowego: http://www.cda.pl/video/91392510 http://www.cda.pl/video/7092829e (linki skopiować do przęgladarki, powinno wyskoczyć) Filmy stare, ale warte obejrzenia, obsada pierwsza klasa :) Ściskam Was mocno kochane <3
  • czarownica11, jesteś może z okolic Bytomia, Katowic? :) ja o jeździe na rowerze mogę póki co pomarzyć :(
  • Czarownica11, TY jesteś z okolic Bytomia, Katowic? :)
  • Cześć babeczki :)Ja byłam operowana w Bytomiu i też sobie chwalę.Chemia na Raciborskiej w Katowicach też nie mogę narzekać <3A ja dzisiaj sprzedałam swój rower -żeby kupić nowy hihi;)
  • Ja w sumie całkiem dobrze dochodziłam do siebie po operacji a mimo to chemia została wyznaczona na 6 tydzień. Nawet dwukrotnie pytałam czy nie mogłaby być szybciej, ale lekarz prowadzący zdecydowanie obstawał przy swoim. Mam nadzieje, że nie zmniejszy to moich szans... Rukola, niezła jesteś z tymi 700 stronami, mnie się jeszcze nie udało. Pozdrawiam Was kochane! <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat