Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witajcie Dziewczyny, wszystkiego dobrego po świętach☺ u mojej mamy odroczyli 3 wlew chemii poniewaz miala niskie plytki krwi, dali lej i ma przyjsc za tydzien. Myslicie, ze mozna cos poprawic w wynikach?oprocz picia sokow z zielonych warzyw, marchewki i jedzenia wąreobki?bo teraz mama to jadla a mimo tego wyniki byly slabe. Marker podobno spadl z 64 na 30. Zawsze jakis spadek.
  • 8 lat temu
    Juststaystrong, :) mi po pierwszej chemii w II rzucie też wypadały z głowy, ale pierwsze zawsze łonowe, ale już będąc po 6 wlewie zaczyna mi wychodzić meszek na głowie. Niestety wypadły rzęsy i brwi, ale w czasie pierwszej i teraźniejszej chemii nie ogoliła mi chemia nóg. Tutaj włoski trzymają się jak zaklęte. ;) Kucja15, urodzinki chyba jakoś świętowałaś, kolejne będą weselsze i może w jakimś egzotycznym miejscu, czego Tobie życzę. <3
  • 8 lat temu
    juststaystrong mi po pierwszej chemii wypadły najpierw zaczęła mnie boleć skóra głowy a za dwa dni poleciały ale lepiej się czuję bez włosów. Bo tak to były wszędzie masakra była. Ja po drugiej chemii czuję się dobrze o wiele lepiej niż ostatnio nie wiem czy kwestia zmiany leków czy organizm się przyzwyczaił ale jest ok. Kucja15 i jak oblewałaś 60 ??? nie jedne okrągłe urodzinki przed Tobą :D
  • Czarownica Twoje rady pomogły ;). Obrzęki nóg maleją. tess44 wlewy Topotekamu są przez 5 dni.Malutki woreczek100 ml,schodzi w 15 minut, ale trzeba być na oddziale.Tak było w moim przypadku.Totalna nuda. <3 <3 <3
  • Kucja15.Ja pierwszy wlew Topotekamu mam we wtorek .W tomografi wyszły dwa węzły ok.nerkowe powiększone o 20% i Ca 79.Przerwano mi Avastin. Natomiast ostatnią chemię wzięłam w grudniu....
  • 8 lat temu
    To super, że u Ciebie wszystko okay :) Wesołych świąt :)
  • Hej dziewczyny :D.Troche mnie nie było,ale śledzę wasze wpisy.Chciałam Wam napisać że potworniak okazał się dojrzały i jest wszystko ok u mnie.A Wam życzę wytrwałości dużo uśmiechu na codzień i Wesołych Świąt w gronie rodziny i przyjaciół <3
  • Kucja wszystkiego najlepszego.Niech spełnią się Twoje marzenia. <3Nogi w górę,wypoczywaj i świętuj. <3
  • Kucja wszystkiego najlepszego.Niech spełnią się Twoje marzenia. <3Nogi w górę,wypoczywaj i świętuj. <3
  • 8 lat temu
    Kucja wszystkiego najlepszego, zdrowka pzredewszystkim i samych radosnych w zyciu chwil. Dziewczyny mam pytanko czy pochemi tez mialyscie straszne zaparcia? Macie na to jakies specyfiki? Wszystkim zycze Spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz Wesołego Alleluja buziaki

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat