Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Soki warzywno owocowe z sokowirówki z maleńkim kawałkiem imbiru dla smaku.Siemię lniane i też często to,na co przyszła mi akurat ochota;)
  • Justaystrong ja też mam 4 z przodu a z tyłu już dwójka się wlecze ;)Jak zachorowałam miałam 38.Z suplementów cudownych brałam ecomer i diosminex.Z diety cudownej to w skrócie bardziej śródziemnomorsko czyli lekko,polędwicę surową czyli codziennie carpaccio lub tatar i wieczorem pół lampki albo lampka czerwonego wina na krew.Starałam się też jesc produkty swojskie .Odrzuciłam też na jakiś czas słodycze.A tak to uparcie prowadziłam nadal życie na pełnych macierzyńskich obrotach bo cora miała 2 latka;)
  • Rukola, kwas foliowy, magnez... Moja Mama zaczęła szydełkować. Najlepiej ćwiczyć palce. A co do stóp - może chociaż kulanie butelki pomoże. Częsty niepożądany objaw po leczeniu chemią, który dłuuuuuugo nie mija
  • 8 lat temu
    Czytałam na forum o zespole "ręka noga" ale nie mam takich objawów. Za to od roku mam zdrętwiałe nogi i palce u rąk. Żadne z przepisanych leków przez lekarza nie przynoszą poprawy. Mam wrażenie, że chodzę jak bocian. Wiecie czym można sobie pomóc w takiej sytuacji?
  • 8 lat temu
    Moczenie nóg w wodzie z sodą zaleciła mi onkolog przy powikłaniu zespołem ręka - stopa. Nie sądzę, że pomaga to "wyciągać" chemię, bo ta jest "utylizowana" głównie przez wątrobę i wydalana wraz z moczem, a nie przez skórę. Nie wiem, czy pomoże na stawy, ale z pewnością nie zaszkodzi.
  • 8 lat temu
    Nini86, "niebwiedzialam ze ranigast na nudnosci jest dobry" - to nie jest lek na nudności, tylko osłonowy na żołądek, tak jak pisze Lupus. Hamuje wydzielanie kwasu w żołądku. Podają go w kroplówce w premedykacji. Można też zażywać przez tydzień po wlewie, jeśli się czuje nadkwaśność, odbijanie czy zgagę i obowiązkowo, jeżeli ktoś wcześniej miał chorobę wrzodową lub zapalenie błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Nie wolno go stosować przy podwyższonych próbach wątrobowych i w chorobach nerek. Dobrze, że bierzesz probiotyki. Sama chemia i podawane przy niej sterydy powodują spustoszenie we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego, podobnie jak antybiotyki. Probiotyki zapobiegają grzybicy układu pokarmowego i pochwy.
  • rak to wyrok w zawieszeniu, ale zdarza się również ułaskawienie i na to właśnie liczę, jutro idę zbadać marker bo coś głupie myśli zaczynają chodzić mi po głowie, mam nadzieję, że będzie bez wzrostu, ostatnio zwiększył się o 3 oczka i choć dalej jest niski to taka sytuacja zawsze budzi lęk, pozdrawiam :D
  • 8 lat temu
    Nini86 w szpitalu podają Ranigast przed chemią jako osłonowy na żołądek. <3
  • 8 lat temu
    Lupus i justynka dzieki a to caly czas bierzecie te pribiotyki czy tylko przy wlewach ? Kinsultowalyscie to z lekarzem? Ooo niebwiedzialam ze ranigast na nudnosci jest dobry musze wyprobowac. Jabslyszalam ze zaraz po chemi jak przyjedzie sie do domu warto jest moczyc stowy w misce.z.woda i soda niby na chemia.szubciej wychodzi z.naszego organizmu. Ja dzis jade do szpitala jak.beda.wyniki dobre to jutro druga.chemia, trzymajcie kciuki oby nie bylo gorzej niz ostatnio☺
  • 8 lat temu
    Rukola, też trzymam kciuki. <3 Czarownica11, bądź grzeczna to sędzia już nic nie przywali. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat