Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Dzięki dziewczyny, już mi trochę lepiej po Waszych słowach, odniosły pożądany skutek.
    Mam nadzieję że jak minie ten koszmarny czas w moim życiu, ja też będę w stanie coś wnieść pozytywnego na forum. Dobrze, że jesteście... Dobrej nocy!
  • 11 lat temu
    Anna, przeciez Ci pisałam, że właśnie pojawienie się zmian widocznych na kościach to przeważnie nie rak. Czytaj :)
  • 11 lat temu
    Anno, juz Ci teraz nie powiem gdzie czytalam, to byla jakas wypowiedz onkologa pulmonologa.
    A nana ma racje, nieleczone stany zapalne i zwyrodnienia prowadzą do unieruchomienia, na szczęście jest wiele metod leczenia i rehabilitacji.
  • 11 lat temu
    Annamaria, właśnie ta wypukłość na kości może świadczyć o zwyrodnieniu. Ból barku i obojczyka przy poruszaniu może być wynikiem zarówno przewlekłego stanu zapalnego jak i zwyrodnienia i to niekoniecznie stawu barkowego, ale np. kręgów kręgosłupa. Przy ostrym stanie zapalnym ból barku jest nie do zniesienia, nawet nie można zapiąć guzika.
  • 11 lat temu
    AgaAga - dzięki, wiem że Ty też przed diagnozą ale widzę, że dobrze się trzymasz, nie to co ja. Oby tak było jak piszesz, że to zwyrodnienia, ale w takim razie skąd pojawiała się ta wypukłość na kości :( A to co pisałaś o bólu kości w obojczyku, barku itd. gdzie o tym przeczytałaś?
  • 11 lat temu
    I Anno, ja też jeszcze przed diagnozą, tak jak Ty, staram się po prostu być z dziewczynami tutaj, bo są fantastyczne, mają wiedzę i pomagają przechodzić przez stres. Trzymaj się!
  • 11 lat temu
    Anno, objawy ktore opisujesz odpowiadają zwyrodnieniom i stanom zapalnym! Przede wszystkim! Naprawde rzadko sie zdarza zeby widoczna zmiana kości sygnalizowała raka, za proste by to było do diagnostyki! Głowa do góry, pamiętaj nie masz negatywnej diagnozy, wiem że Cię to dobija ale czasami po jednym badaniu stwierdza się nowotwór,a u Ciebie wiele badań nie daje pewności, a to jednak plus!
  • 11 lat temu
    Jakoś nie mogę się wstrzelić w Wasze dyskusje :( Nie potrafię się odnieść do leczenia bo ja jeszcze nie na tym etapie. Za to mam straszny dół związany z czekaniem na wynik MRI, pocieszycie trochę?
    AgaAga - odpiszesz na wcześniejszy post?
  • 11 lat temu
    Ja jeszcze to wcześniejszego wątku - każda z nas jest innym przypadkiem, ma inne doświadczenia, inny organizm.. Trudno powiedzieć, co której pomoże. Każda z nas powinna być inaczej traktowana, a tu...wszystkie do jednego wora. A skutki chemii, też każda ma inne. Więc co brać? Jak żyć? Czym się wspomagać? To takie szukanie po omacku...
    Ja ten lek mogę spróbować, ale kto mi wypisze?? Lekarze nie chcą słyszeć o takich rzeczach, więc zostaje internet. I leczenie staje się na własną odpowiedzialność. A może komuś zalecił lekarz? Mógłby się taki ktoś ujawnić...

• 11 lat temu
    zanik,
    nadal myślę przede wszystkim optymistycznie choć i realizmowi się poddaję :) grunt, zeby nas pesymizm nie dorwał, bo nie ma w tym nic racjonalnego.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat