Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    mariamagdalena, moze nalezysz do tej nielicznej grupy....mojej mamie tez nie wypadly:) zycze ci farta, jak jeszcze sie nie posypaly to moze by bylo warto je czyms wspomoc...
  • Jasia12 - jestem jestem!:) sorki ale nie miałam czasu! bo tak jak planowałam od poniedziałku wróciłam do pracy:) szczerze powiem w ogóle nie żałuję! czuję się bardzo dobrze, pracuje dzielnie, dzień za dniem leci jak zwariowany! nie rozmyślam o najgorszym...a po pracy zakupy, gotowanie, soczki, sprzątanie itp. Roboty co nie miara! :) Przede mną 2 chemia. Za tydzień w sobotę mam się zgłosić do szpitala. Mam nadzieje, że do tego czasu się nie rozchoruję, wyniki będę dobre i w niedziele będę już mieć to za sobą...oby wszystko poszło dobrze tak jak za pierwszym razem!
    Gratuluję i cieszę się razem z Tobą! Oby te dobre wieści głoszone były za każdym razem Twoich badań kontrolnych! To jest to "co tygryski lubią najbardziej"! ;)

Ewcia35 - trzymam kciuki, będzie dobrze zobaczysz!

szymczakanna- szczęśliwa babunia !!!:)

kasiorek - baw się dobrze!:)

krysia65 raczek0756, moniaraczek i Inne Panie które od dłuższego czasu "milczą"- co u Was??

Mam pytanie do Wszystkich. Czy na pewno wypadną mi włosy?? Bo jak narazie nie zauważyłam żeby się sypały.. 1 chemię miałam 2 tygodnie temu.
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Wszystkie cieplutko!
  • 12 lat temu
    bodzia41 tak ja mam ja do dzis. Musze sie dziennie zelem hormonalnym smarowac. Juz wczesniej o tym pisalam...na poczatku mialam stracha, w koncu sie przelamalam i jest ok., czekam na decyzje czy dawke mozna zwiekszyc. Pozdrawiam.:)
  • 12 lat temu
    Witajcie:) badanie TK nic nie wykryło....lekarz się ze mną umówił na odczytanie wyniku, ale go nie było, będzie może w czwartek....paranoja! Zahaczyłam innego lekarza na korytarzu, potwierdził, że nic nie ma i że oni mogą tego nie znaleźć....to taki typ cholerstwa, ze przy stanie dzisiejszej medycyny nie uda sie tego znalezc....czyli co, czekamy na następny przerzut?????? Będę pod kontrolą, bo nic się nie da zrobić w kwestii dalszej diagnostyki......Pozdrawiam Was dziewczyny!! I co ja mam zrobić....zadnych hormonów nie mogę brać, bo nie wiadomo czego to rak...Dziewczyny, a Wy miałyście terapię hormonalną po wycięciu jajników?
  • 12 lat temu
    Witaj ewcia u mnie po TK nie ma sensacji ,ale co najwazniejsze ,ze juz wiesz ,za na 90 % jest ok to nawazniejsze i tak trzymac :)

aniuszymczak a kiedy ja bede miala wnuka lub wnuczke ???? Zazdroszcze ci ,ale tak pozytywnie :)

kasiorek lec do tej Bystrzycy trzymaj sie cieplo:) A co do tesciow to juz nie wiem czy przyszli ,czy niedoszli ,ale nie wazne
  • 12 lat temu
    Witam dziewczynki.:)

U nas zrobilo sie zimno, ale slonecznie...

Mam pytanko:
    Czy Wy tez macie takie sensacje po TK?
    Po tym srodku do picia zawsze strasznie boli mnie glowa i jest mi niedobrze, no a dzisiaj to juz z biegunka trzeba sobie dac rade...
    Wczoraj mialam badanie i na 90 procent jest wszystko ok., gdyby byly wielkie zmiany to powiedzieliby od razu.
    Teraz musze jeszcze pare dni odczekac na wyniki z markerow na przezuty, wyniki z Hormonow, wizyta u Laryngologa, ortopedy i bedzie na jakis czas swiety spokoj....
  • 12 lat temu
    Cześć Dziewczynki:) na małą chwilkę zajrzałam i zaraz uciekam. U wasz wszystko ok to dobrze. Ja mam zajęcie jak ta lala, opieka nad moją sunią to jak nad dzieckiem. No i nie da rady spać w nocy póki nie weźmie się jej do łóżka:) Dziś wybywam do przyszłych, niedoszłych teściów do Bystrzycy i odezwę sie po niedzieli. Pozdrawiam
  • Witam - niebieskie niebo i słonko próbuje się przebić. Mój wnusiu powiedział baba.
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Haniu tez wybieram sie dzisiaj na czuwanie nocne do kosciola .Wiadomosc odczytalam :)

Elbe to prawda co piszesz chociaz sama tego nie doswiadczam i Bogu dziekuje ,ze tylko mam jednego lekarza onkologa i nie musze chodzic do innych ,ale wiem i slysze co sie dzieje .TRZEBA MIEC KONSKIE ZDROWIE ZEBY SIE LECZYC .:)
  • 12 lat temu
    Witam golabeczki przy porannej kawci :):):)

mariamagdalena , krysia65 raczek0756, mania ,ewcia35 moniaraczek co u was???? POZDRAWIAM

aniuszymczak tak niedlugo sie widzimy :)

yneczko kochana niech cie Matuchna okryje swym plaszczem . Jestem z toba :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat